Antalya

Antalya'nın göbeğinde 35 metre derinlikte obruk

Antalya’da kentin göbeğinde bulunan ve içi tatlı suyla dolu 35 metre derinlikteki obrukta, birçok tatlı su canlısının yaşadığı ortaya çıktı.

Antalya'nın göbeğinde 35 metre derinlikte obruk

Antalya’da kentin göbeğinde bulunan ve içi tatlı suyla dolu 35 metre derinlikteki obrukta, birçok tatlı su canlısının yaşadığı ortaya çıktı. Daha önce bölgede yaşayan halk tarafından sulama ve içme suyu olarak kullanılan obruk ise şu sıralar etrafı tellerle çevrili olmasına rağmen bazı duyarsız vatandaşların çöplüğü haline geldi.
Sualtı dalışları ve yaptığı bilimsel çalışmalarla bilinen Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Konyaaltı ilçesi Arapsuyu Mahallesi’ndeki tatlı suyla dolu bir obruğa öğrencileriyle birlikte daldı. Biyolojik çeşitliliğe bağlı bilimsel bir çalışma yapmak için yaklaşık 30-35 metre derinliğe dalan Gökoğlu, obruğun içinde Antalya’ya endemik çiçek balığı, yılan balığı, tatlı su karidesi, tatlı su kaplumbağası ve kurbağayı görüntüledi. Suyun oldukça berrak olduğuna dikkati çeken Gökoğlu, içerideki canlı türlerin bir gen bankası olarak kullanılıp sıkıntı yaşayan bölgelere aşılama amacıyla kullanılabileceğine işaret etti.

“Buradaki canlılar bizim gen bankamız”

Obruk içindeki canlıları görüntüleyip bilimsel verilere oturtmak için böyle bir çalışma yaptıklarını kaydeden Prof. Dr. Gökoğlu, “Burada Antalya’ya has endemik çiçek balığı var, yılan balığı ve tatlı su karidesi, kurbağa ve kaplumbağa tespit ettik. Buradaki yerli balıklar ve diğer canlılar bizim gen bankamız. Diğer yerlere aşılama maksatlı kullanılabilir. Çok fazla bir popülasyon olmasa da işimizi görür derecede” dedi.

“Çöplük gibi kullanmışlar”

1980’li yıllarda obruğun hafriyatla kapatılmaya çalışıldığını, daha önceki dönemlerde ise bölge halkının burayı sulama ve içme suyu olarak kullandığını belirten Gökoğlu, “Su çok berrak ve temiz. Fakat burayı insanlar çöplük gibi kullanılmış. 1980’li yıllarda burayı kamyonlarla doldurup kapatmaya çalışmışlar. Eğer doldurulmasaydı mükemmel bir yermiş” ifadesine yer verdi.

“Antalya’nın jeolojik yapısı açısından önemli bir bulgu”

Gökoğlu, obruğun Antalya’nın jeolojik yapısı açısından önemli bir bulgu olduğuna vurgu yaparak, “Antalya’nın jeolojik olarak nasıl bir şehir olduğunu gösteren güzel bir örnek burası. Deniz seviyesinin çok çok altında. Turkuaz bir rengi var ve buraya dalış yaparken keyif alıyoruz. Buranın korunması gerekiyor” diye konuştu.

Antalya'nın göbeğinde 35 metre derinlikte obrukAntalya'nın göbeğinde 35 metre derinlikte obrukAntalya'nın göbeğinde 35 metre derinlikte obrukAntalya'nın göbeğinde 35 metre derinlikte obrukAntalya'nın göbeğinde 35 metre derinlikte obrukAntalya'nın göbeğinde 35 metre derinlikte obrukAntalya'nın göbeğinde 35 metre derinlikte obrukAntalya'nın göbeğinde 35 metre derinlikte obrukAntalya'nın göbeğinde 35 metre derinlikte obrukAntalya'nın göbeğinde 35 metre derinlikte obrukAntalya'nın göbeğinde 35 metre derinlikte obruk

İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Dünyaca Ünlü Akdeniz Üniversitesinde Bir İlk Daha Gerçekleştirildi
Sağlık

Dünyaca Ünlü Akdeniz Üniversitesinde Bir İlk Daha Gerçekleştirildi

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde ilk kez 4’lü çapraz böbrek nakli gerçekleştirildi. 4 ameliyathanede eş zamanlı yapılan operasyonlarla 8 hayat birbirine çapraz bağlandı. Rektör Özkan, “Ülkemizde sınırlı sayıda yapılan bu çapraz nakiller, üniversite hastanemizin altyapısının, deneyiminin ve cerrahi kalitesinin ne denli güçlü olduğunu gösteriyor.” dedi.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Özlenen Özkan ile Ömer Özkan’ın ‘Altın Eller’ Belgeseline büyük ilgi
Sağlık

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Özlenen Özkan ile Ömer Özkan’ın ‘Altın Eller’ Belgeseline büyük ilgi

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Özlenen Özkan ile Ömer Özkan’ın ‘Altın Eller’ Belgeseline büyük ilgi Dünyada ilk kadavradan rahim naklini, Türkiye'deki ilk yüz ve çift kol naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ile Prof. Dr. Ömer Özkan'ın nakil süreçlerinde yaşadıklarını anlatan ve Altın Portakal Film Festivali’nde yarışan ‘Altın Eller’ belgeseli seyirciyle buluştu.

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal öğrencilerle ‘iklim krizi’ başlıklı söyleşide bir araya geldi.
Yerel

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal öğrencilerle ‘iklim krizi’ başlıklı söyleşide bir araya geldi.

Antalya’da Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Meltem Kampüs Etüt Merkezi bahçesinde gençlerle buluşmasında “Antalya’nın ilk inovasyon merkezini kuran belediyeyiz. Bütün yeni fikirler, yeni girişimler için bir yuva orası” dedi.

Akdeniz Üniversitesinden öğrenciler için 3 Yeni Merkez
Yerel

Akdeniz Üniversitesinden öğrenciler için 3 Yeni Merkez

Akdeniz Üniversitesi öğrencilerine ve öğrenci topluluklarına hizmet edecek olan Psikolojik Destek ve Rehabilitasyon Merkezi, Öğrenci Topluluğu Merkezi ve Akdeniz Restoran’ın açılışı yapıldı.

Growtech Kampüste” etkinliğinde Ziraat Fakültesi öğrencileri özel sektör ile buluştu.
Türkiye

Growtech Kampüste” etkinliğinde Ziraat Fakültesi öğrencileri özel sektör ile buluştu.

Akdeniz Üniversitesi ile dünyanın en önemli tarım fuarlarından olan Growtech iş birliğinde düzenlenen “Growtech Kampüste” etkinliğinde Ziraat Fakültesi öğrencileri özel sektör ile buluştu

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından 12. Akdeniz Tıp Öğrenci Günleri gerçekleştirildi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından 12. Akdeniz Tıp Öğrenci Günleri gerçekleştirildi.

Proje Sonuçlarının Değerlendirilmesi ve Ödül Töreni’nde konuşan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi olarak burada olmaktan inanın çok büyük bir heyecan duyuyorum. Çok güzel, bu kadar güzel bir günde bu kadar güzel öğrencileri görmek çok büyük bir mutluluk verdi.