Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Ali Daldal, Meclis Başkanı Ömer Çeliker ve BUTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevim Zorlu Antalya'daki YÖREX Fuarının 12. Yıl Açılış Törenine katıldılar.
Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde, TOBB'un desteğiyle Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, ziyaretçilerine kapılarını açtı. "Sizin Oraların Nesi Meşhur" mottosuyla bu yıl 12'incisi düzenlenen ve 7 bölgeden yüzlerce yöresel ürünün sergilendiği Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, Antalya'da 2 Kasım 2023 Perşembe günü başladı.
BUTSO Heyeti Türkiye'deki illerin kendine has ürünlerinin sergilendiği Antalya Fuar Alanı ve Kongre Merkezinde (ANFAŞ) düzenlenen YÖREX Fuarının açılışının ardından stantları ziyaret etti. Heyet Burdur'un yöresel ürünlerinin tanıtıma da destek oldu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun başkanlığında düzenlenen istişare toplantısına da katılım sağlayan BUTSO Heyeti, Hisarcıklıoğlu'yla karşılıklı görüşme ve değerlendirmelerde bulundu.
BUTSO'nun YÖREX Fuarının paydaşlarından olduğunu vurgulayan Başkan Yusuf Keyik yaptığı açıklamada: "Odamızın paydaşı olduğu YÖREX- Yöresel Ürünler Fuarında ülkemizin her köşesinden pek çok yöresel ürün sergiliyor. Bizler de Yönetim Kurulu ve Meclisimiz olarak fuarı ziyaret ettik. Burada bizleri yalnız bırakmayan Burdur Valimiz Sayın Türker Öksüz'e, Antalya Valimiz Sayın Hulusi Şahin'e, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na, ilimizden katılım sağlayan işletme sahiplerine ve emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Başkan Keyik: " Üretimi ve istihdamını artırmak, ürünlerimizin kalitesini standartlaştırmak, yöresel ürünlerimizin tanınırlığını pekiştirmek ve kırsal kalkınmaya katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen fuarımızda coğrafi işaretli ürünlerin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Bugüne kadar katıldığımız bu tür fuarların itici gücüyle önemli pazarlarda gelişmeler kaydederek, yeni iş bağlantıları kuruldu. Yüz yüze iş görüşmelerinin yanı sıra dijital dönüşümle yöresel ürünlerimiz e-ticaret platformuna taşınmasına vesile olundu. YÖREX fuarıyla geçmişten günümüze kadar taşınmış damak tatları, el işleri, geleneklerimiz ve her ilin kendine ait dokusu önce camiamıza, sonrasında vatandaşlarımıza, ülkemize ve tüm dünyaya bir kere daha tanıtılmış oldu. YÖREX ve diğer fuarlarımızla Anadolu'nun mirasına sahip çıkmaya devam ediyoruz. İlimiz ve diğer illerdeki sahip olunan yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerimizi ekonomiye daha yüksek ivmede kazandırmak için başlattığımız YÖREX bu yıl 12. Yılına ulaştı." şeklinde konuştu.
Başkan Yusuf Keyik: "Gıda dünyamızın ve ülkemizin en önemli konusu. Oda olarak bu konuda üzerimize düşen misyonumuzu yerine getirmeye devam ediyoruz. Üreticilerimizin sorunlarını alıp, çözüm önerileriyle birlikte raporlar hazırlayıp bu raporlarımızın takibini yapıyor, sonuçlar hakkında üyelerimiz ve üreticilerimize bilgilendiriyoruz" dedi.
Başkan Keyik katılımcı işletmelere, ziyaretçilere ve misafirlere şükranlarını dile getirerek; "Fuarın gerçekleşmesinde emeği geçenlere; fuara katılan işletmecilerimize, fuarda çeşitli iş bağlantıları kurulmasını sağlayan yetkililere ve TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'na ve organizasyonda emeği geçen Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır'a bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Fuarımız 5 Kasım'a kadar sürecek, tüm üyelerimizi ve vatandaşlarımızı bir kez daha YÖREX fuarımızı ziyarete davet ediyorum" ifadelerini kullandı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Hisarcıklıoğlu fuarın açılışında yaptığı konuşmada: "Sahip olduğumuz yöresel ve coğrafi işaretli ürünleri ekonomiye kazandırmak amacıyla 2010 yılında yola çıkmıştı YÖREX. Antalya Ticaret Borsamızın başlattığı bu girişimi biz de TOBB olarak destekledik. YÖREX artık Türkiye'nin yöresel ürünler ve coğrafi işaretler vitrinidir.
Son 11 yılda coğrafi işaretli ürünlerin %40'ını Oda ve Borsalarımız tescil ettirdi. Onlar tarafından tescil edilen ve başvurusu yapılan ürün sayısı 712 oldu. TOBB olarak Oda ve Borsalarımız vasıtasıyla coğrafi işaret üreticilerini kayıt altına alıyoruz. Üreticiler, tescil sahibi olan Oda veya Borsa ile sözleşme yaparak, coğrafi işaretli ürünün üretimine başlıyorlar. Oda ve Borsalarımız da bunu denetliyorlar ve bu piyasanın oluşmasını sağlıyorlar. Böylece coğrafi işaretlerin ticarete daha çok konu olmasını da mümkün kılıyorlar" dedi.