AB'nin "KKTC gözlemci statüsünü reddediyoruz" iddiasına Dışişleri Bakanlığı tepkisi

Dışişleri Bakanlığından, Peter Stano’nun “KKTC’nin, Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye statüsünü reddediyoruz” sözlerine karşı yapılan açıklamada, “AB Dış İlişkiler Servisi'nden yapılan açıklamayı tamamıyla reddediyoruz” denildi.

AB'nin "KKTC gözlemci statüsünü reddediyoruz" iddiasına Dışişleri Bakanlığı tepkisi

Dışişleri Bakanlığından, AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano’nun “KKTC’nin, Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye statüsünü reddediyoruz” sözlerine ilişkin yapılan açıklamada, “AB Dış İlişkiler Servisi tarafından yapılan açıklamayı tümüyle reddediyoruz” denildi.
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olması hakkında bugün (12 Kasım) AB Dış İlişkiler Servisi tarafından yapılan açıklamayı tümüyle reddediyoruz. Kıbrıs Adası’ndaki iki devletten biri olan KKTC’nin gözlemci üyeliğine ilişkin karar, 11 Kasım 2022 günü Semerkant’ta yapılan, Sayın Cumhurbaşkanımızın da katıldıkları Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi’nde oybirliği ile alınmıştır. Zirve Bildirisinde de ifade edildiği üzere, Kıbrıs Türkleri Türk dünyasının ayrılmaz bir parçasıdır, Türk Devletleri ile her alanda ilişki kurup geliştirmesi en doğal hakkıdır” denildi.
Açıklamanın devamında, “ AB’nin, BM Genel Sekreteri’nin çağrısı hilafına Kıbrıs Türk halkının uluslararası toplumun saygın bir üyesi olmasını engellemeye çalışması iyi niyetle bağdaşmadığı gibi, GKRY’nin ve Yunanistan’ın kısır politikalarının esiri haline gelmiş olan Birliğin iki yüzlülüğünü bir kez daha açıkça ortaya koymaktadır. Kıbrıs Adası’nda adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm ancak Kıbrıs Türk halkının 1963’ten beri gasp edilen müktesep egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesiyle başlayacak bir sürecin ardından sağlanabilir. Bunun için uluslararası toplumun artık Kıbrıs Rum tarafını Ada’nın tek sahibi olarak gören tavrından vazgeçmesi ve KKTC’ni tanıması gerekir. Türkiye her hal ve karda, KKTC’nin yanında durmaya ve tüm uluslararası platformlarda Kıbrıs Türkünün sesi olmaya devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Dışişleri’nden Irak’taki yeni hükümete memnuniyet açıklaması
Türkiye

Dışişleri’nden Irak’taki yeni hükümete memnuniyet açıklaması

Dışişleri Bakanlığından, “Irak’ta yeni Hükümetin, Temsilciler Meclisi’nden güvenoyu alarak, göreve başlamasını memnuniyetle karşılıyoruz” açıklaması yapıldı.

İngiltere’ye İran’dan yaptırım
Dünya

İngiltere’ye İran’dan yaptırım

İran Dışişleri Bakanlığı, İngiliz 4 kurum ve 9 yetkili ismi yaptırım listesine aldı.

Çin, yılsonuna kadar 30 BRICS toplantısı düzenleyecek
Dünya

Çin, yılsonuna kadar 30 BRICS toplantısı düzenleyecek

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, 2022 yılının sonuna kadar 30’dan fazla BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti) toplantısına başkanlık edeceklerini belirtti.

19. Çin-ASEAN Fuarı’nda 413 milyar yuanlık yatırım anlaşması imzalandı
İş Dünyası

19. Çin-ASEAN Fuarı’nda 413 milyar yuanlık yatırım anlaşması imzalandı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, günlük basın toplantısında 16-19 Eylül günleri arasında Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi’nin Nanning kentinde düzenlenen 19. Çin-ASEAN Fuarı ve Çin-ASEAN İş ve Yatırım Zirvesi’nde elde edilen sonuçları değerlendirdi.

TİGAD Avrupa'da  Temsilcilik Açtı
Türkiye

TİGAD Avrupa'da Temsilcilik Açtı

Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen Türkiye İnternet Gazeteciler Derneği Avrupa ve Belçika temsilciliğinin açılışına, Türkiye İnternet Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Okan Geçgel ve birçok önemli isim katıldı

Özbekistan ile TDSYMB Arasında  Anlaşma
Türkiye

Özbekistan ile TDSYMB Arasında Anlaşma

Özbekistan ile Damızlık Sığır yetiştiricileri Merkez Birliği arasında, büyükbaş hayvancılık ile ilgili yeni projeler ve kayıt sistemi kurulması hususlarında iş birliği konuları görüşüldü.