10 yıl içinde her şey değişecek! %39'unu robotlar yapacak

Akıllı cihazların evde kullanımının artması ile birlikte, 10 yıl içinde ev işlerinin %39'luk kısmının otomatik olacağı tahmin ediliyor. İşte detaylar...

10 yıl içinde her şey değişecek! %39'unu robotlar yapacak

Robotlar sadece üretimde değil gündelik işlerde de hayatımızda önemli bir role sahip olmaya başladı.

Uzmanlara göre 2033 yılına kadar ev işlerinin yüzde 39'u robotlar tarafından icra edilecek.

İngiltere ve Japonya'dan 65 yapay zeka (AI) uzmanına bir gelecek modellemesine dair fikirleri soruldu. Araştırmacılardan ev işlerindeki otomasyon oranının 10 yıl içinde yüzde kaça yükseleceğini düşündükleri soruldu.

Uzmanlara göre otomasyonun en çok kendini göstereceği alan market alışverişi. En düşük alan ise çocuk ve yaşlı bakımı. Tahminlere göre yapay zeka bu alanlarda işlev gösteremeyecek, en azından gelecek 10 yıl içerisinde.

Oxford Üniversitesi ve Japonya'daki Ochanomizu Üniversitesi'nden araştırmacılar, robotların ücretsiz ev işleri üzerindeki etkisini öğrenmek istediler. Çalışmada merak edilen konular arasında "Robotlar işlerimizi elimizden alacaksa, en azından bizim için çöpleri de çıkarırlar mı?" sorusu yer alıyordu.

Araştırmacılar, robot elektrikli süpürgeler gibi "ev içi ev işleri için" robotların "dünyada en çok üretilen ve satılan robotlar haline geldiğini" gözlemledi.

İngiltere'deki erkek uzmanların, kadın meslektaşlarına kıyasla ev otomasyonu konusunda daha iyimser olma eğiliminde olduklarını keşfettiler, bu durum Japonya'da tersine döndü.

Oxford'dan yapılan açıklamada, "Çocuğunuza eğitim vermek, çocuğunuza eşlik etmek veya daha yaşlı bir aile üyesine bakmak gibi faaliyetler de dahil olmak üzere bakım işlerinin yalnızca yüzde 28'inin otomatikleştirileceği tahmin ediliyor" denildi. Öte yandan yapay zeka uzmanları teknolojinin market alışverişine harcadığımız zamanı yüzde 60 oranında azaltmasının beklendiğini söylüyor.

İTİRAZLAR DA BULUNUYOR

İnsanlık fütüristik tahminlerde bulunurken hayal gücünün sınırlarını zorlamayı seviyor.

Teknolojij gelişmelerin çok daha hızlı olacağı öngörülse de gerçekte durumlar değişebiliyor. 1900'lü yılların başındaki tahminler 21. yüzyılda uçan arabaların hayatımıza gireceği yönündeydi. 2023 yılında ise birkaç proje dışında halen tam anlamıyla hayata geçmiş bir örnek bulunmuyor.

Oxford Üniversitesi'nde AI ve Society'de doçent ve çalışmanın yazarlarından biri olan Ekaterina Hertog, uzun süredir otonom arabaları çevreleyen iyimserlikle paralellikler kuruyor.

Hertog, "Kendi kendine giden arabaların, sokaklarda olma, taksilerin yerini alma vaadi, Sanırım on yıllardır oradayız. Yine de robotların iyi çalışmasını sağlayamadık veya bu sürücüsüz arabaların sokaklarımızın öngörülemeyen ortamında gezinmesini sağlayamadık. Evler bu anlamda benzer" dedi.

NTV

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Yapay Zeka Oyuncaklarıyla Çocuklar İçin Eğitici ve Eğlenceli Deneyimler!
Bilim ve Teknoloji

Yapay Zeka Oyuncaklarıyla Çocuklar İçin Eğitici ve Eğlenceli Deneyimler!

Keşfedin! Çocuklar için tasarlanan yapay zeka destekli oyuncaklarla eğitim ve eğlenceyi bir araya getirin. Duygusal destek, güvenlik ve öğrenme deneyimleri sizi bekliyor.

Afyonkarahisar yapay zekalandı! Yeni ismi gündem oldu
Yerel

Afyonkarahisar yapay zekalandı! Yeni ismi gündem oldu

Yapay zeka tarafından önerilen şehir isim değişiklikleri sosyal medyada ilgi çekiyor. Afyonkarahisar için öne çıkan öneri 'Termalvadi' oldu. İstanbul, Ankara, ve diğer şehirlerin ilginç isim değişiklikleri listesi.

Isparta yapay zekalandı! Yeni ismi gündem oldu
Yerel

Isparta yapay zekalandı! Yeni ismi gündem oldu

Yapay zeka tarafından önerilen şehir isim değişiklikleri sosyal medyada ilgi çekiyor. Isparta için öne çıkan öneri 'Lavantalı' oldu. İstanbul, Ankara, ve diğer şehirlerin ilginç isim değişiklikleri listesi.

Antalya yapay zekalandı! Yeni ismi gündem oldu
Yerel

Antalya yapay zekalandı! Yeni ismi gündem oldu

Yapay zeka tarafından önerilen şehir isim değişiklikleri sosyal medyada ilgi çekiyor. Antalya için öne çıkan öneri Turkuazkent oldu. İstanbul, Ankara, ve diğer şehirlerin ilginç isim değişiklikleri listesi.

Burdur yapay zekalandı! Yeni ismi gündem oldu
Yerel

Burdur yapay zekalandı! Yeni ismi gündem oldu

Yapay zeka tarafından önerilen şehir isim değişiklikleri sosyal medyada ilgi çekiyor. Burdur için öne çıkan öneri 'Gölmarina' oldu. İstanbul, Ankara, ve diğer şehirlerin ilginç isim değişiklikleri listesi.

Yapay Zekanın Gözünden Türkiye'nin İlleri: Sosyal Medyada Trend Olan Burdur Gölü
Yerel

Yapay Zekanın Gözünden Türkiye'nin İlleri: Sosyal Medyada Trend Olan Burdur Gölü

Bir sosyal medya kullanıcısı, yapay zekayı kullanarak Türkiye'nin 81 ilini çizgi film posterine dönüştürdü. Burdur afişi de beğeni toplayan projelerden biri oldu.