Antalya

Antalya Muratpaşa'da Akdeniz foku görüldü

Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde falezlerin denizle buluştuğu noktada balık tutmak isteyen vatandaşlar, tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan Akdeniz fokuyla karşılaştı

Antalya Muratpaşa'da Akdeniz foku  görüldü

Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde falezlerin denizle buluştuğu noktada balık tutmak isteyen vatandaşlar, tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan Akdeniz fokuyla karşılaştı. Gördüğü fok karşısında şaşıran balıkçının, “Bak bak foka bakın, foka? Ne haber? Şuna bakar mısınız? Fok var fok, balık olur mu olmaz. Ne kadar güzel geliyor” demesi gülümsetti. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ise Antalya kıyılarında 25'e yakın fok olduğuna dikkat çekerek, balıkçıları uyardı.
Akdeniz fokları, son aylarda Antalya'nın çeşitli bölgelerinde balıkçılar ve tur teknesiyle gezen tatilciler tarafından sıklıkla görüntülenmeye başlandı. Son olarak önceki gün Muratpaşa ilçesinde falezlerin denizle buluştuğu noktada balık tutmak isteyen vatandaşlar, karşılarında bir anda nesli tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan Akdeniz fokuyla karşılaştı. Sudan çıkarak kısa bir süre balıkçılara görünen fok, daha sonra suya geri daldı. Bu sırada o anları cep telefonu kamerası ile kayda alan balıkçı ise sevinç yaşadı.
Gördüğü fok balığı karşısında duygularına hakim olamayan balıkçı, “Bak bak foka bakın, foka? Ne haber? Şuna bakar mısınız? Fok var fok, balık olur mu olmaz. Ne kadar güzel geliyor” demesi gülümsetti. Fok balığı ise bir süre daha bölgede yüzerek, falezlerin altında bulunan mağarasına çekilerek gözlerden kayboldu. Sosyal medyada paylaşılan o anlar ise çok sayıda kişi tarafından ilgiyle izlendi.

Antalya kıyılarında 25 fok
Öte yandan, Konyaaltı Sahili açıklarında dün bir yavru Akdeniz foku ölü bulundu. Yavru fokun, fırtına nedeniyle kayalara çarptığı ya da balıkçı ağına takılarak boğulup öldüğü tahmin ediliyor.
Falezlere yakın noktalarda amatör balıkçılar tarafından misina ile yapılan balık avcılığının foklar için tehlike arz ettiğine vurgu yapan Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya kıyılarında 25'e yakın fok olduğuna dikkat çekerek, balıkçıları uyardı.

"Dün ölü bir fok aldık, ayaklarında izler vardı"
Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Akdeniz foku endemik bir turdur. Dünyadaki sayısı 700-750 arasındadır. Antalya ve Mersin kıyılarında çok sayıda fok var. Şu anda yat limanı çevresinde bu aralar kendini gösterir. Bilindiği üzere bunlara Akdeniz keşiş foku denir. Anneler yavruların etrafında bulunur. Falezlerin denizle buluştuğu alanda balıkçılar canlı balık atıyorlarsa ya da oltada balık atarlarsa foklar bunlara yakalanabilir. Yakalandığı zaman yüzeye çıkar, uzatma ağları daha tehlikelidir. Dün ölü bir fok aldık, boyun bölgesinde ve ayak bölgesinde izler gördük, tahminimce bu fok balıkçı ağında tutuldu ve boğularak öldü. Foklar insanların yakınına kadar gelir, kimse korkmasın. Biz sualtında sıklıkla karşılaşıyoruz. Vatandaşın korkmaması gerekir, bir zararı yok. Eylül-Ekim gibi yavruları sıklıkla gözükür. Örneğin Kadın Yarı bölgesinde, Düden Şelalesi'nin döküldüğü yerde, Beldibi'nde, Çaltıcak'ta yuvalarının olduğunu biliyoruz" dedi.

İHA

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

İstanbul susuz kaldı! Sula neden yok? Ne zaman gelecek?
Yerel

İstanbul susuz kaldı! Sula neden yok? Ne zaman gelecek?

20 Mayıs Pazartesi günü İstanbul'daki su kesintilerini sizler için derledik. Peki bugün İstanbul'un hangi ilçelerinde sular kesilecek? İşte ilçeler ve suların geleceği saatler

Muğla elektrik kesintisi! 21 Mayıs  Muğla elektrik kesintisi nerede yaşanacak?
Yerel

Muğla elektrik kesintisi! 21 Mayıs Muğla elektrik kesintisi nerede yaşanacak?

Muğla'da 21 Mayıs 2024 Salı Günü elektrik kesintisi var mı? Muğla'da yarın elektrikler kesilecek mi? Muğla'da yarın yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

İzmir su kesintisi! İzmir 20 Mayıs su kesintisi yaşanacak yerler
Yerel

İzmir su kesintisi! İzmir 20 Mayıs su kesintisi yaşanacak yerler

20 Mayıs Pazartesi günü İzmir'deki su kesintilerini sizler için derledik. Peki bugün İzmir'in hangi ilçelerinde sular kesilecek. İşte ilçeler ve suların geleceği saatler

Ankara su kesintisi! 20 Mayıs Ankara su kesintisi yaşanacak yerler
Yerel

Ankara su kesintisi! 20 Mayıs Ankara su kesintisi yaşanacak yerler

20 Mayıs Pazartesi Ankara'da su kesintisi yaşanacak ilçeler ve tahmini süreleri açıklandı. Cevapları burada. Su kesintilerini öğrenmek için detayları inceleyin.

Afyonkarahisar'da yarın elektrikler olmayacak! İşte etkilenecek bölgeler...
Yerel

Afyonkarahisar'da yarın elektrikler olmayacak! İşte etkilenecek bölgeler...

Afyonkarahisar'da 21 Mayıs 2024 Salı günü elektrik kesintisi var mı? Afyonkarahisar'da yarın elektrikler kesilecek mi? Afyonkarahisar'da yarın yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

21 Mayıs Salı günü elektrik kesintisinden Bucak etkilenecek mi?
Yerel

21 Mayıs Salı günü elektrik kesintisinden Bucak etkilenecek mi?

Bucak'ta 21 Mayıs 2024 Salı günü elektrik kesintisi ar mı? Burdur ve ilçelerinde elektrikler kesilecek mi? Bucak'ta yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..