Burdur

Sandık başına en çok hangi aylarda gidildi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim tarihinin 14 Mayıs olduğunu duyurdu. YSK verilerine göre bugüne kadar en çok genel seçim, ekim ve kasım aylarında yapılırken bu ayları haziran izledi.

Sandık başına en çok hangi aylarda gidildi?

Türkiye seçim sürecine girdi. Siyaset ısındı, her gün karşılıklı açıklamalar geliyor. Kuşkusuz bir numaralı gündem maddesi 6’lı masanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısına hangi adayı çıkaracağı. Soru hala cevabını bulmuş değil. 6’lı masa, 10. toplantısını 6 Ocak 2023 tarihinde yaptı. Bu toplantı sonrası 30 Ocak 2023’te yol haritasının açıklanacağı duyuruldu. Adaylık konusunda isimler muhtelif.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Ocak Çarşamba günü yapılan AK Parti grup toplantısında seçim tarihinin 14 Mayıs olduğunu duyurdu.Çok partili hayata geçilen 1950 yılından bu yana Türkiye, iki kez Mayıs ayında seçime gitti. Bu seçimlerin biri ilki, 14 Mayıs 1950 tarihinde diğeri de 2 Mayıs 1954 tarihinde düzenlendi. İki seçim de Demokrat Parti’nin zaferi ile sonuçlandı.

İKİ AY ÖNCEDEN İLAN EDİLMELİ

Eğer 2023 seçimleri Mayıs ayında düzenlenecekse ayın 7’si, 14’ü, 21’i veya 28’ine denk gelen Pazar günlerinden birinde olacak. Seçimler normal takviminde düzenlenseydi 25 Haziran Pazar’a denk gelmesi beklenirdi. Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nun 3. maddesinin 3. fıkrasına göre seçimden en az iki ay önce seçime gidileceğinin ilan edilmesi gerekiyor.
Geçmiş genel seçimler takvimine bakıldığında Türkiye’de en fazla ekim ve kasım aylarında (5) genel seçim yapıldığı görülüyor. Ekim ve kasım aylarını, 4 seçimle haziran ayı, 2 seçimle mayıs ve 1’er seçimle temmuz, nisan ve aralık ayları izliyor.

6 SEÇİM ÜST ÜSTE EN FAZLA OYU ALAN PARTİ AK PARTİ

AK Parti girdiği tüm genel seçimlerde en fazla oy alan parti olmayı başararak üst üste bu başarıyı elde etmede rekora sahip. 3 Kasım 2002’den 24 Haziran 2018’e kadar, girilen altı genel seçimde de AK Parti en fazla oy alan parti oldu. Yüksek Seçim Kurulu’nun kesin sonuçlarına göre; AK Parti en yüksek oy oranına 21 milyon 320 oy ile, oyların yüzde 49.80’ini aldığı 12 Haziran 2011 seçimlerinde ulaştı. Parti girdiği her genel seçimi birinci bitirdi. Parti girdiği ilk seçimde ise yüzde 34.3 oy almıştı (3 Kasım 2002) Çok partili hayatta en yüksek oyu 1954 seçimlerinde yüzde 58.4 ile Demokrat Parti almıştı.
Türkiye seçimlere katılımın oldukça yüksek olduğu bir ülke. 12 Eylül askeri darbesinin ardından düzenlenen 1983 ve 1987 seçimlerinde katılım oranı yüzde 93’ün üzerine kadar çıkmıştı. Türkiye’de en yüksek katılım oranı 1987 seçimlerinde yüzde 93,38 ile sağlandı. Seçmen sayısında da her geçen yıl büyük bir artış yaşanıyor. Son yıllara bakacak olursak 2014’ten 2018’e kadar seçmen sayısına yaklaşık 4.5 milyon yeni seçmen katıldığı görülüyor. Türkiye’de en düşük katılımlı seçimler ise 1969 yılında yüzde 64.34 ile gerçekleşti. Bu seçimde sadece 9 milyon 90 bin oy geçerli sayıldı. 2019 seçimlerinde geçerli olan oy sayısı ise 48.5 milyondu.

İLK SEÇİM 1877

Osmanlı topraklarında parlamento için ilk resmi seçimler 1877 Mart-Haziran ayları arası faal olan I. Meclis-i Mebusan için yapıldı. Bu seçimlerde aday olabilmek için 25 yaş sınırı varken, oy kullanabilmek için ‘iyi kötü emlak sahibi ve erkek olma’ şartı aranıyordu. Benzer uygulamalara söz konusu tarihte Avrupa’da ve ABD’de de rastlanıyor. 69 üyesi Müslüman olan, 46 üyesi Gayrimüslim olan meclis kısa bir süre sonra kapatıldı.

haberglobal web

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Bucak'ın beldelerindeki oy sayıları belli oldu
Yerel

Bucak'ın beldelerindeki oy sayıları belli oldu

İkinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tamamlandı. Burdur'un Bucak ilçesine bağlı beldelerde Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu kaç oy aldı. İşte detaylar...

Bucak'ın köylerindeki oy sayıları belli oldu
Yerel

Bucak'ın köylerindeki oy sayıları belli oldu

İkinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tamamlandı. Burdur’un Bucak ilçesine bağlı köylerde Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu kaç oy aldı? İşte detaylar...

Antalya'da seçim kutlaması gerginliği
Yerel

Antalya'da seçim kutlaması gerginliği

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde seçim kutlaması yapmak için Cumhuriyet Meydanı’na gelen AK Partililer ile CHP’nin seçim ofisinde bulunan partililer arasında gergin anlar yaşandı. İşte detaylar..

2023 seçimleri Antalya'da ilçe ilçe sonuçlar
Yerel

2023 seçimleri Antalya'da ilçe ilçe sonuçlar

Cumhurbaşkanlığı 2. Tur seçiminde seçmenler son kararını verdi. Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan arasında geçen seçim yarışını Erdoğan, kazandı.

Düğünle seçim çakıştı gelin damat sandığa böyle geldi
Türkiye

Düğünle seçim çakıştı gelin damat sandığa böyle geldi

Antalya’da düğün tarihleri cumhurbaşkanı seçimiyle çakışan Figen Acar (27) Harun Reşit Çetin (28) çifti, oy kullanmaya gelinlik ve damatlığıyla geldi. işte detaylar...

Çavuşoğlu'ndan zafer konuşması
Yerel

Çavuşoğlu'ndan zafer konuşması

Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na seslendi. Antalya ile gurur duyuyoruz diyerek zafer konuşması yaptı. İşte detaylar...