Türkiye, 6 Şubat tarihinde yaşanan ve 11 ilde yıkıma sebebiyet veren deprem felaketinin yaralarını sarmak için seferber oldu. Burdur Valiliği himayelerinde bir yandan afet bölgesine yardım malzemeleri sevk edilmeye devam ederken diğer taraftan deprem bölgelerinden Burdur’a gelen ailelerin ve okul çağındaki öğrencilerin barınma, eğitim ve temel ihtiyaçları karşılanıyor, depremin psikolojik etkilerini en aza indirmek için depremzedelere Psiko-Sosyal destek sağlanıyor.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından deprem bölgesinden gelen vatandaşlara ve depremden etkilenen çocuklara yaşanılan olumsuz sürecin etkilerini en kısa sürede atmaları amacıyla 54 kişilik bir ekip tarafından Psiko-Sosyal Destek veriliyor. Bunun yanı sıra Millî Eğitim Bakanlığı tarafından okulların açılmasıyla birlikte “MEB Deprem Sonrası Psiko-Sosyal Destek Eylem Planı” uygulamaya geçirildi. Bu kapsamda öğrenci, öğretmen ve velilere "Deprem Psikoeğitim Programları" başlatıldı.
Depremzede öğrencilerin okul çantası, kırtasiye malzemeleri ve okul kıyafetlerinin temini hayırseverlerin destekleri ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından karşılandı.
"Doğal Afet Nedeniyle Nakil" seçeneği kapsamında, okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında kayıtlı afetzede öğrencilerin nakilleri, yerleşim yeri adres bilgilerine bakılmaksızın İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri koordinasyonuyla okul müdürlükleri tarafından e-Okul sistemi üzerinden yapıldı. Ortaöğretim düzeyinde eğitim gören afetzede öğrencilerin ise il/ilçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonları tarafından okullara yerleşmeleri sağlandı.
Burdur genelinde ise 985 depremzede öğrencinin okullara yerleştirilme ve nakil işlemleri tamamlandı. Depremzede öğrencilerin eğitimlerine kaldıkları yerden devam etmeleri amacıyla ilçelerde kurulan Eğitim Danışma Masalarında, deprem bölgesinden gelen ailelere, eğitim konusunda rehberlik ve yönlendirme çalışmaları yapıldı. Eğitim Danışma Masalarında görevli personel tarafından her bir veliye ulaşılarak süreç hakkında bilgi verildi. Afet bölgelerinden gelerek Burdur'da misafir edilen 985 öğrenci okullara yerleştirildi.
Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Depremzede ailelere kayıt ve nakil konusunda yardımcı olmak amacıyla MAKÜ İstiklal Yerleşkesinde, Gölhisar ve Bucak ilçelerinde Eğitim Danışma Masaları oluşturuldu. Bu çalışmaları gerçekleştirmek amacıyla okul müdürleri ve personeller görevlendirildi.
Depremzede öğrencilerin eğitimlerine kaldıkları yerden devam etmeleri amacıyla Makü İstiklal Yerleşkesi KYK yurdunda 5 anasınıfının yanında ,Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesinde ilkokul öğrencileri için 6 , ortaokul öğrencileri için 6 şube açıldı. Açılan şubelere Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından idareci ve öğretmen görevlendirmeleri yapıldı.
Bucak ilçesinde KYK yurdunda kalan depremzede öğrenciler için Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bucak Hikmet Tolunay Meslek Yüksekokulu bünyesinde Anasınıfı, İlkokul ve Ortaokulu şubeleri açıldı.
Gölhisar ilçesinde KYK yurdunda misafir edilen depremzede Okul Öncesi öğrencilerimiz için Ana Sınıfı Şubesi açıldı. İlkokul öğrencileri Yusufça İlkokulu, Ortaokul öğrencileri ise Havva Kadir Ural Ortaokulunda eğitim öğretimlerini sürdürüyorlar.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen okul öncesi ve taşımalı eğitim kapsamında bulunan öğrenciler için ücretsiz yemek uygulaması 81 ilde olduğu gibi Burdur’da da devam ediyor. Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan planlamalar çerçevesinde, depremzede öğrenciler ücretsiz yemek ve ücretsiz taşıma hizmetinden faydalanıyor.
Burdur ‘da Meslek Liseleri ve Halk Eğitimi Merkezleri deprem bölgesinin öncelikli ihtiyaçları doğrultusunda üretimlerini sürdürüyor. Deprem bölgelerinde hava şartlarının soğuk olması nedeniyle ısınma ihyacının öncelikli olduğu düşünülerek Bucak Organize Sanayi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Burdur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından 256 adet soba üretilerek deprem bölgesine gönderildi. Üretime ek olarak hayırseverler tarafından 950 adet soba deprem bölgesine ulaştırılmak üzere yetkililere teslim edildi.
Halk Eğitim Merkezi müdürlükleri tarafından uyku tulumu ve nevresim takımı dikimi çalışmaları başlatıldı. Bu kapsamda Halk Eğitim Merkezlerinde 1000 kişilik nevresim takımı üretimi gerçekleştirildi. Ayrıca uyku tulumu üretimleri de hız kesmeden devam ediyor.
Deprem felaketinin gerçekleştiği 6 Şubat’tan bu yana, Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğü 12 kişilik MEB AKUB ile 216 kişilik gönüllü öğretmen ve personelden oluşan ekipleriyle deprem bölgesinde yaraları sarmaya devam ediyor. Yapılan planlama çerçevesinde Gaziantep İlinin Islahiye ilçesine ihtiyaçlar doğrultusunda gönüllülük esasına göre öğretmen ve personel gönderilmeye devam edeceği bildirildi.
Depremin gerçekleştiği 6 Şubat 2023 tarihi itibari ile Burdur Valiliği koordinesinde hızlı bir şekilde deprem bölgesi için yardım çalışmalarına başlayan Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitimi Merkezleri, Öğretmenevleri, Meslek Liseleri aracılığı ile 120 Bin adet kumanya üretimi yaparak deprem bölgesine ulaştırdı. Öğretmenevleri, Halk Eğitim Merkezleri, Meslek Liseleri aracılığı ile gönüllü öğretmen, öğrenci ve velilerin çalışmaları sonucunda üretimi gerçekleştirilen kumanyalar, depremin ilk anından itibaren deprem bölgesindeki vatandaşlara ve arama kurtarma ekiplerine ulaştırıldı. Ayrıca Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğünün okul ve kurumlarda başlatmış olduğu çalışma ile öğretmen ve velilerin desteği ile 11 tır su hızlı bir şekilde deprem bölgesine gönderildi.
Burdur Valiliği koordinatörlüğünde AFAD tarafından bildirilen öncelikli ihtiyaç listesi doğrultusunda gıda, temizlik ve hijyen malzemeleri temin edilerek deprem bölgesine gönderildi.