Burdur

Dr. Süleyman Faki: Ağız ve Diş Sağlığıyla Genel Sağlığımızı Güçlendirelim

MAKÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Süleyman Faki'den sağlıkta başlangıç olan ağız ve diş sağlığı hakkında önemli bilgiler. Ağız bakımının püf noktaları ve öneriler

Dr. Süleyman Faki: Ağız ve Diş Sağlığıyla Genel Sağlığımızı Güçlendirelim

DR. SÜLEYMAN FAKİ: “SAĞLIK, AĞIZDA BAŞLIYOR”

MAKÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Avukat Dr. Süleyman Faki : “Ağız ve diş̧ sağlığımız, genel sağlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Bu yüzden ağız ve diş̧ sağlığımızın korunması birinci derecede önemlidir.” dedi.

Birlik Vakfı Burdur Şubesi’nin onur konuğu MAKÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Avukat Dr. Süleyman Faki oldu. “Ağız ve diş sağlığı, oral sağlık bilgisi eğitimi, koruyucu diş hekimliği.” konulu bir söyleşide bulundu. Birlik Vakfı’nın Burdur Bürosunda son toplantısında söyleşide bulunan Faki: “Ağız ve diş sağlığımız, genel sağlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Bu yüzden ağız ve diş sağlığımızın korunması birinci derecede önemlidir. Günümüzde periodontal hastalıkların ve diş çürüğünün asıl sebebi mikrobiyal dental plak olarak kabul edilmektedir. Mikrobiyal dental plağın diş üzerinden uzaklaştırılması mekanik ya da kimyasal temizleme araçlarının kullanılmasıyla mümkündür.” dedi.

Avukat Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Faki : “Diş fırçalama dünyada en sık yapılan mekanik, kişisel plak kontrolü yöntemidir ve uzun süreli periodontal sağlığı korumada çok önemlidir . İyi bir ağız bakımı ile çürüklerden ve dişeti hastalıklarından korunabiliriz. İyi bir ağız bakımı ile çürüklerden ve dişeti hastalıklarından korunabiliriz. Dişfırçası ile tam olarak temizlenemeyen diş aralarının temizliği için diş ipi ve arayüz fırçası kullanmanız gerekir.” sözlerine yer verdi.

ÖNERİLER

Önerilerde de bulunan Faki: “Kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce dişler fırçalanmalıdır. Uygun yumuşaklık ve boyutta diş fırçası seçilmelidir. Dişçürüğünden korunmada florürlü diş macunları tercih edilmelidir. Yılda en az iki defa diş hekimine gidilmelidir.” sözlerinin altını çizdi.

BAKTERİ PLAĞI NEDİR?

Bakteri plağı hakkında da önemli bilgi paylaşımında bulunan Dr. Faki: “Dişler fırçalanmadığında, ağızda çoğalan bakteriler tükrük ile birleşerek dişleri kaplayan bir tabaka haline gelir. •Bu tabakaya Bakteri Plağı denir. Dental problemlerin neredeyse tümüne yakınının sorumlusu içeriğinde bakterilerin çok yoğun olduğu yumuşak eklentilerdir. Dişler fırçalanmadığında, ağızda çoğalan bakteriler tükrük ile birleşerek dişleri kaplayan bir tabaka haline gelir. Bu tabakaya Bakteri Plağı denir. Dental problemlerin neredeyse tümüne yakınının sorumlusu içeriğinde bakterilerin çok yoğun olduğu yumuşak eklentilerdir. Genetik ve sistemik hastalıklar ağız bakımı mükemmelse çok büyük soruna yol açmayacak ikincil etkenlerdir. Periodontal hastalıkların tedavisinde uzun süreli başarı, baş düşman olarak görülen bakteriyel plağın hastalar tarafından uzaklaştırılması bağlıdır.” diye konuştu.

DİŞ FIRÇALARI

Diş fırçaları hakkında da bilgi veren Öğretim üyesi Dr. Süleyman Faki. “Dokulara zarar vermeden ağzın her tarafına ve tüm diş yüzeylerine ulaşabilecek, tam bir mekanik plak eliminasyonu sağlayabilecek ve uzun süre dayanabilecek yapıda olmalıdır. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre; son zamanlarda yapılan araştırmalara göre; düz fırça kılları yerine hafif eğimli fırça kıllarının, plak kaldırmada daha etkili olduğu bulunmuştur. Diş fırçasının sapının uzunluğu, şekli, açılanması gibi diğer özelliklerinin ise plak kaldırma üzerinde; fırçanın diğer özellikleri kadar etkisi yoktur ancak bu özellikler de kişinin fırçayı kullanmasında ve fırçaya adapte olmasında önemlidir. Dişfırçasının uygulandığı her bölgede fırça hareketi 5–6 kez tekrarlanır. Akut periodontal hastalıklar veya grip gibi rahatsızlıklardan sonra da yeni bir fırça ile yola devam edilmelidir. Elektrikli fırçalar son zamanlarda oldukça rağbet görmeye başlamıştır. Fırçanın boyu ve genişliği kişiye uygun olmalı .(çocuklar için küçük ,yetişkinleriçin büyük )” açıklamasında bulundu.

MİSVAK

Misvak hakkında da bilgi veren Faki şunları kaydetti: “Misvak, diş temizliği için kullanılan doğal bir ağaç dalıdır ve yüzyıllardır kullanılmaktadır. Misvak kullanımının faydaları arasında dişlerin daha beyaz ve parlak olması, ağız kokusunun önlenmesi, diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi ve dişlerdeki plak birikimlerinin önlenmesi sayılabilir. MİSVAK, kullanılması çok yararlı olan ve Hz. Muhammed (s.a.s.)'in önemle tavsiye ettiği, diş fırçası vazifesini gören, hoş kokulu ve erâk adı verilen meyvesiz bir ağacın dallarından kesilip kullanılan parça. Diş temizliğinde kullanılan ince ağaç dalı. Misvâk'ın çoğulu "mesâvîk"dır. Sivâk, misvakla eş anlamlı olup hadis-i şeriflerde daha çok bu kelime kullanılmıştır. Çoğulu "esvike" dir. Dört şey geçmiş peygamberlerin sünnetlerindendir. Peygamberimiz, "Misvak kullanın, çünkü misvak ağzı temizler derken, misvak kullanma alışkanlığını henüz edinmemiş ve bundan dolayı dişleri sararmış olan kişileri uyarırdı: Bir başka seferinde de, "Diş etlerini yemek kırıntılarından temizleyiniz. Misvak kullanınız, sararmış dişle, kokarağızla yanıma gelmeyiniz."

DİŞ MACUNU

Diş macunları hakkında da konuşan Dr. Faki: “Jel halinde olanları da vardır. Dişmacununun kimyasal etkisinden çok, diş fırçasının mekanik hareketi, mikrobiyal plağı diş üzerinden uzaklaştırabilir.

İçeriğinde; silikon oksit ve alüminyum oksit gibi aşındırıcılar, yumuşaklık sağlayıcılar, sabun veya deterjan, tatlandırıcılar, flor bileşikleri, boya ve koruyucular vardır. Bazılarında şunlar da bulunur: Hidrojen peroksit (beyazlatıcı), sodyum bikarbonat (leke çıkarıcı), stronsiyum klorid ve potasyum nitrat (hassasiyet giderici, triklosan (anti bakteriyel). şırı abraziv içerenlerin hiç ya da sık kullanılmaması gerekir. Mercimek kadar küçük miktarda macun fırça boyu miktarlardan daha çok işe yarar. Fazla olduğunda köpürerek bulantı refleksini tetikleyebilir. Ayrıca içerdiği ferahlık verici maddelerden dolayı mekanik temizlik tamamlanmadan ağzın temizlendiği hissi uyandırarak fırçalamayı erken sonlandırmaya neden olabilir.” dedi.

DİŞ FIRÇALAMA YÖNTEMLERİ

Faki “Genel olarak; dişlerin lingual ve palatinal yüzeyleri ağız açıkken, vestibüler yüzeyler ise ağız kapalıyken fırçalanır. Ağız kapalıyken yanak ve dudak kasları gevşeyeceğinden fırça kolaylıkla en arka bölgelere kadar ulaşabilir ve kolaylıkla hareket ettirilebilir. Birçok teknik tanımlanmıştır. “ bilgilerini verdi.

ANMALIK TAKDİMİNDE BULUNULDU

Ağız ve Diş Sağlığı hakkında faydalı bilgiler verev MAKÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Avukat Dr. Süleyman Faki’ye Birlik Vakfı Burdur Şubesi Başkanı Sebahattin Akkaya, başkan Yardımcısı Mahmut Kalka ve Prof. Dr. Veli Atmaca tarafından anmalık ve Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı “Safahat” isimli kitap hediye edildi.

çağdaş burdur

 

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Milletvekili Özçelik, 'Burdur Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimiz Güçleniyor'
Yerel

Milletvekili Özçelik, 'Burdur Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimiz Güçleniyor'

AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Burdur Ağız Diş Sağlığı Merkezinde uzman diş hekimlerin görevde olduğunu duyurdu.

21 Mayıs Salı günü elektrik kesintisinden Bucak etkilenecek mi?
Yerel

21 Mayıs Salı günü elektrik kesintisinden Bucak etkilenecek mi?

Bucak'ta 21 Mayıs 2024 Salı günü elektrik kesintisi ar mı? Burdur ve ilçelerinde elektrikler kesilecek mi? Bucak'ta yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

Burdurlular Dikkat! Elektrik Kesintisi yaşanacak
Yerel

Burdurlular Dikkat! Elektrik Kesintisi yaşanacak

Burdur'da 21 Mayıs 2024 Salı günü elektrik kesintisi var mı? Burdur ve ilçelerinde elektrikler kesilecek mi? Burdur'da yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

Isparta elektrik kesintisi! Isparta 20 Mayıs elektrik kesintisi yaşanacak yerler
Yerel

Isparta elektrik kesintisi! Isparta 20 Mayıs elektrik kesintisi yaşanacak yerler

Isparta'da 20 Mayıs Pazartesi günü elektrik kesintisi var mı? Isparta'da yarın elektrikler kesilecek mi? Isparta'da yarın yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

Bucak elektrik kesintisi! Bucak'ta elektrik kesintisi nerede yaşanacak?
Yerel

Bucak elektrik kesintisi! Bucak'ta elektrik kesintisi nerede yaşanacak?

Burdur'un Bucak ilçesinde 20 Mayıs 2024 Pazartesi günü elektrik kesintisi var mı? Burdur Bucak'ta elektrikler kesilecek mi? Bucak'ta yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

Burdur elektrik kesintisi! 20 Mayıs Burdur Karanlıkta mı kalacak?
Yerel

Burdur elektrik kesintisi! 20 Mayıs Burdur Karanlıkta mı kalacak?

Burdur'da 20 Mayıs 2024 Pazartesi günü elektrik kesintisi var mı? Burdur ve ilçelerinde elektrikler kesilecek mi? Burdur'da yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..