Bir sonraki fotoğraf 107 yıl sonra

Jüpiter 1963'ten bu yana tam 59 yıl sonra önceki gece yerküreye en yakın mesafedeydi. Başını gökyüzüne çevirenler yaklaşık 591 milyon kilometre uzaktan, çıplak gözle Jüpiter'i izleme fırsatı yakaladı. Fotoğrafçılar için de önceki gece mesai vaktiydi. Ortaya çıkan görüntüler adeta görsel şölen oluşturdu. Tarihi yakınlaşmanın bir sonraki fotoğraf 107 yıl sonra, 2129'da çekilebilecek.

Bir sonraki fotoğraf 107 yıl sonra

Jüpiter güneş sisteminin en büyük gezegeni. Güneşe yakınlık olaraksa Dünya ve Mars'ın ardından 5. sırada yer alıyor. Jüpiter'in dairesel yörünge üzerinde hareket eden diğer gezegenlerin aksine tıpkı Dünya gibi eliptik bir yörüngeyi takip ettiği biliniyor. Bu nedenle de Dünay ve Jüpiter arasındaki mesafe değişkenlik gösteriyor. Önceki gece de bu iki gezegen için tarihi bir gündü.

En son 1963 yılında dünyaya oldukça yaklaşan Jüpiter, tam 59 yılın ardından dün gezegenimize en yakın noktaya geldi. Yaklaşık 591 milyon kilometre öteden kendini gösteren Jüpiter 4 uydusu ile birlikte aydan sonra dün geceyi aydınlatan en büyük gökcismiydi. Önceki gece başını gökyüzüne çevirenler çıplak gözle bu tarihi ana tanıklık etme fırsatı yakaladılar.

BU ANI BEKLEMEK TARİFSİZDİ

Fotoğrafçılar da tarihi yakınlaşma nedenliyle benzersiz bir mesaideydi. Görsel şöleni fotoğraflayan astrofotoğrafçı polis memuru Fatih Önen "Bu tarihi anı iple çekiyorduk, planlamasını yapmıştık. Önceki gece iki gezegenin en yakın noktaya geldiği andı. Ben de Ankara Etimesgut'tan bu anı fotoğrafladım. Tarihi ve heyecan verici bir andı. Jüpiter'i önceki sene Aralık ayında fotoğraflamak istemiştim ama hava bulutlu olduğu için fotoğraflayamamıştım. Bu sefer fotoğraflama şansı yakaladım, çok güzeldi. Dünyanın dört bir yanından birçok insanın aynı amaç uğruna hep birlikte bu anı beklemesi tarifsizdi. Ben de bunun bir parçası olduğum için çok mutluyum. Adeta mental olarak güçlendim. Uzayı gözlemlemek insana her şeyi unutturuyor" ifadelerini kullandı.

HEYECANI ÇOK FARKLIYDI

Jüpiter'i İstanbul'dan fotoğraflayan fotoğrafçı Fatih Ekmen ise "Gökyüzünü çok seviyorum. 2019'da ilk ay fotoğrafımı çektiğimde çok heyecanlanmıştım. O gece de fotoğraf makinemin ekranında Jüpiter'i gördüğümde şok oldum, günlerdir bunu bekliyordum. Jüpiter'in parlaklığını gördüğümde hayran kaldım. Jüpteri ve uydularını fotoğrafladım. Günlerdir takip ediyordum. Ömrümün geri kalanında böyle bir ana bir daha tanık olamayacağım. O gece benim için çok hisliydi, heyecanı çok farklıydı" diye konuştu.

Dünya ve Jüpiter'in bir sonraki yakınlaşmasının tam 107 yıl sonra 2129'de gerçekleşeceği öngörülüyor.

kaynak: Sabah / Bulut Yamandağ

 

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Bayraktar  ilk olma özelliğini sürdürüyor Bu Özellikle yine  dünya havacılık tarihine geçti
Bilim ve Teknoloji

Bayraktar ilk olma özelliğini sürdürüyor Bu Özellikle yine dünya havacılık tarihine geçti

Türkiye’nin yerli ve milli imkânlarla geliştirilen Bayraktar TB3, kısa pistli gemiden iniş ve kalkış yapabilen dünyanın ilk insansız hava aracı olarak tarihi bir başarıya imza attı.

Bakın şu Yapay zekaya Küçük bir robot, 12 robotu kandırıp kaçırdı
Bilim ve Teknoloji

Bakın şu Yapay zekaya Küçük bir robot, 12 robotu kandırıp kaçırdı

Robot firmasında küçük bir robotun, 12 robotu “işlerini bırakmaya” ikna etti ve robotları salondan kaçırdı.

Konuşan saksı Plantagotchi, bitki sağlığı için işbaşında!
Bilim ve Teknoloji

Konuşan saksı Plantagotchi, bitki sağlığı için işbaşında!

Tamagotchi sanal bebeklerden ilham alan yeni teknoloji konuşan saksı Plantagotchi, bitkinin ihtiyaçlarını söyleyerek daha sağlıklı büyümesini sağlıyor. Çok ilgi gören bu eğlenceli saksılar piyasaya sürülür sürülmez rekor satış yaptı!

Yapay zeka uygulamaları, yapay zeka hayatımızı nasıl kolaylaştırıyor
Bilim ve Teknoloji

Yapay zeka uygulamaları, yapay zeka hayatımızı nasıl kolaylaştırıyor

Yeni nesil yapay zeka uygulamaları, alışverişten sağlığa, iş dünyasından eğitim hayatına kadar her alanda büyük kolaylık sağlıyor. Yapay zekanın sağladığı avantajları keşfedin!

Google Haritalar yapay zeka desteğiyle yenileniyor
Bilim ve Teknoloji

Google Haritalar yapay zeka desteğiyle yenileniyor

Google Haritalar'a yapay zeka destekli hangi özellikler geliyor? Detaylar haberimizde...

Eskişehir Fatih Fen Lisesi ‘Uluslararası Buluş Yarışması’nda Dünya Birincisi
Bilim ve Teknoloji

Eskişehir Fatih Fen Lisesi ‘Uluslararası Buluş Yarışması’nda Dünya Birincisi

Eskişehir Fatih Fen Lisesi başarıdan başarıya koşuyor. Online olarak yapılan ‘Uluslararası Buluş Yarışması’na Eskişehir Fatih Fen Lisesi öğrencileri; Eskişehir Fatih Fen Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Başöğretmeni Cengiz Arsu’nun danışmanlığını yaptığı projelerle katıldılar.