Gece bekçisi hayatının şokunu yaşadı; Tazminatsız kovuldu

Çalıştığı fabrikayı bırakıp yan taraftaki iş yerine giden gece bekçisi, hayatının şokunu yaşadı. Hırsızların talan ettiği fabrikanın sahibi, bekçiyi tazminatsız kovdu. İşte detaylar...

Gece bekçisi hayatının şokunu yaşadı; Tazminatsız kovuldu

Bir tuğla fabrikasında gece bekçisi olarak çalışan genç, iddiaya göre komşu fabrikadaki arkadaşının yanına yemeğe gitti.

Bu sırada trafo binasına giren hırsızlar, yüklü miktarda kablo ve elektrik malzemesini çaldı.

Görev yerini terk eden bekçiye sinirlenen patron, genci tazminatsız kovdu.

İşçi Mahkemesi'ne gitti, tazminat talep etti

İş Mahkemesi'nin kapısını çalan gece bekçisi, iş sözleşmesinin iş yerinde yaşanan hırsızlık nedeni ile feshedildiğini, davalı işveren tarafından iş yerinde bulunan bekçi kulübesinin yıktırıldığını, davacı işçinin yemekhanede durduğunu öne sürdü.

Çalışan, yemekhanenin bulunduğu yerden fabrika arazisini görmesinin mümkün olmadığını, arazide yeterince aydınlatma bulunmadığını ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatları ile fazla çalışma ücreti ve yıllık izin ücreti alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etti.

İşveren davanın reddini istedi

Davalı işveren ise davacının bekçi olarak çalışmasına rağmen görevinin gereklerini yerine getirmediğini, yıkılan fabrikada korunacak tek şey olan trafonun korunması için yeterli önemi göstermediğini, aynı zamanda davacının gece trafonun çalındığını görmediği gibi sabah günün aydınlanmasından sonra da çalındığını fark etmediğini, bu nedenle iş sözleşmesinin haklı nedenle sona erdirildiğini savunarak davanın reddine karar verilmesini istedi.

Yargıtay, kararı usul yönünden bozdu

Mahkeme, bilirkişi raporuna dayanılarak iş sözleşmesinin feshinin haklı sebebe dayandığı gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatına ilişkin taleplerinin reddine, fazla çalışma ücreti ve yıllık izin ücreti alacaklarına yönelik talebin ise kabulüne karar verdi.

Kararı taraf avukatları temyiz etti.

Yargıtay, kararı usul yönünden bozdu.

Emsal karar

Yeniden yapılan yargılamada İş Mahkemesi, davalı işverence yapılan feshin haklı nedene dayanmadığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verdi.

Kararı davalı işveren temyiz edince devreye bu kez Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.

Emsal nitelikteki kararda, gece bekçisinin görev yerini terk ederek yemeğe gittiğine dikkat çekildi.

Kararda şöyle denildi:

'Korunması gereken idari binalar ve trafonun bulunuyordu'

Somut uyuşmazlıkta; bozma ilâmı sonrasında çözümü yaptırılan kamera kaydının içeriği, dosyadaki bilgi ve belgeler ile soruşturma dosyasındaki ifade ve tutanaklar bir bütün olarak değerlendirildiğinde, davalıya ait fabrikada meydana gelen hırsızlık olayının yaşandığı gece davacının bekçi olarak fabrikada görevli olduğu, tuğla fabrikası yıkılmış olmakla birlikte fabrika arazisi içinde korunması gereken idari binalar ile trafonun bulunduğu anlaşılmıştır.

'Fabrikanın çevresinde dolaşmadı, yemeğe gitti'

Her ne kadar davacı işçi hırsızlığın yapıldığı gece herhangi bir gürültülü ses duymadığını beyan etmiş ise de güvenlik kulübesine 200 metre uzaklıkta olan ben 800 kilogram civarındaki trafonun yaklaşık 10 metre yükseklikten aşağı atılarak içindeki parçaların çalınması ve 1,5 metre yükseklikte tuğla duvar üzerindeki dikenli tellerin 3 metrelik bölümünün kesilmesi eylemini davacının duymaması hayatın olağan akışına uygun düşmemektedir. Kaldı ki davacının soruşturma sırasındaki beyanında o gece fabrikanın çevresinde dolaşmadığını ve komşu iş yerinde çalışan arkadaşları ile yemeğe gittiğini ifade ettiği görülmüştür.

Karar bozuldu

Kamera kayıtlarında da davacının 02.23-05.55 saatleri arasında kamera açısına hiç girmediği ve fabrika çevresini denetlediğine dair bir kayda rastlanmadığı anlaşılmıştır. Dosyada mevcut delil durumu itibarıyla görevli olduğu çalışma saatleri içerisinde davalı iş yerinde yaşanan hırsızlık olayında davacının bekçi olarak ağır ihmali bulunduğu, üzerine düşen denetim görevini gerekli şekilde yerine getirmediği ve feshin haklı nedene dayandığı anlaşıldığından kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi yerine yanılgılı değerlendirme ile kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.

Ensonhaber

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Yargıtay'dan düğün yapacakları ilgilendiren çok önemli karar
Türkiye

Yargıtay'dan düğün yapacakları ilgilendiren çok önemli karar

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu; düğünden önce organizasyonu yapacak firmanın bundan vazgeçmesi üzerine emsal bir karara imza attı.

İşten istifa eden işçiler ‘de artık tazminat alabilecek işte şartları
İş Dünyası

İşten istifa eden işçiler ‘de artık tazminat alabilecek işte şartları

Uzun süreli çalışanlar için büyük bir meblağ olan kıdem tazminatı, milyonlarca çalışan ve işverenin karşı karşıya gelmesine neden olmakta.

Eski Bakan  Hulusi Akar’dan CHP Genel Başkanı  Özgür Özel’e manevi tazminat davası
Türkiye

Eski Bakan Hulusi Akar’dan CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e manevi tazminat davası

Hulusi Akar’dan Özgür Özel’e manevi tazminat davası AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, CHP'li Özgür Özel'e "kişilik haklarına saldırıda bulunduğu" gerekçesiyle 100 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

EYT Tazminatı nasıl hesaplanacak ?
Yaşam

EYT Tazminatı nasıl hesaplanacak ?

EYT başvuru işlemleri sürerken diğer yandan ise kıdem tazminatı ve emekli maaşı hesaplamaları başladı. Peki EYT maaşı ve kıdem tazminatı nasıl hesaplanacak? İşte detaylar..

Kıdem tazminatı tavanı 17 bin lirayı aştı! İşte 10 yıllık çalışanın işten çıkarıldığında alacağı ücret
İş Dünyası

Kıdem tazminatı tavanı 17 bin lirayı aştı! İşte 10 yıllık çalışanın işten çıkarıldığında alacağı ücret

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin imzasıyla yayımlanan genelgeye göre, Ocak-Temmuz 2023 döneminde kıdem tazminatı tavanı 17 bin 904 lira 62 kuruş oldu.

2023 yılı Kıdem tazminatı tutarı belli oldu
İş Dünyası

2023 yılı Kıdem tazminatı tutarı belli oldu

Yüzde 54,6 zamla 8500 TL olarak açıklanan yeni asgari ücret tutarı ile beraber 2023 yılında asgari ücretlilerin alacağı kıdem tazminatı oranı da belli oldu.