Burdur

Antalya, Burdur ve 4 ilde son 63 yılın en yüksek yağışı

Türkiye son yıllarda kuraklıkla mücadele ederken, azalan yağışlar ve artan sıcakların ardından bu yıl Nisan ayı ve sonrasındaki yaşanan yağışlar sevindirdi. Burdur ve çevrelerinde yüzde 100'den fazla yaşanan yağış artışı ile birlikte son 63 yılın en yüksek Mayıs ayı yağışı yaşandı.

Antalya, Burdur ve 4 ilde son 63 yılın en yüksek yağışı

Son yıllarda azalan yağışlar ve artan sıcaklıklar nedeniyle kuraklık riski yaşayan Türkiye'de, nisan ayından sonra mayıs yağışları da sevindirdi. Burdur çevrelerinde normallerine göre yer yer yüzde 100'den fazla artış kaydedildi. Burdur'da son 63 yılın en yüksek mayıs ayı yağışları gerçekleşti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 2023 yılı Mayıs ayı yağış raporu yayımlandı. Son yıllarda yağışların ciddi oranda düşmesi, artan sıcaklıklar, göller ve sulak alanlardaki su seviyelerindeki büyük düşüşlerle, kuraklık sinyalleri veren Türkiye'de, nisandan sonra mayısta da yağışlarda rekor düzeye ulaşan artışlar sevindirdi.

METREKAREYE 66.8 KG YAĞIŞ DÜŞTÜ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye geneli mayıs ayı yağışları, 52,7 kilogram olan normalinin (1991-2020) ve 44,4 kilogram olan geçen yıl mayıs ayı yağışlarının üzerinde gerçekleşti. 2023 Mayıs yağışı metrekareye 66,8 kilogram ölçüldü. Yağışlar normaline göre yüzde 27, geçen yıl mayıs ayına göre yüzde 51 artış gösterdi.

BURDUR VE 14 İLDE ARTIŞ YÜZDE 100'Ü AŞTI

Yağışlarda Kütahya, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Uşak, Denizli, Burdur, Afyon, Antalya, Çankırı, Ankara, Erzincan ve Tunceli çevrelerinde normallerine göre yer yer yüzde 100'den fazla artış kaydedildi. Şanlıurfa, Mardin ve Hatay çevrelerinde ise yüzde 60'tan fazla azalma gerçekleşti.

SON 63 YILIN EN YÜKSEK YAĞIŞI

İl geneli yağışlarda en fazla Yağış 150,8 kilogram ile Uşak'ta yaşanırken, en az yağış alan il ise 14,5 kilogram ile Mardin oldu. Antalya, Burdur, Afyonkarahisar, Denizli, Kütahya ve Uşak illerinde son 63 yılın en yüksek mayıs ayı yağışları gerçekleşti. Normaline göre en fazla azalma gösteren il ise yüzde 74 ile Hatay oldu.

YAĞIŞLI GÜN ORTALAMASI 13,8 GÜN

Türkiye genelinde 1991-2020 normalinde 10,2 gün olan ortalama yağışlı gün sayısı 2023 yılı Mayıs ayında ortalama 13,8'e çıktı. Yağışlı gün sayıları Afyonkarahisar, Uşak, Isparta, Kütahya, Ordu, Giresun, Artvin ve Ardahan çevrelerinde 20-25 gün, Kıyı Ege, Akdeniz Bölgesi'nin güney kesimleri, İstanbul ve Hatay çevreleri ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 5-10 gün aralığında gerçekleşti.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Burdur için 23 saat uyarısı! Gök gürül gürül gürleyecek
Yerel

Burdur için 23 saat uyarısı! Gök gürül gürül gürleyecek

Meteoroloji tarafından Burdur ve çevresinde yarın için gök gürültülü sağanak yağış beklendiğine dair uyarıda bulunuldu. İşte detaylar...

Yeni yılda Antalya'da sağanak yağış! İşte Antalya'nın 5 günlük hava durumu
Yerel

Yeni yılda Antalya'da sağanak yağış! İşte Antalya'nın 5 günlük hava durumu

Antalya ve ilçelerinde bu hafta hava durumu nasıl olacak? Antalya'da yeni yılda yağış var mı? Antalya'da yeni yılın ilk günleri hava nasıl olacak? Antalya'da yeni yılın ilk haftasında genel olarak yağışlı hava hakim olacak. Detaylar haberimizde...

Antalya 'turuncu' kod aldı, dev dalgalar havaya yükseldi
Yerel

Antalya 'turuncu' kod aldı, dev dalgalar havaya yükseldi

Meteorolojinin kuvvetli yağış ve fırtına nedeniyle ’turuncu’ kodlu uyarıda bulunduğu turizm şehri Antalya’da, dünyaca ünlü falezlere çarpan dev dalgalar 30 metre havaya yükseldi.

Antalya Kumluca'ya sağanak yağış etkisi
Yerel

Antalya Kumluca'ya sağanak yağış etkisi

Antalya’nın Kumluca ilçesinde sabah saatlerinde aniden gelen sağanak yağış taşkınlara sebep oldu. Sağanak yağmur hızını artırınca, ilçe merkezinde bazı işlerine su girdi, caddeler gölete döndü, seralar zarar gördü.

Burdur ve ilçelerine uyarı! Şiddetli yağmurlar geliyor
Yaşam

Burdur ve ilçelerine uyarı! Şiddetli yağmurlar geliyor

Burdur ve ilçelerinde 25 Kasım Cumartesi günü hava durumu nasıl olacak? Hava sıcaklıkları düşecek mi? İşte günlük 25 Kasım hava durumu raporu

Meteoroloji uyarıları öğle saatlerinde gerçekleşti, şarıl şarıl yağdı da yağdı
Yaşam

Meteoroloji uyarıları öğle saatlerinde gerçekleşti, şarıl şarıl yağdı da yağdı

Meteorolojinin günler öncesinden yaptığı uyarılar sonrası Afyonkarahisar’da beklenen sağanak yağış öğle saatlerinde başladı.