Felç riski ve ikinci kalp krizi riskini azaltmak için olmazsa olmaz

Kalp krizi veya felç geçmişiniz varsa, tekrar yaşamak istemiyorsanız riski en aza indirmekte fayda var. Peki riski en aza düşürmek için ne yapmalıyız ? İşte detaylar...

Felç riski ve ikinci kalp krizi riskini azaltmak için olmazsa olmaz

Japonya'da yapılan yeni araştırmalarda, kalp krizi ve felç sonrası bol miktarda yeşil çay içenlerin daha uzun yaşayabileceği bulundu. Yapılan çalışma süresince inme atlatmış ve günde en az yedi bardak yeşil çay içenlerin, ölme olasılıkları içmeyenlere göre %62 daha düşüktü. Benzer şekilde, bu miktarda çay içen kalp krizinden kurtulmuş hastalar için de risk %53 oranında daha düşük bulundu ancak yeşil çay, daha uzun ömürle bağlantılı tek içecek değildi. Kardiyovasküler problemi olmayan kişilerin yanı sıra kalp krizinden kurtulanlar için-ılımlı kahve alımı da daha iyi sağkalım ile bağlantılıydı. Kahvenin olumlu etkileri felç geçirenler için geçerli değildi.

Bulgular, her iki içeceğin de ömrü uzatan bir iksir olduğunu kanıtlamaz. Ancak Dr. Andrew Freeman'a göre, flavonoid adı verilen bitki bileşiklerinin kalp damar sağlığı için iyi olduğuna dair kanıtlara katkıda bulunuyorlar. Çalışmaya dahil olmayan Freeman, Denver National Jewish Health’de kardiyovasküler koruma ve sağlıklı yaşam direktörüdür.

Freeman, sihirli yiyeceklerin olmadığını ve birkaç bardak yeşil çayın "bir çizburgerin bütün etkilerini’’ ortadan kaldırmayacağını söyledi. İşlenmiş gıdalardan arınmış; meyve, sebze, fasulye, kepekli tahıllar ve bitkisel yağlardan zengin bitki bazlı genel bir diyetin önemini vurguladı. Bununla birlikte Freeman, insanların şekerli içecekler yerine, bu tercihlerini, krema ve şekerle doldurmamak koşulu ile çay ve kahve ile değiştirmekten fayda göreceklerini ekledi. Demlenmiş çay ve kahvenin, yapay tatlandırıcı içeren "diyet" içeceklerinden daha iyi seçenekler olduğunu belirten Freeman, kafeine duyarlı insanların, özellikle kahve konusunda dikkatli olmasını bir uyarı olarak vurguladı.

Çalışma, Osaka Üniversitesi'nde halk sağlığı profesörü olan Dr. Hiroyasu Iso tarafından yönetildi ve Stroke dergisinde 4 Şubat’ta yayınlandı. Yaklaşık 20 yıl boyunca takip edilen 40 ila 79 yaşları arasındaki 46.000'den fazla Japon yetişkini içeren çalışmaya 478 inme ve 1.214 kalp krizi geçirmiş kişi dahil edildi. Başlangıçta, katılımcılar diyetleri ve diğer yaşam tarzı alışkanlıkları hakkında anketler doldurdular. Çalışmanın sonunda 9.253 kişi ölmüştü.

Genel olarak, araştırmacılar, ılımlı miktarda kahve içen kişilerin, özellikle kalp krizi öyküsü varsa, çalışma süresi boyunca ölme ihtimalinin daha düşük olduğunu buldu. Günde iki veya daha fazla bardak içenlerin, içmeyenlere göre ölme olasılığı %39 daha düşüktü. Kalp sorunu veya inme öyküsü olmayan kişiler için risk azalması daha düşüktü. Bu arada, yeşil çay hem inme hem de kalp krizinden kurtulanlar arasında koruyucu görünüyordu; ne kadar çok yeşil çay içilmişse sonuçlar o kadar iyi idi.

Elbette kahve ve yeşil çay severler, içmeyenlerden başka şekillerde farklı olabilir. Araştırmacılar, egzersiz ve diyet alışkanlıkları ve insanların sigara içip içmediği veya yüksek tansiyonu olup olmadığı da dahil olmak üzere bir dizi alternatif açıklamayı da ortaya attılar ama çay ve kahve hala faydalı görünüyordu. Freeman hala başka, daha küçük farklar olabileceğini söyledi; "örneğin, günde yedi fincan çay içmeye vakti olan insanların, belki de hayatlarında daha az stres olabilir.’’

Amerikan Kalp Birliği’nde gönüllü uzman olan ve Chicago Northwestern Üniversitesi'nde koruyucu hekimlik profesörü olan Van Horn, Japon’lardaki bulguların farklı diyetlere sahip ülkelere genellenip genellenemeyeceğinin de belli olmadığını ve çalışmadaki çay içenlerin sağlıklı bir balık ve sebze alımına sahip olma eğiliminde olduklarını belirtti.

Bu uyarılarda bulunan Van Horn, yeşil çay için epigallokateşin gallat olarak adlandırılan, "spesifik bitki bileşiklerinin giderek artan bir şekilde önemli anti-enflamatuar kardiyo-metabolik faydalara sahip olduğu kabul ediliyor." dedi.

Freeman gibi Van Horn da, şekerli içecekleri yeşil çay ile değiştirmenin akıllıca bir hareket olacağını söyledi. Ancak aynı zamanda meyve, sebze, balık, kepekli tahıllar ve "iyi" yağlarla dolu bir diyetin anahtar olduğu konusunda da hemfikirdi.

medikaynak

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Alevlere müdahale etmeye giden adam kalp krizine yenik düştü
Yaşam

Alevlere müdahale etmeye giden adam kalp krizine yenik düştü

Burdur’da evininin yakınında çıkan otluk yangınını söndürmek isterken kalp krizi geçiren yaşlı adam kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Bucak'ta genç adam evinde ölü bulundu
Yerel

Bucak'ta genç adam evinde ölü bulundu

Burdur'un Bucak ilçesinde akşam saatlerinde 31 yaşındaki genç adam evinde ölü bulundu.

47 yaşındaki sağlıkçı kalp krizine yenik düştü
Yerel

47 yaşındaki sağlıkçı kalp krizine yenik düştü

47 yaşındaki sağlıkçı Burdur'u hüzne boğdu - Burdur'un Altınyayla ilçesinden Necip Güven, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Kamyon şoförü yolda seyir halinde iken kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti
Yaşam

Kamyon şoförü yolda seyir halinde iken kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti

Afyonkarahisar’da seyir halinde iken kalp krizi geçirerek orta refüje çıkan kamyon şoförü kaldırıldığı hastaneden tüm müdahaleye rağmen kurtarılmayarak yaşamını yitirdi.

Soğuk ve rüzgarlı havalar kalp krizini tetikler mi?
Sağlık

Soğuk ve rüzgarlı havalar kalp krizini tetikler mi?

Ülkemizde yaşam kayıplarının yüzde 33'ünü oluşturan kalp krizi tüm dünyada görülen ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor.

Araç başında kalp krizi geçirdi, faciadan kıl payı yırttı
Yerel

Araç başında kalp krizi geçirdi, faciadan kıl payı yırttı

Antalya'nın Manavgat ilçesinde akaryakıt istasyonundan yakıt alan 87 yaşındaki otomobil sürücüsü, istasyondan çıkarken aniden refüjü aşıp karşı şeride, oradan daire çizip istasyonun önünde park halindeki kamyonete çarptı.