Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ankara Ticaret Odası (ATO) 29'uncu dönem Olağan Meclis Toplantısına katıldı. Toplantıda ATO Başkanı Gürsel Baran ve meclis üyeleri de yer aldı. Bakan Bolat, mal ihracatının yanı sıra hizmet ihracatının da önemli olduğunu ifade ederek, "Ankara bu noktada da önde gidiyor.
Sağlık turizminde Türkiye’nin en iyi vilayetlerinin başında geliyor. Diğer hizmetler sektöründe de Ankara'mız büyük atılım yaptı. Savunma sanayiinde ülkemizin kalesi mertebesinde Ankara. Eskiden sadece memur şehri olarak bilinen Ankara, artık hizmet ticareti, bunun yanında imalat sanayii, makine sanayii alanlarında da büyük bir aşama sağladı.
Bu da Türkiye'mizin 20 yılda geçirdiği büyük dönüşüme Ankara’nın çok iyi bir şekilde uyum sağladığını ve bu fırsatlardan istifade ettiğini göstermektedir" dedi.
Bakan Bolat, Türkiye’nin, hizmet ihracatında 2022’de 90 milyar dolara ulaştığını ifade ederek, "2002’de 14,5 milyar dolardı. Turizmde, hava, kara, demir yolu taşımacılığı, sağlık turizmi, eğitim hizmetleri, bilişim ve yazılım ihracatı ile bunları başaracağız.
Orta Vadeli Plan’a göre bu yıl 255 milyar dolar mal ihracatı ve yaklaşık 110 milyar dolar da hizmet ihracatı ile toplamda 365 milyar dolar döviz geliri kazanıyoruz inşallah. Önümüzdeki yılın ortalarından itibaren enflasyonun artık hızlı bir şekilde inişe geçmesini sağlamak, gelecek yılı yüzde 33 civarında tamamlamak hedefimiz.
Bunun yanında yatırım, üretim, istihdam ve ihracat hedeflerimizin gelişmesinden asla vazgeçmedik. Deprem bölgelerinin ayağa kaldırılması, kalıcı konutların tamamlanması ve oradaki ekonomik faaliyetlerin yeniden hızlandırılması, oraların eskisinden çok daha güzel, yaşanabilir, ideal şehirler bakımından ayağa kaldırılması hedefimizden asla vazgeçmedik. Bütün gücümüzle enflasyonla mücadelenin yanında deprem bölgelerinin icrası ve inşası en önemli hedeflerimiz" diye konuştu.
Bakan Bolat, fahiş fiyat uygulamaları karşısında da hükümet olarak gayret gösterdiklerini belirterek, "Bu noktada fahiş fiyat uygulaması ve haksız ticaret uygulamalarına karşı gereğini yapıyoruz. Otomotiv piyasasında haziran ayında göreve geldikten sonra aldığımız tedbirler ile çip krizi ile başlayan süreçlerdeki sıkıntılar çok büyük ölçüde sona erdi.
ATO’daki arkadaşlarımızdan da bu konuda büyük destek aldık. Diğer sektörlerde de, emlak piyasasında da sizlerle iş birliği yapıyoruz, sektördeki çürük elmaları ayıklama gayreti içindeyiz.
Bu konuda kanunların, yönetmeliklerin bizlere verdiği yetkileri en hızlı ve titiz bir şekilde kullanıyoruz ve bundan çekinmeyeceğiz. Amacımız ticaret düzgün ve dürüst şekilde yapılsın. Alıcının da tüketicinin de satıcının da kazanacağı makul fiyatlarda ve istikrarlı şekilde iç piyasa ortamını sağlamak hedefimiz" dedi.
Bakan Bolat, 2’nci el otomotiv piyasasına ilişkin, "İnternetin gelişmesiyle birlikte ilan sitelerinin yaygınlaşması bazı kişilerin bu ilan sitelerinde fiyat şişirme manipülasyonları maalesef birçok sektörde can yakıyor.
Bu ilanlara ilişkin yönetmelikler çıkardık ve sahte ilanlara ilişkin ağır cezai müeyyideleri uygulayacağımız yönetmelik değişiklikleri yaptık, bunların neticesini görmeye başladık. Otomotiv piyasasında 2’nci elde piyasa fiyatlarında yüzde 10-15'lik düşüşler var.
1'inci elde artık stoklar ortaya çıkartılmak zorunda kalındı, 'araç yok' kelimesi artık gündemden büyük ölçekte düştü. 1'inci elde de sıfır otomotivde kolay kolay zam yapılamayan bir süreci yaşıyoruz. Gıda ve marketlerle ilgili de yoğun denetimlerimizi yapıyoruz.
O konuda da çalışmalarımız devam ediyor. Denetimlerimiz artıyor ve artacak. Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığımız olarak Gıda Fiyat Komitesi çalışmalarına devam ediyor" ifadelerini kullandı.
İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel konuyla ilgili Milliyet'te yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Ülkemizin genel ekonomi politikaları doğrultusunda değişen faiz oranları ve temmuz ayında yeniden düzenleme yapılan bankaların taşıt kredilerindeki büyüme sınırı gibi faktörlerle tüketiciler krediye erişemezken, bulunan kredilerin faiz oranları geçmişe göre yüksek seviyelerde.
Dolayısı ile krediye erişimde güçlükler olduğu gibi, bulunan kredilerdeki yüksek ödemeler krediye olan talebi de düşürmüş durumda.
Geçtiğimiz dönemlerde otomobile talep oldukça yüksekti. Pandeminin yarattığı olumsuz koşullar, otomobil üretimini oldukça olumsuz etkiledi. Otomobil bir yatırım ve bir kayıt dışı ticaret alanına dönüştü.
Talep çok artmış olmasına rağmen olumsuz koşullar içinde büyüyen otomobil pazarının tüm dengeleri bozuldu ve fiyatlar olağan dışı arttı.
İçinde bulunduğumuz 2023 yılı içerisinde üretimin artması ve 6+6 yönetmeliğinin etkisiyle otomobil fiyatlarındaki artış kesildi ve sektörün dengesini bozan faktörler bertaraf edildi.
Öte yandan kredilerde yaşanan daralma neticesinde de otomobile olan talep oldukça düşük. Ancak geçmişteki yüksek talep, olumsuz koşulları sebebiyle hem fiyatları hem iş işleyişini olumsuz etkiliyordu.
Şu an talep düşük olmasına rağmen sektörümüz alınan kararlar ile beraber tekrar normalleşme sürecinin içerisinde. Dolayısı ile biz bu süreci oldukça önemli buluyoruz. Önümüzdeki süreçte piyasamız tekrar hareketlenerek seyrine çok daha sağlıklı şekilde devam edecektir.
Geride bıraktığımız ocak-temmuz dönemi içerisinde 4 milyon 500 bin ikinci el otomobil satışı gerçekleşti. Toplam pazar ise 6 milyon 700 bin civarı. Temmuz itibarıyla düşen talep etkisi devam ettiği takdirde 9 milyon satış adetleri kayda geçebilir.
Ülkemizde en çok C segment aile otomobilleri talep görüyor. Bu araçların pek çoğunun ülkemizde üretilmesinin yarattığı fiyat avantajı ve sağladığı konfor ile en çok tercih edilen araçların başında geliyor. Satılan otomobillerin büyük çoğunluğu 5 yaş ve üzeri araçlar.
Otomobilde fiyat artışları kesildi. İçinde bulunduğumuz dönemde pek çok bayi müşterilerine liste fiyatının da altında indirimli fiyatlar teklif ediyor. Ayrıca bütün markalarda takas desteği veya uygun oranlı finansman gibi kampanyalar düzenleniyor.
Öte yandan sıfır araçta yaşanan bollaşma ve cazip teklifler neticesinde ikinci el otomobilde de fiyatlarda gerileme söz konusu.
Fiyat düşüşlerinin olduğu ve kampanyaların düzenlendiği bu dönemde otomobil almayı düşünen vatandaşlarımız, ihtiyaç ve bütçelerine göre bu süreçteki fırsatları değerlendirerek gerek sıfır gerekse ikinci el otomobil alabilirler.”
gazetevatan