Erzincan

Çiftçilere yabancı otla mücadele uyarısı

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından üreticilere, hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadelenin nasıl yapılması gerektiği ile alakalı bilgilendirmede bulunuldu.

Çiftçilere yabancı otla mücadele uyarısı

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından üreticilere, hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadelenin nasıl yapılması gerektiği ile alakalı bilgilendirmede bulunuldu.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi:
Meyve bahçelerinde sulama, gübreleme, toprak işleme, budama ve seyreltme gibi yıllık bakım işlemlerinin amacı, verim ve kaliteyi artırmaktır. Bu işlemler ne kadar yerinde yapılırsa yapılsın eğer hastalık ve zararlılarla etkili olarak mücadele edilmezse bütün çabalar boşa gider. Zira gerek hastalık ve gerekse zararlılar meyve kalitesini azaltmakla kalmaz, ağaçların sağlıklarını da bozarak verimden düşmelerine ve nihayet kurumalarına yol açar. Hastalık ve zararlılarla mücadele oldukça zor ve pahalıdır. Bilgili iş gücünü gerektirir. Nasıl ve ne zaman yapılacağı bilinmezse başarılı olunamaz. Bitkileri hastalık ve zararlılardan koruyarak sağlıklı yetiştirmek mücadele giderlerini azaltır. Eğer meyve bahçeleri kurulurken ve kurulduktan sonra bazı kültürel önlemler alınmazsa mücadele giderleri artar ve kârlı bir yetiştiricilik yapılamaz.
Kimyasal mücadele: İklim veya konukçu bitki ortamının çok uygun olduğu zamanlarda hastalık veya zararlılar çok çabuk yayılırlar. Bu durumda mekanik mücadele çok zaman alır ve yetersiz kalır. Böyle durumlarda kimyasal mücadele zorunludur. Ayrıca meyve bahçelerinde bazı bitki hastalıkları ve zararlıları sık sık görülüyor ve önemli düzeylerde zarar yapıyorsa, yayılmalarını önlemek için belli zamanlarda ilaçlama yaparak önlem alınır. Bu mücadele, değişik etki şekillerine sahip fungusit, bakterisit ve insektisit gibi kimyasal maddelerle yapılır. Kullanılan ilacın cinsi, dozu ve uygulama zamanının çok iyi seçilmesi gerekir. Zira bu ilaçlar, hava nemi ve hava sıcaklığı ile uygulanacak bitkilerin gelişme dönemlerine göre toksik etki yapabilmekte ya da dokuları yakabilmektedirler. Bu nedenle mücadele kış ve yaz olmak üzere iki dönemde yapılır.
Kış mücadelesi, meyve bahçelerinde eğer gerekli ise mücadele kış ilaçlamaları ile başlar. Yaprağını döken tüm çok yıllık bahçe bitkilerinde bu ilaçlama sonbaharda yaprak dökümünden ilkbaharda tomurcukların patlamasına kadar geçen süre içerisinde yapılabilir. Bu ilaçlamanın amacı, gövde ve dallarda kışı geçiren hastalık ve zararlıları yok ederek ilkbaharda tekrar enfeksiyon yapmalarını ya da yüksek populasyona ulaşmalarını önlemektir. Ayrıca ilkbahar ve yaz döneminde, fıtotoksik etkileri nedeniyle kullanılamayan ilaçlar kışın daha yüksek dozlarda kullanarak daha etkili bir mücadele gerçekleştirilebilir. Mantari hastalıklara karşı ise bordo bulamacı yararlı bir ilkbahar mücadelesidir.

İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Kırıkkale’de Meralar Onarılıyor projeler onaylandı
Yerel

Kırıkkale’de Meralar Onarılıyor projeler onaylandı

Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvancılık ve mera kullanımı açısından büyük önem taşıyan 6 Mera Islah ve Amenajman Projesi için onay aldı.

Antalya'da 295 gıda kontrol görevlisi kızartma yağı denetimi için sahadalar
Yaşam

Antalya'da 295 gıda kontrol görevlisi kızartma yağı denetimi için sahadalar

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, fast-food, restoran gibi toplu tüketim yerlerinde kızartma yağı denetimi gerçekleştirdi.

Başkanlardan Eyüp Adıgüzel'e ziyaret
Yerel

Başkanlardan Eyüp Adıgüzel'e ziyaret

Geçtiğimiz günlerde Burdur İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevine atanan Eyüp Adı Güzel'i Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal, Bucak Ak Parti İlçe Başkanı Osman Taşkın ve Bucak Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hasan Yalçın Meçikoğlu ziyarette bulundular.

Burdur İl Tarım ve Orman Müdür Değişti İşte Yeni Müdür Eyüp Adıgüzel Kimdir?
Yaşam

Burdur İl Tarım ve Orman Müdür Değişti İşte Yeni Müdür Eyüp Adıgüzel Kimdir?

Burdur İl Tarım Müdürü değişti. Bugün Resmi Gazete' de yayınlanan son karara göre, Tarım ve Orman Bakanlığın' da 44 ilin İl Tarım ve Orman Müdürlükleri'ne atama gerçekleştirildi. Burdur İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Eyüp Adıgüzel atandı. Peki, yeni Burdur İl tarım Orman Müdürü Eyüp Adıgüzel kimdir.

Antalya İl Tarım Müdürü değişti işte yeni müdür:  Şakir Fuat Erkan kimdir
İş Dünyası

Antalya İl Tarım Müdürü değişti işte yeni müdür: Şakir Fuat Erkan kimdir

Antalya İl Tarımı Orman Müdürü değişti. Bugün Resmi Gazete' de yayınlanan son karara göre, Tarım ve Orman Bakanlığı'nda 44 ilin İl Tarım ve Orman Müdürlükleri'ne atama gerçekleştirildi. Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Şakir Fırat Erkal atandı. Peki, yeni Antalya İl tarım Orman Müdürü Şakir Fırat Erkal kimdir. Devamı haberimizde...