MAKÜ’de “Gazze” Konulu Panel Düzenlendi
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Gazze'deki zulme dikkat çekmek amacıyla panel düzenledi. İlahiyat Fakültesi Doç. Dr. Necati Avcı Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panele Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, İl Milli Eğitim Müdürü Muhammed Özdemirci, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasin Pişgin, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Dr. Öğr. Üyesi Fatih Cankurt’un Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Açılış konuşmasını yapan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasin Pişgin, Gazze'deki zulmün 230 gündür sürdüğünü ve bu paneli düzenleyerek tarihe not düşmek istediklerini belirtti. Pişgin, Gazze'de 10 binden fazla çocuğun hayatını kaybettiğini ve aynı sayıda çocuğun da ampüte olduğunu ifade etti. Bu zulmün insanlık tarihine kara bir leke olarak geçtiğini vurguladı.
MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, panel programında bulunmamasına rağmen Filistinli öğrencileri yanına davet ederek öğrencilerle birlikte duygu yüklü bir konuşma yaptı. Rektör Dalgar, 21. yüzyılda dünyanın gözleri önünde yaşanan soykırımın ve insanlık dramının sadece Türkiye’nin değil, tüm insanlığın ortak sorunu olduğunu vurguladı. Dalgar, "Filistin meselesi, zerre kadar vicdanı olan herkesin duyarlı olması ve tepki göstermesi gereken bir meseledir." dedi.
Gençlere seslenen Rektör Dalgar, milli ve manevi değerlere bağlı kalarak modern dünyanın şartlarına uygun bir şekilde kendilerini yetiştirmeleri gerektiğini belirtti. "Bilimde ve teknolojide ileriye gitmiş bir ülke olmamız durumunda, gelecekte yaşanacak soykırımlara daha güçlü karşılık verebilen, dur diyebilen bir ülke olabiliriz. Bize düşen, gelecekte böyle bir dünyanın olmaması için çok çalışmak, gelişmiş bir ülke olmak ve özellikle Müslüman coğrafyada yaşanan bu zulme dur diyecek kudrete sahip bir ülke olmak.” ifadelerini kullandı.
Dünyanın egemen güçlerinin, yaşanan soykırımı çıkarları uğruna görmezden geldiklerini belirten Dalgar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Dünya beşten büyüktür" sözlerine atıfta bulunarak; “Bizim Birleşmiş Milletler dediğimiz, güya Dünyanın barışı ve düzenini, huzurunu sağlamak için oluşturulmuş bir organizasyonun böyle bir zulme sessiz kalması kabul edilebilir bir şey değil.” dedi.
Rektör Dalgar yaptığı konuşmada, Filistinli öğrencilerin her zaman yanlarında olduklarını ve üniversite olarak bu zulme karşı tepkilerini sık sık dile getirdiklerini belirtti. Dalgar, Filistinli öğrencilere kendi evlerinde gibi hissettirmek için ellerinden geleni yaptıklarını vurguladı. Konuşma sırasında Filistinli öğrencilere de söz veren Rektör Dalgar, öğrencilerden duygularını ve konu hakkındaki düşüncelerini paylaşmalarını istedi.
Rektör Dalgar’ın söz vermesi üzerine Filistinli öğrenciler Gıhadır Hamada, Sali Nemex ve Ghaida Hamada, Gazze’de yaşanan zulüm karşısında çok üzgün olduklarını ve bu zulmün bir an önce bitmesini istediklerini dile getirdiler. Türkiye’ye minnettar olduklarını belirten Filistinli öğrenciler, Türkiye’nin her zaman yanlarında olduğunu vurguladılar. Aileleriyle ve akrabalarıyla iletişim kurmakta zorlandıklarını ve akrabalarının çok zor şartlarda olduklarını ifade eden öğrenciler, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin konuya gösterdiği hassasiyet için teşekkür ettiler. Konuşmaları sırasında duygusal anlar yaşandı.
Gazze meselesi üzerine farkındalık oluşturmayı ve dinleyicilere bu konuda yeni bir bakış açısı kazandırmayı amaçlayan panelde Dr. Öğr. Üyesi Necati Aykon “Ayetler ve Hadisler Işığında Kutsal Vatan Filistin”, Dr. Öğr. Üyesi Osman Eraslan “Filistin’in Toplumsal Arenadaki Serencamı”, Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Turhan “Soykırımın Dini ve Siyasi Zemini” ve Prof. Dr. Orhan Gürsu da “Soykırımın Psikolojik Nedenleri” konularında sunumlarını gerçekleştirdiler.