Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarım politikalarının belirlenmesinde etkili olacak genel tarım sayımına başladı. Sayımın ilk aşamasında mevcut idari kayıtlarda yer almayan tarım arazileri belirlenecek ve tarımsal faaliyette bulunan işletmeler tespit edilecek. İkinci aşamada ise uluslararası gereklilikler ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenen değişkenlere ilişkin veriler tam sayım ve örnekleme yoluyla derlenecek.
Mynet'in Haberinde aktarılanlara göre,
Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzalanmış olan protokol doğrultusunda genel tarım sayımı çalışmaları da başladı.
İki aşamada gerçekleştirilecek olan tarım sayımı çalışmalarının ilk aşamasında, mevcut olan idari kayırlarda yer almayan tarım arazilerinin belirlenmesi ve belirlenen tarım arazileri doğrultusunda tarımsal faaliyette bulunan işletmelerin tespiti ve uygulanacak olan soru formları veri giriş programlarının hazırlanması ve bilgilendirme aynı zamanda eğitim ve tanıtım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için çalışılacak ve bunların hayata geçmesi sağlanacak.
İlk aşamada elde edilen bilgiler esas alınarak, uluslararası gereklilikler ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda, belirlenen değişkenlere ilişkin veriler tam sayım ve örnekleme yoluyla derlenecek.
Mevcut mekansal veriler kullanılarak Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) kayıtlı olmayan potansiyel tarım arazilerinin tespitine yönelik çalışmalar devam ederken, derlenecek veriler arasında arazi ve hayvan varlığı, iş gücü, tarımsal sulama, mekanizasyon gibi bilgiler bulunmaktadır.
Genel tarım sayımı aracılığıyla tarımsal yapıyla ilgili ayrıntılı bilgiler elde edilerek, tarım istatistiklerinin kalitesinin artırılması hedeflenmektedir. Bu sayede, tarım sektöründe karar alıcıların faydalanabileceği güçlü bir veri ekosistemi oluşturulacaktır.
İstatistiklerin daha kolay ve anlaşılır olması için, grafik, tablo, harita ve görsellerle desteklendiği portallara ilişkin çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalar doğrultusunda çocukların istatistik okuryazarlığını artırmak için ‘çocuk portakalı’ projesi üzerinde çalışmalar sürüyor.