Ankara

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi,‘Sudan’dan domuz eti ithalatı’ iddialarını cevapladı

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, sosyal medya ve bazı basın organlarında yayılan "Sudan'dan domuz eti ithalatı yapıldığı" yönündeki iddialarını cevapladı

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi,‘Sudan’dan domuz eti ithalatı’ iddialarını cevapladı

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, sosyal medya ve bazı basın organlarında yayılan “Sudan’dan domuz eti ithalatı yapıldığı” yönündeki iddiaları kesin bir şekilde yalanladı. Açıklamada, uluslararası ticaretin temelinde yer alan “Armonize Sistem” (GTP) adlı sınıflandırma sisteminin, çeşitli hayvansal ürünleri belirli kodlarla tanımladığını ifade etti. Bu kapsamda, sığır, koyun ve keçi sakatatları gibi ürünlerin 02.06 GTP kodu altında toplandığı belirtildi. Ancak, bu kodun her bir ürünün mutlaka ticarete konu olduğu anlamına gelmediği vurgulandı.

Ayrıca, 2017 yılında imzalanan ancak henüz yürürlüğe girmemiş olan Sudan ile Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nda birçok farklı GTP kodunun bulunduğu, bu kodların varlığının tüm ürünlerin ithalatını zorunlu kılmadığı ifade edildi. Türkiye’nin geçmiş ithalat verileri incelendiğinde, Sudan’dan 02.06 GTP kodu altındaki sakatatların ithal edilmediği açıkça görülmektedir.

Bunun yanı sıra, Sudan’ın dünya genelinde hiçbir ülkeye domuz eti veya sakatatı ihraç ettiğine dair bir kanıt bulunmamaktadır. Sudan, yüzölçümü açısından Afrika’nın üçüncü ve dünyanın 15’inci büyük ülkesi olarak, Arap ve Afrika pazarlarına erişim sağlayan önemli bir ticaret merkezi konumundadır. Türkiye’nin COMESA ve Arap Ligi üyelikleri sayesinde Sudan ile yapılan anlaşmalar, Türk firmalarına 47 milyonluk Sudan pazarında daha avantajlı koşullarda ticaret yapma fırsatları sunmaktadır.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Ağustos Ayında Dış Ticaret Açığı geriledi  işte rakamlar
İş Dünyası

Ağustos Ayında Dış Ticaret Açığı geriledi işte rakamlar

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dış ticaret verilerini açıkladı. Ağustos ayında İhracat arttı İthalat azaldı

Konya'da Ödüllü Atık Pil Kampanyasında kazanan okullar ödüllendirildi
Yerel

Konya'da Ödüllü Atık Pil Kampanyasında kazanan okullar ödüllendirildi

Konya Akşehir'de “Ödüllü Atık Pil Toplama Kampanyası” kapsamında en çok atık pil toplayan okullar hediye kazandılar.

Kredi kartından savunma sanayi fonuna pay aktarılmayacak;
İş Dünyası

Kredi kartından savunma sanayi fonuna pay aktarılmayacak;

AK Parti kaynakları, savunma sanayi destekleme fonu düzenlemesinde, 100 bin lira kredi kartı limiti olan vatandaşlardan yıllık 750 lira pay alınması maddesinin tekliften çıkarılacağını belirtti.

hükümeti eleştiren CHP Genel Başkanı Özgür Özel  Nobel Ödülü kazanan Acemoğlu’nu tebrik etti
Türkiye

hükümeti eleştiren CHP Genel Başkanı Özgür Özel Nobel Ödülü kazanan Acemoğlu’nu tebrik etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan Daron Acemoğlu'nu tebrik etti.

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi  bakanlar arasında makam aracı krizi iddiasını yalanladı
Türkiye

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi bakanlar arasında makam aracı krizi iddiasını yalanladı

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bakanlar arasında makam aracı krizi iddiasını yalanladı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bazı basın ve sosyal medya platformlarında yayılan "Eski ve yeni bakan arasında makam aracı krizi" iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Ankara'da Narin Güran'ın İsmi Bir Parkta Yaşatılacak.
Yerel

Ankara'da Narin Güran'ın İsmi Bir Parkta Yaşatılacak.

Ankara Mamak Belediye Meclisi, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla ilçedeki bir parka Narin Güran isminin verilmesini içeren teklifi oy birliğiyle kabul etti.