Cumhuriyetle birlikte il olma onuruyla taçlanan 'tarih ve kültür kenti ‘Burdur’da pek bilinmeyen özel bir gün daha yeniden gün yüzüne çıkıyor.
Burdur’da milli bayramların yanı sıra en özel günlerden biri 6 Mart 1930 Millî Mücadele’nin Lideri ve Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Burdur’a gelişi…
Bunun yanı sıra bir diğer gün de Burdur tarihinde pek bilinmeyen bir gün; “Burdur’un Kurtuluşu..."
Bilindiği gibi; Osmanlı’nın dağılma ve yıkılma süreciyle birlikte imzalanan 'Sevr Anlaşması' ile birlikte Anadolu işgale uğramıştı. Kilikya Bölgesi (Çukurova) Fransızlarca işgal edilirken, Yunanlılar İzmir’i, İngilizler İstanbul ve Trakya’yı, İtalyanlar da Batı Akdeniz Bölgesi’nde Antalya ve Burdur illerini işgal etmişti…
İtalyan kuvvetleri 19 Mayıs 1919’da Burdur’a gelmiş, yaklaşık 1 yıl il merkezinde kaldıktan sonra Kurtuluş Savaşı'ndaki gelişmeler sonrası 6 Mayıs 1920’de Burdur’u terk etmişlerdi.
İşte; bu yüzden 6 Mayıs tarihi, İtalyanların Burdur’dan ayrılış,ı aynı zamanda "Burdur’un kurtuluş günü" olarak kabul ediliyor.
6 Mayıs tarihini 1978’in Mart ayında "Burdur’un Kurtuluş Günü" olarak kutlanmasına karar verilmiş, bu tarihi gelişme ile ilk kez kutlanmıştı...
"Burdur’un Kurtuluşu, kurtuluş günü, İtalyan işgalinden kurtulması" 46 yıl sonra bugün yeniden Burdur gündemine taşındı…
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, 2024 yılının ilk belediye meclis toplantısında bu tarihi konuyu yeniden gündeme taşıyarak 6 Mayıs tarihinin "Burdur’un Kurtuluş Günü" olarak kutlanmasını teklif etti.
27 Şubat 1978 tarih ve 28 sayılı meclis kararının güncellenmesi teklifi, yeni yılın 2024'ün ilk belediye meclisi oturumunda Burdur belediye meclis üyeleri’nin oy birliği ile kabul edildi.
Bugünden itibaren kabul edilen teklif sonrasında 6 Mayıs tarihi, "Burdur’un Kurtuluş Günü" kutlanacak.