‘Diken otu' bin bir derde deva

Bu bitki, kan temizleyici özelliği ile öne çıkıyor. Vücuttaki toksinlerin atılmasına ve hücre hasarlarının onarılmasına yardımcı olduğunu, romatizma ve iltihaplara iyi geldiğini, kanseri önlemede etkili olduğunu ve cilt sorunlarını iyileştirdiğini belirtiyor.

 ‘Diken otu' bin bir derde deva

Sağlıklı bir vücuda sahip olabilmek için doğanın sunduğu şifalı bitkilerden yararlanmak oldukça önemlidir. Türkiye'de kendiliğinden yetişen ve sağlık açısından birçok faydası bulunan Melocan bitkisi, kan temizleyici ve organları yenileyici özellikleriyle öne çıkıyor. Bitkilerin Profesörü Aysun Bay Karabulut, Türk mutfağında da kullanılan Melocan otunun, vücuttaki toksinlerin atılmasına ve hücre hasarlarının onarılmasına yardımcı olduğunu belirtti.

TÜRK MUTFAĞINDA KULLANILIYOR
Türk mutfağında kullanılan bir diğer adıyla ‘Diken otu’ ile bilinen melocan otunun Latince adının ise ‘Onopordum acanthium’ olduğunu ifade etti.

Türk mutfağında genellikle salatalarda ve böreklerde kullanılan bu otun insan sağlığında da birçok derde dermen olduğunu söyleyen Karabulut, “Diken otu, hafif acı bir tadı olan, iri ve dikensi yapraklara sahip bir bitkidir.

Bu bitkinin genellikle çiçekleri ve yaprakları kullanılır. Ancak, diken otunun melocan otu olarak adlandırılması konusunda bölgesel farklılıklar veya halk arasında kullanılan isimlerde belirsizlik olabilir. Balkanlar ve ülkemizde Düzce ve yöresinde ormanlık alan dere ve çalılıklarda yetişir. Anadolu saparnası, merucen, zimilaçi gıcırdak dikeni, kuşevin, öz dikeni diken ucu, kırçan meleocan isimleri ile anılır” dedi.

Prof. Dr. Karabulut, turşu ve konserve olarak da tüketildiği gibi soğanla kavrularak, süzme yoğurt üzerine içine kırmızı, kara biber ve sumak ile saf zeytinyağı ile kavrularak da servisi oldukça lezzetli olan meleocan otunun Tükrük bezini de çalıştırdığını dile getirdi.

VÜCUTTAKİ İLTİHABI SÖKÜYOR
Sağlık alanında özellikle gribal enfeksiyonlarda etkili olan diken otunun ter attırdığını ve kan temizleme özelliğinin de bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Karabulut, “Romatizma ve iltihap söktürücü özelliği de vardır. Kanseri önlemede özellikle ilk çıkan mahsuller kullanılır.

Melocan otu, genel olarak filizleri, kökleri ve çiçekleri kullanılarak bilinen bir bitki türüdür. Kan temizleyici özellikleri sayesinde vücuttaki toksinlerin atılmasına ve hücre hasarlarının onarılmasına yardımcı olur.

Ayrıca, iç organların düzenli çalışmasını düzenleyerek sağlıklı bir fonksiyon sağlar. Deri hastalıklarında yaygın olarak kullanılan bu bitki, kan temizleyici özelliği ile tanınan yenileyici etkiler sunar ve cilt sorunlarını iyileştirebilir” ifadelerine yer verdi.

Melocan otunun meyvesinin romatizma ve böbrek rahatsızlıklarında rahatlatıcı etkilerinin de bulunduğunu belirten Karabulut, “Aynı zamanda psikolojik sorunları hafifletmek amacıyla da kullanılabilir.

Ancak, diken otu olarak bilinen melocan otu, aşırı tüketildiğinde ishale neden olabilen tükürük artışına yol açabilir. Geçmişte, melocan otunun frengi hastalığının tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.

Frengi, Treponema Pallidum adlı mikrop tarafından kaynaklanan ciddi bir sistemik hastalıktır ve melocan otunun bu hastalığı tedavi etmede etkili olduğuna inanılmaktadır. Ancak, bitkisel tedavileri kullanmadan önce dikkatli olunmalı ve uzman bir sağlık profesyoneli ile danışılmalıdır, çünkü bitkilerin etkileri bireyden bireye değişebilir ve yan etkilere neden olabilir.” diye konuştu.

kaynak: posta

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Uluslararası Foodfest Antalya Gastronomi Festivali başladı.
Magazin

Uluslararası Foodfest Antalya Gastronomi Festivali başladı.

Antalya’dan Dünya’ya” mottosuyla Antalya Büyükşehir Belediyesince bu yıl 6-8 Eylül’de üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Foodfest Antalya Gastronomi Festivali başladı.

Burdur son dakika trafik kazası haberi! Kazada ölüler ve yaralılar var
Yerel

Burdur son dakika trafik kazası haberi! Kazada ölüler ve yaralılar var

Burdur-Fethiye karayolu üzerinde meydana gelen trafik kazasında çok sayıda ölü ve yaralı olduğu öğrenildi. Detaylar için tıklayın...

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Mehmet Kacır Isparta’yı Ziyaret Etti
Yerel

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Mehmet Kacır Isparta’yı Ziyaret Etti

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fatih Mehmet Kacır, çeşitli ziyaretlerde bulunmak ve açılışlara katılmak üzere Isparta'ya geldi.

Mevsimin ilk karı yağdı! Palandöken Beyaza büründü! Sıcaklık 10 derece birden düştü
Yaşam

Mevsimin ilk karı yağdı! Palandöken Beyaza büründü! Sıcaklık 10 derece birden düştü

Erzurum’da mevsimin ilk karı yağdı. Bugün sabah saatlerinden itibaren kent merkezinde etkili olan soğuk hava ve yağmur Palandöken’in yüksek kesimlerinde kar şeklinde etkili oldu.

Antalya'da Canlara Sahiplenme Yoğunluğu
Türkiye

Antalya'da Canlara Sahiplenme Yoğunluğu

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılında hizmete sunduğu Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, sokak hayvanlarını sahiplenmek isteyen Antalyalılar tarafından yoğun ilgi görüyor.

Antalya'da Denizde Boğularak Öldüğü Düşünülen Genç  Ortaya Çıktı
Yerel

Antalya'da Denizde Boğularak Öldüğü Düşünülen Genç Ortaya Çıktı

Olay, dün saat 16.00 sıralarında Antalya'nın Konyaaltı ilçesi Akdeniz Bulvarı Konyaaltı Sahilinde meydana geldi.