Antalya

Antalya 'da Zeytinde rekolte kaybı

Antalya Ticaret Borsası (ATB), zeytin hasadı öncesinde Zeytin ve Zeytinyağı Sektörel Analiz Toplantısı düzenledi. Devamı haberimizde...

Antalya 'da Zeytinde rekolte kaybı

Antalya Ticaret Borsası (ATB), zeytin hasadı öncesinde Zeytin ve Zeytinyağı Sektörel Analiz Toplantısı düzenledi. Antalya Ticaret Borsası Başkan Vekili Halil Bülbül başkanlığında yapılan toplantıya, ATB Yönetim Kurulu Üyesi Ragıp Gök, ATB 4. Meslek Komitesi üyeleri ile sektör paydaşları katıldı.

 

ZEYTİNDE BİRLİKTE HAREKET EDELİM

ATB Başkan Vekili Halil Bülbül, yeni zeytin sezonunun hayırlı olmasını diledi. Her yıl zeytin hasadı öncesinde sektörel analiz toplantısı düzenleyerek zeytin ve zeytinyağı üretiminde, hasadında ve ticaretinde yaşanan sıkıntıları gündeme aldıklarını ve çözüm önerileri sunduklarını kaydeden Bülbül, toplantı çıktılarının ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla paylaşıldığını belirtti. Antalya'da geçen yıl zeytin üretiminin rekolte ve kalitede çok iyi bir dönem geçirdiğini anımsatan Halil Bülbül, bu yıl zeytinde "yok yılı" olduğunu ifade etti. Antalya'nın zeytinde tarihi geçmişe dayanan derinliğe sahip bir kent olduğuna dikkat çeken Bülbül, "Tek eksiğimiz birlikte hareket etmek. Zeytinimizi katma değerli şekilde nasıl değerlendirebiliriz, buna yoğunlaşmalıyız. Bunun için birlikte hareket etmeliyiz" diye konuştu.

 

TAĞŞİŞLİ YAĞ TEHLİKESİ

 

ATB 4. Meslek Komitesi Üyesi Zafer Tan, 2 yıldır zeytinde var yılı olduğunu belirtirken, "Bu yıl zeytinde yok yılı" dedi. Zeytinde yüzde 50'ye yakın rekolte kaybı beklediklerini söyleyen Tan, dünyada zeytin üretiminde sıkıntı yaşandığını bildirdi. Rekolte kaybı nedeniyle zeytinyağı fiyatlarının artacağını anlatan Tan, "Fiyat yükseldikçe tağşiş oranı artıyor. Tüketici tağşişli yağ konusunda dikkatli olmalı" dedi. Zafer Tan, zeytin sıkımında kullanılan makine ve ekipmanların döviz üzerinden temin edildiğini belirtirken, enerji gibi girdilerin de etkisiyle zeytinyağı sıkım maliyetlerinin artacağına dikkat çekti.

 

ANTİK ÇAĞDAN İŞLEMEMİZ VAR AMA ZEYTİNYAĞI MARKAMIZ YOK

Ulu Zeytinyağı Fabrikası sahibi Mustafa Fettahoğlu, Akdeniz bölgesinde zeytin ve zeytinyağının önemine dikkat çekerken, "Bölgemizde kuraklık olsa dahi bizi en son terk edecek olan zeytindir. Herhangi bir kuraklık durumunda buğday, susam olmaz ama zeytin bizi bırakmaz" dedi. Buna rağmen zeytin ve zeytinyağına sahip çıkamadığımızı söyleyen Fettahoğlu, "Antik dönemlerden kalma zeytinyağı işleme tesislerimiz var ama zeytinyağında marka değiliz. Bunda bir gariplik yok mu? Biz zeytinde yeni değiliz yüzyıllardır zeytini işleyen bir toplumuz. Ama bu işe yeni girmişiz gibi beceremiyoruz. Zeytinyağında markalaşma çalışmalarını hızlandırmalıyız" diye konuştu. Fettahoğlu, rekabeti üreticinin kendi arasında değil dünya ile yapılması gerektiğini vurguladı. Zeytinde hasat tarihinin önemine dikkat çekerken, erken hasadın yağ veriminde ciddi sıkıntıya yol açacağı uyarısında bulunan Fettahoğlu, "Zamanında hasat yapılırsa herkesin emeğinin karşılığını alır" dedi.

 

Toplantıya katılan sektör temsilcileri, zeytin ve zeytinyağının üretim maliyetleri, sıkım ücreti, fiyatı, işçilik sıkıntısı, pazarlanması ile zeytinyağındaki markalaşma çalışmalarını değerlendirildi. 

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Zeytin hasadı başladı, bahçelerde türküler eksik olmuyor
Yaşam

Zeytin hasadı başladı, bahçelerde türküler eksik olmuyor

Antalya'nın Serik ilçesinde bu yıl zeytin rekoltesi düşük olmasına rağmen üreticiler hasada başladı.

Balıkesir’de zeytin hasadı ve yeşil zeytin alımına başlandı
İş Dünyası

Balıkesir’de zeytin hasadı ve yeşil zeytin alımına başlandı

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde zeytin hasadına başlanırken, yeşil zeytin alımına da başlandı.

Huzur Evinde 2 kişiyi öldürdü sebebini Müdüre Sorun dedi
Yerel

Huzur Evinde 2 kişiyi öldürdü sebebini Müdüre Sorun dedi

Cinayet olayı Antalya Döşemealtı ilçesindeki Antalya Büyükşehir Belediyesi Halil Akyüz Huzurevi’nde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, yaklaşık 5 yıldır huzurevinde kalan İzzettin Süğüt (65), husumetli olduğu öne sürülen diğer huzurevi sakinlerinden Selçuk Goncegül’e (73) uyuduğu sırada meyve bıçağıyla saldırdı, ardından olayı duyup gelen Ali Serdar Batır (66) ve Ahmet Özdemirel’i de (74) bıçakladı.

Batman Valiliği ve TİGAD organizesinde  İnternet Gazetecileri  Batman'da Buluşacak
Türkiye

Batman Valiliği ve TİGAD organizesinde İnternet Gazetecileri Batman'da Buluşacak

Türkiye deki İnternet Gazetecilerini bir çatı altında toplayan ilk dernek olan TİGAD Gazeteciler Derneği Nevşehir, Kayseri ve Aksaray’dan sonra İnternet gazetecilerini Batman’da bir araya getirecek.

Antalya Baraj Ortaokulu, Learn Through Upcycling Projesiyle 12 Uluslararası Okulla İş Birliği Yapıyor
Yerel

Antalya Baraj Ortaokulu, Learn Through Upcycling Projesiyle 12 Uluslararası Okulla İş Birliği Yapıyor

Antalya Baraj Ortaokulu, "Learn Through Upcycling" projesi kapsamında Türkiye'den 5 okul, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Romanya’dan 1 okul ve Lübnan’dan 2 okul olmak üzere toplam 12 okulla ortaklığını başlattı.

 Türkiye İnternet Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Okan Geçgel'den 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü Açıklaması
Türkiye

Türkiye İnternet Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Okan Geçgel'den 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü Açıklaması

Türkiye İnternet Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Okan Geçgel Tüm basın çalışanlarının 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü bir kez daha en içten dileklerimle kutluyor, gazetecilik mesleğini icra ederken yaşamını yitirenleri saygı ve minnetle anıyorum.