9. Yargı paketi çıkıyor mu? Yargı paketinde neler var?

Yargı Paketi ile ilgili son dakika gelişmeleri... Ceza indirimi, denetimli serbestlik ve kadınların soyadı düzenlemesi gibi önemli maddeler içeren 9. Yargı Paketi TBMM'de. Detaylar için tıklayın.

9. Yargı paketi çıkıyor mu? Yargı paketinde neler var?

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve TBMM Başkanlığına sunulan 9. Yargı Paketi, kamuoyunun gündeminde yerini aldı. İçeriğinde denetimli serbestlik, 4-4 ceza indirimi ve infaz düzenlemeleri gibi önemli başlıkların olması beklenen yeni yargı paketinde neler var? Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından tanıtıldı. Peki, 9. Yargı Paketi ne zaman çıkacak, içeriğinde neler var? İşte detaylar…

9. Yargı Paketi son dakika gelişmeleri araştırılıyor. Maddeleri ve içeriği ile bir süredir kamuoyunun gündemini meşgul eden yeni yargı paketi casusluk düzenlemesi, hükümlülerin eğitim hakkına dair çalışma, soyadı düzenlemesi gibi pek çok maddeyi içeriyor. Düzenlemenin TBMM'de yasalaşıp yürürlüğe gireceği tarih merak edilirken Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yeni yargı paketi hakkında açıklamalarda bulundu. Peki, 9. Yargı Paketi ne zaman çıkacak, içeriğinde neler var, genel af var mı?

9. YARGI PAKETİ MECLİS'TE!
AK Parti tarafından TBMM Başkanlığına sunulan 9. Yargı Paketi içeriği hakkında AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler bilgi verdi.

Kadınların iki soyadını birlikte kullanabilme hakkından vakıfların vergi muafiyetine yönelik çalışmaya kadar pek çok düzenlemenin yer aldığı 38 maddelik yargı paketinde neler var gündemde!

BEKLENEN 9. YARGI PAKETİ MADDELERİ
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler yargı paketi içeriğine dair şu bilgileri verdi:

Kadın, evlenince eşinin soyadını alacak. Ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla eşinin soyadının önünde evlenmeden önceki soyadını da kullanabilecek. Kadının soyadı, kendi soyadı ile önceki kocasının soyadından oluşuyorsa kadın bu soyadlarından sadece birisini evleneceği kocasının soyadının önünde kullanabilecek. Anayasa Mahkemesi kadınların sadece evlenmeden önceki soyadlarını kullanmasını sağlayan bir iptal kararı vermişti. Bu yönde bir düzenleme yapılmamasının gerekçesinde, 'Anne ve babanın ayrı ayrı soyadı kullanmaları, çocuk üzerinde olumsuz etkiler doğurabilecek, çocuğun hangi soyadını kullanacağı ayrı bir tartışma konusu haline gelecektir. Bu durum, Türk toplumunun temeli olan aile bütünlüğüne zarar verebilecektir'

TARİKTEN MEN EDİLEN ARAÇLARIN SATIŞI
Karayolları Trafik Kanunu kapsamında trafikten men edilerek alıkonulan araçlardan yediemin otoparklarında bulunup da sahipleri tarafından teslim alınmayan veya sahiplerine ulaşılamayan araçların satışına yönelik düzenleme geliyor.

Araçların çürümeden ekonomiye kazandırılmasına yönelik kolay satış çalışması 9. Yargı Paketinde yer alacak.

KADINA SOYBAĞI DAVASI HAKKI
Evlilik birliği içinde doğan çocuğun koca ile olan soy bağının reddi için baba olduğunu iddia eden üçüncü kişiye verilen dava açma hakkının sınırları tekrar belirleniyor. Anneye de baba ile çocuk arasındaki soy bağının reddi için dava açma hakkı veriliyor.

VAKIFLARA VERGİ MUAFİYETİ
Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Genel Müdürlüğün idare ve temsil ettiği mazbut vakıflar, yargı harçlarından ve teminat gösterme zorunluluğundan muaf olacak.

YÜKSEK YARGIYA EK ÖDENEK
AYM'nin iptal kararına göre Yargıtay ve Danıştay üyeleri ile hakim ve savcıların ek tazminatları yeniden düzenleniyor.

9. YARGI PAKETİNDE NELER VAR?
"Özellikle Ceza Mahkemesi Kanunu ile ilgili. Ülkemizde 'cezasızlık' algısını ortadan kaldırmaya yönelik 'yapanın yanına kar kalmamasına' yönelik bazı yasal düzenleme ihtiyaçları var." diyen Bakan Yılmaz Tunç'un açıklamaları doğrultusunda kesinleşmeyen ancak beklenen maddeler şöyle:

Cezasızlık algısının kırılmasına yönelik denetimli serbestlik alanında yeni bir düzenleme bekleniyor.

Hükümlülerin koşullu salıverilme süresinin beşte birini denetimli serbestlikte geçirmesi formülü üzerinde duruluyor.

Pakette kadınların soyadı hakkına ilişkin yeni bir değişiklik de bekleniyor. İki soyadı kullanan evli kadınlara yalnızca kendi soyadını kullanma hakkı gündemde.

Teklifle, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda da değişikliğe gidilmesi beklenenler arasında.

Sporda şiddete yönelik de yeni düzenlemelerin gündemde olması ihtimaller arasında.

Caydırıcılık açısından cezaların artırılması da gündemde olabilir.

9. YARGI PAKETİ NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?
Meclis Başkanlığına sunulan 9. Yargı Paketi'nin kısa süre içerisinden Meclis adımını tamamlayarak Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor. Net tarih henüz belli değil.

YARGI PAKETİNDE GENEL AF VAR MI?
Genel af 2024 son dakika haberleri arasında takip ediliyor. Ancak 8. yargı paketi çalışmalarında konuşan Bakan Yılmaz Tunç, gündemlerinde böyle bir çalışma olmadığını aktarmıştı.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Yargı paketi için kritik açıklama! Onlar da hapis yatacak! 5 yıl altı ceza alanlar yandı
Yerel

Yargı paketi için kritik açıklama! Onlar da hapis yatacak! 5 yıl altı ceza alanlar yandı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CNN TÜRK'te yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin yargıdaki dünya sıralamasındaki iddiaları yalanlayarak, yargının bağımsızlığını savundu. Ayrıca, 8. yargı paketiyle ilgili düzenlemelerin yakında Meclis'e sunulacağını ve cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik önlemler içereceğini açıkladı.

8. Yargı Paketi Açıklandı: İşte Yeni Düzenlemeler ve Genel Af Kararı!
Yerel

8. Yargı Paketi Açıklandı: İşte Yeni Düzenlemeler ve Genel Af Kararı!

Milyonlarca mahkum ve ailelerini ilgilendiren genel af yasası çıkacak mı? 8. Yargı Paketi maddeleri ve içeriği hakkında detaylı bilgiler. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un son dakika açıklamaları ve gelişmeler.

Genel af çıkacak mı ? İşte infaz düzenlemesi
Yerel

Genel af çıkacak mı ? İşte infaz düzenlemesi

"Genel af yolda mı, çıkacak mı son dakika 2023?" sorusu gündemden düşmezken, TBMM'de kabul edilen 7. Yargı Paketi ile gözler infaz düzenlemesine çevrildi.. Peki, genel af son durum ne? 7. yargı paketi maddeleri neler? İşte, af yasası son durum 2023....

Burdur Belediyesi Kaçak Suyla Mücadelesin bakın neler oldu
Yaşam

Burdur Belediyesi Kaçak Suyla Mücadelesin bakın neler oldu

Burdur'da kaçak suyla mücadele başarısı, Milyonlarca liralık faturalar... Burdur Belediyesi'nin kaçak suyla mücadelesi sonucu önemli bir başarı elde edildi. Su tüketimi azaldı, kaçak aboneler tespit edildi ve milyonlarca lira tasarruf sağlandı.

Antalya'da Meclis Toplandı! Adalet Bekleniyor!
Yerel

Antalya'da Meclis Toplandı! Adalet Bekleniyor!

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mayıs Ayı Olağan Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda tutuklu bulunan Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz için adalet sesleri yükseldi.

"Emrullah başkanımız art niyetli başkanlık yapmadı"
Yerel

"Emrullah başkanımız art niyetli başkanlık yapmadı"

Bucak Belediyesi'nde geçtiğimiz hafta belediye binasına asılan borç pankartı ile ilgili CHP Grup Sözcüsü Özcan Duran ve Belediye Başkanı Hülya Gümüş açıklamalarda bulundu.