Mersin

Bir dönümü 100 bin lira kazandırıyor! Masrafsız ve zahmetsiz üretiliyor, çiftçinin yeni gözdesi...

İklimin daha da ılımanlaşması ile farklı meyve ve sebzelerin üretimine geçilen Akdeniz'de bu kez de 'kolalas' gündemde.

Bir dönümü 100 bin lira kazandırıyor! Masrafsız ve zahmetsiz üretiliyor, çiftçinin yeni gözdesi...

İklimin daha da ılımanlaşması ile farklı meyve ve sebzelerin üretimine geçilen Akdeniz'de bu kez de 'kolalas' gündemde. 'Gölevez' olarak da bilinen 'kolalas'ın bahçesi Mersin'de kurulurken, kilosu 25 liraya kadar alıcı bulan kolakasın dönümünden 100 bin lira gelir sağlanıyor. Peki kolakas nedir? İşte detaylar...
Küresel ısınma iklim değişikliğini beraberinde getirdi, Akdeniz daha da ılıman bir iklime geçti. Sahil bölgeleri tropikal ürünlere ilgi göstermeye başlarken, birçok farklı meyve de çiftçilerin gözdesi olmaya başladı. Bu ürünler arasında yer alanlardan birisi de 'gölevez' olarak bilinen 'kolakas'...
Mersin'in Erdemli ilçesinde kolakasın bahçesi kuruldu. Üretici Ziraat Yüksek Mühendisi Mevlüt Şen tarafından kurulan bahçede İl Tarım ve Orman Müdürlüğü incelemede bulunuldu, hasat etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe katılanlara kolakas yemeği ikram edilirken kilogram fiyatının 20-25 TL arasında satıldığı ifade edildi.

EKİMİ YAYGINLAŞIYOR

İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mustafa Nevzat Zayim, iklimin ılımanlaşmasıyla birlikte özellikle sahil bölgelerinde tropik ürünlerin yetiştirilmeye başlandığını ifade etti. Tropik ürün yelpazesinin giderek arttığına dikkat çeken Zayim, "Özellikle bölgemizde son zamanlarda muz ile birlikte tropik ve subtropik meyvelerin üretimi oldukça gelişti. Muzun yanında avokado, quava, mango gibi ve papaya gibi bitkilerin ekimi yaygınlaşıyor" dedi.

SAĞLIK İÇİN OLDUKÇA FAYDALI

Bitkinin yetiştiği iklim ve özellikleriyle ilgili bilgi veren Zayim, "Kolakas özellikle Hindistan, Endonezya gibi ülkelerde, tropik ve subtropik bölgelerde yetişen bir bitki. Sağlığa oldukça faydaları var. Özellikle mikro elementler yönünden. Potasyum, kalsiyum, fosfor, çinko, magnezyum gibi elementler yönünden oldukça zengin bir ürün" ifadelerini kullandı.
Ürünün Bozyazı, Anamur, Gazipaşa ve Alanya gibi daha ılıman bölgelerde yıllardır yetiştirildiğini belirten Zayim, "Özellikle Kıbrıs taraflarında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde tüketiliyor. Bölgemizde de bu ürün özellikle Erdemli ilçesinin iklim şartlarına uygun olması sebebiyle yaygınlaşma gösterebilecek bir potansiyel var" diye konuştu.

DEKARDAN 100 BİN LİRA GELİR

Ziraat Yüksek Mühendisi Üretici Mevlüt Şen de, "Gölevez bitkisi sıcak iklim bitkisidir. Akdeniz bölgesinin sahil ovalarında yetiştirilebilir. Dekarda 5-7 ton arası verim alınmaktadır. Yaprakları devetabanı çiçeğine, kökleri patatese benzer. Mersin halinde şu an toptan 25 liradan gidiyor. Dekardan 100 bin lira gelir getiriyor. Türkiye'de bin ton üretim var" dedi.
Eşiyle birlikte gölevez olarak da bilinen kolakas üretimi yapan Özlem Şen, "Çok tercih edilen bir bitki, revaçta olan bir bitki. Çok su isteyen bir bitki, sadece suyla büyüyen bir bitki. Masrafsız, zahmetsiz. Bence çiftçinin yeni gözdesi olması gerek" diye konuştu.
Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin ise suyu seven bir bitki olduğunu dile getirerek, "Dönüm başına 5 ila 7 ton arasında verim alınmakta, hal fiyatı 20-25 lira ve dönümde 75 ila 100 bin lira civarında bir gelir getirmektedir" şeklinde konuştu. Ürünün özellikle İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara gibi büyükşehirlerde Uzakdoğu yemekleri sunan restoranlar tarafından talep edildiği kaydedildi.

İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Antalya Kemer'de Kariyer Ve Tadım Şenliğinde Başkan Topaloğlu Damgası
Yerel

Antalya Kemer'de Kariyer Ve Tadım Şenliğinde Başkan Topaloğlu Damgası

Akdeniz Üniversitesi Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksek Okulu tarafından 'Kariyer günleri ve tadım şenliği' düzenlendi. Başkan Topaloğlu, 'Kariyer günleri ve tadım şenliği' etkinliğinde mangalın başına geçerek öğrencilere kendi elleriyle köfte pişirdi.

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin kısa adı MAG  göreve hazır
Yaşam

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin kısa adı MAG göreve hazır

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin kısa adı MAG olan afet gönüllüsü programına katılan 32 kişi, AFAD eğitim ve tatbikatını başarıyla tamamlayarak GEA Arama Kurtarma ekibinin üyesi oldu.

 Akdeniz Üniversitesi kalitesini YÖKAK Akreditasyon Belgesi ile tescilledi
Yerel

Akdeniz Üniversitesi kalitesini YÖKAK Akreditasyon Belgesi ile tescilledi

YÖKAK Kurumsal Akreditasyon Belgesi almaya hak kazanan ilk 6 devlet üniversitesinden biri olan Akdeniz Üniversitesi, 5 yıllık tam akreditasyon almaya hak kazandı.

Antalya Kemer'de Büyük Buluşma
Yerel

Antalya Kemer'de Büyük Buluşma

Antalya Kemer'de, Rusya'nın 17 bölgesinden 600 acente yetkilisinin katıldığı “Exhibition Türkiye 2024” workshop düzenlendi.

Korkuteli İlçesinde Yaşanan Su sıkıntısının  Sebebini  CHP İlçe Başkanı açıkladı
Yerel

Korkuteli İlçesinde Yaşanan Su sıkıntısının Sebebini CHP İlçe Başkanı açıkladı

Cumhuriyet Halk Partisi Korkuteli İlçe Başkanı İsmail Karadeli, 3 gündür ilçede yaşanan su kesintilerinin sebepleri hakkında açıklamada bulunarak, arızaların giderildiğini ifade etti.

2024 yılının 2. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Antalya Valisi Hulusi Şahin başkanlığında gerçekleşti
Yerel

2024 yılının 2. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Antalya Valisi Hulusi Şahin başkanlığında gerçekleşti

2024 yılının 2. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Antalya Valisi Hulusi Şahin başkanlığında gerçekleşti. Vali Şahin, Antalya'da 2024 yılı Mart ayı sonu itibariyle 553 adet proje üzerinde çalışıldığını ve toplam bedelin 96 milyar 695 milyon TL olduğunu açıkladı