Antalya / Kepez

Kepez Belediyesinin, Balık Pazarına kazandırdığı camii ibadete açıldı

Kepez Belediyesi'nin, Balık Pazarı'na kazandırdığı Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa Cami-i Şerifi, Kur'an Tilaveti ve Mevlid-i Şerif Kıraatı okunarak açıldı.

Kepez Belediyesinin, Balık Pazarına kazandırdığı camii ibadete açıldı

Kepez Belediyesi'nin, Balık Pazarı'na kazandırdığı Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa Cami-i Şerifi, depremde vefat eden vatandaşlar için Kur'an Tilaveti ve Mevlid-i Şerif Kıraatı okunarak açıldı.
Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa Cami-i ibadete açıldı. Camide cuma namazı öncesi depremde vefat eden vatandaşlar için Kur'an Tilaveti ve Mevlid-i Şerif Kıraatı okundu. Kepez Belediyesi'nin balıksırtı mimarisindeki Kepez Balık Pazarı'nın yanı başına inşa edilen caminin açılışına, Kepez Kaymakamı Nusret Şahin, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin, AK Parti Kepez İlçe Başkanı Bahattin Bayraktar, AK Parti Konyaaltı İlçe Başkanı Tayfun Bayar ve Kepez MHP İlçe Başkanı Servet Ersoy katıldı. Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa Cami'nin açılışında konuşan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, "Antalya tam 400 yıl Akdeniz'e bakmış. 400 yıl sonunda Akdeniz, bütünüyle Türk gölü haline gelmiş. O ideali gerçekleştiren kumandan Kanuni Süleyman Han'dır ve onun kaptan-ı deryası da Barbaros Hayrettin Paşadır. Namı değer Hızır Çelebi'dir..." dedi.

BARBAROS HAYRETTİN PAŞA'NIN AYAK İZLERİ VAR

Antalya'nın geçmişte bir donanma merkezi olduğunu hatırlatan Başkan Tütüncü, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti donanmasının merkezi Gölcük ise, Marmara denizi ise... Eğer bir devlet Akdeniz'i Türk gölü haline getirme ülküsünü idealini kendine rehber edinmişse, onu takip ediyorsa, o zaman donanmanın merkezide Antalya'dır, Alanya Tersanesidir." diye konuştu. Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa'nın halan şehirde ayak izlerinin taze olduğunu belirten Başkan Tütüncü, bu camide bu tarihi hakikati yaşatmak istediklerini söyledi.

16. YÜZYIL OSMANLI DESENLERİ

Cami mirasının tamamen beyaz olduğunu ve hakim renklerin üzerine de mavi ve lacivert renkler düşürüldüğünü vurgulayan Başkan Tütüncü, "Lacivert denizciliğin rengidir, mavi de Akdeniz'in mavisidir. Kalem işçiliğinde de geleneksel 16. Yüzyıl Osmanlı desenleri yer almaktadır. Biz şunu düşündük; Tunus'un, Libya'nın, Akdeniz memleketlerinin fatihi adına bir cami açıyorsak. O zaman o camiyi o coğrafyalarda yapılmış bir cami gibi hayal edelim. Ve o coğrafyanın mimarisiyle kendi döneminin mimarisini feyzederek, bir resim, bir şekil ortaya koyalım istedik. Bu cami küçük olabilir. Ama küçük olan eserlerin içerisinde de büyük hakikatler gizlidir. "dedi.

BÜYÜK USTA SANATINI 50 METREKAREYE SIĞDIRDI

Çok büyük eserlere imza atan Mimar Sinan'ın 50 metre kareye inşa ettiği ve bütün sanatını konuşturduğu Abidin Paşa adına yapılan cami'ye değinen Başkan Tütüncü, "Büyük ustaya sormuşlar. Sen ki ! kıyamete kader hiçbir mimarın çözemeyeceği bire camiyi, külliyeyi, bir mabedi inşa ettin. Şimdi 50 metre mabedi yapmakta nedir? diye sorarlar. Koca mimar; Ustalık kudret, maharet, cesamette değildir. Onun içerisindeki niteliktedir, sanattadır. Günün birinde bizim torunlarımız, büyük yerler bulamazsa, küçük yerler bulduklarında sanatlarını göstermekten geri durmasınlar. Kendi gönüllerinden doğan, neşet eden o güzellikleri, küçük yapılar diye göstermekten geri kalmasınlar demiş. Camimiz küçük ama manası, misyonu, fonksiyonu Allah'ın izniyle büyük olacak. İnşallah burada toplanan ecirlerde büyük olsun." diye konuştu.

Başkan Tütüncü açılış konuşmasını; "Bütün geçmişlerimizin ruhları için, sultan Alparslan'dan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e, onun askerlerine ve bugüne kadar kanının rengini bayrağımızın rengine katan bütün şehitlerimizin, gazilerimizin ve onlara yol gösteren kumandanlarımızın ruhu şad olsun. Açılışımız hayırlı olsun. " diyerek tamamladı. Başkan Tütüncü'nün konuşmasının ardından Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa Cami-i ibadete açıldı.

Kepez Belediyesinin, Balık Pazarına kazandırdığı camii ibadete açıldıKepez Belediyesinin, Balık Pazarına kazandırdığı camii ibadete açıldıKepez Belediyesinin, Balık Pazarına kazandırdığı camii ibadete açıldıKepez Belediyesinin, Balık Pazarına kazandırdığı camii ibadete açıldıKepez Belediyesinin, Balık Pazarına kazandırdığı camii ibadete açıldıKepez Belediyesinin, Balık Pazarına kazandırdığı camii ibadete açıldı

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Kepezli güreşçi milli takıma seçildi
Spor

Kepezli güreşçi milli takıma seçildi

Okullararası Türkiye Şampiyonu Kepezli Osman Ege Özdemir, Avrupa şampiyonası seçmesi niteliğindeki Uluslararası Zafer Şampiyonası öncesi milli takıma seçildi

Yeni Osmanlı Yörükleri istedi Tütüncü yaptı
Yerel

Yeni Osmanlı Yörükleri istedi Tütüncü yaptı

Kepez Belediyesi, Başköy Mahallesi’nde, yapı ömrünü tamamlayan hizmet binasının yerine, her kesimin taleplerini karşılayacak modern bir bina inşa etti.

 Kepez’de yılda bin basketbolcu
Spor

Kepez’de yılda bin basketbolcu

Yaz ve kış okullarında bine yakın basketbolcu adayına dokunan Kepez Belediyesi Spor Kulübü, yetiştirdiği sporcularıyla 18 takımıyla maçlar yapıyor

Kepezspor’da motivasyon tam gaz
Spor

Kepezspor’da motivasyon tam gaz

Branş sorumlu antrenörleri ile toplantı yapan Kepez Belediyesi Spor Kulübü Başkanı Hakan Çatal, devam eden liglere ve yeni play-off’lar öncesi sporcularını motive etti.

Kepezli güreşçiye bronz madalyayla döndü
Yerel

Kepezli güreşçiye bronz madalyayla döndü

Kepez Belediyesi Spor Kulübü altyapısından yetişen Osman Ege Özdemir, Gençler Grekoromen Güreş Türkiye Şampiyonasında bronz madalya kazandı.

Hollanda'da Kemer belediyesine büyük ilgi
Yaşam

Hollanda'da Kemer belediyesine büyük ilgi

Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Utrecht Turizm Fuarı’nda Kemer standını ziyaret eden misafirlere ilçe hakkında bilgiler vererek Kemer’e davet ediyor.