Girdi maliyetlerinde artış

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Nisan ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni değerlendirdi. Tarım girdi maliyetlerinin aylık ve yıllık bazda artış oranları ve sektör üzerindeki etkileri hakkında detaylar.

Girdi maliyetlerinde artış

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Nisan ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Nisan ayı için açıklanan Tarım-GFE’nin aylık yüzde 1.72 arttığını belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Nisan ayları ortalamasının (1.67) yüzde 3 üzerinde olmuştur” dedi. Tarım-GFE’nin Nisan ayında yıllık yüzde 52.20 arttığını kaydeden Çandır, “Bu yıllık rakam, son 9 yılın Nisan ayları ortalamasının (32.51) yüzde 61 üzerinde olmuştur. Tarım-GFE, aylıkta geçen yılki Nisan ayından 8 kattan fazla, yıllıkta ise yüzde 55’ten fazla artış olarak ilan edilmiştir” dedi.

TOHUM AYLIKTA YÜKSELİŞTE

Nisan ayı Tarım-GFE’nin alt kalemlerine bakıldığında, tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatlarında aylık yüzde 1.70 ve yıllık ise yüzde 49.13’lük artış olduğunu belirten Çandır, “Nisan ayları itibariyle aylıkta 2021 ve 2022 yıllarından ve yıllıkta ise 2022 yılından sonraki en yüksek değerler olmuştur” dedi. Nisan’da tohumda aylık yüzde 5.35, enerjide yüzde 1.13, gübrede yüzde -0.23, ilaçta yüzde 2.15, veteriner hizmetlerinde yüzde 0.02, yemde yüzde 1.65 ve diğer kalemlerde ise yüzde 1.29 değişimler ilan edildiğini kaydeden Çandır, yıllıkta ise tohumda yüzde 61.96, enerjide yüzde 70.69, gübrede yüzde 26.92, ilaçta yüzde 23.76, veteriner hizmetlerinde yüzde 143.26, yemde yüzde 36.20 ve diğer kalemlerde ise yüzde 89.95’lik artışa dikkat çekti. Çandır, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerin fiyatlarında ise aylık yüzde 1.87 ve yıllık yüzde 73.70’lik artış olduğunu belirtti. Çandır, “Nisan ayında Tarım-GFE alt kalemlerindeki değişimler, yılbaşından bu yana benzer eğilim göstermiştir. Örneğin veterinerlik hizmetlerindeki ve diğer hizmet kalemlerindeki sıra dışı artışlar ile gübre, ilaç ve yemdeki ortalama enflasyonun 3’te 1’i kadar artışlar dikkat çekici olmaya devam etmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

ÜRETİCİ FİYATLARININ ALTINDA

TÜİK tarafından Nisan ayı tarımsal üretici fiyat endeksi Tarım-ÜFE’nin aylık yüzde 2.71 ve yıllık ise yüzde 60.77 olduğunu anımsatan Çandır, “Tarımsal faaliyetlerde bulunanlar açısından son bir yıllık eğilim, genel olarak üretici aleyhine seyretmişken Nisan ayındaki aylık ve yıllık girdi maliyetleri artışı, üretici fiyatlarının altında seyretmiştir. Üretici lehindeki bu aylık ve yıllık seyrin önümüzdeki aylarda devam etmesi, üreticiler için önem arz etmektedir. Böylece üretici kesimin birikmiş zararlarının azalmasına katkı sağlayacaktır” dedi.

Yurtiçi ve yurtdışı üretici enflasyonları da tarım sektörünü dolaylı olarak etkilediğini belirten Başkan Ali Çandır, yurtdışı üretici enflasyonu YD-ÜFE’nin Nisan’da aylıkta yüzde 1.37, yıllıkta yüzde 65.53 gibi yüksek düzeyde arttığını kaydetti. Yurtiçi üretici enflasyonu Yİ-ÜFE’nin aylıkta yüzde 3.60 ve yıllıkta yüzde 55.66 gibi yüksek düzeyde arttığını anımsatan Çandır, “Üretici düzeyindeki gıda kalemi ise aylık yüzde 5.38 ve yıllık ise yüzde 64.51 artmıştı. Bu durum, Nisan ayında da tarıma dayalı imalat sanayiindeki enflasyonun, tarımdan daha yüksek seyrettiğini göstermektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Nisan ayında tüketici enflasyonu TÜFE’nin aylık yüzde 3.18, yıllık yüzde 69.80 arttığını belirten Çandır, tüketici taraftaki gıda enflasyonunun Nisan’da aylık yüzde 2.78, yıllık yüzde 68.50 olarak ilan edildiğine dikkat çekti. Çandır, işlenmemiş gıda enflasyonunun Nisan’da aylık yüzde 3.85, yıllık yüzde 77.85 ilan edildiğini belirtirken, yaş meyve sebze enflasyonunun aylık yüzde 0.66 ve yıllık 77.96 arttığını kaydetti. Çandır, “Tüketici taraftaki bu rakamlar, üreticilerin maruz kaldığı enflasyonun üzerinde bir tüketici enflasyonu olduğunu göstermeye devam etmektedir” dedi.

Yorumlar

Guray sert

04.07.2024 / 2 ay önce

.iyi gunler efendim.......son zamanlarda ... kodlu hisse hakkında çok güzel haberler duyuyoruz.yapay zeka hissesi olan .... alsak kaç ay elde tutmalıyız...kolay gelsin...saygılar...

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Tarım Kredi’den Stratejik Yatırım: Ayçiçeği Yağı Üretiminde Güçleniyor!
İş Dünyası

Tarım Kredi’den Stratejik Yatırım: Ayçiçeği Yağı Üretiminde Güçleniyor!

Tarım Kredi Kooperatifleri, ayçiçeği yağındaki yoğun talebi karşılamak için Afyonkarahisar’daki Oruçoğlu Yağ Tesisi’ni tam 603 milyon liraya satın aldı! 

Küçük Çiftçiler Antalya'da Eğlendiler
Yerel

Küçük Çiftçiler Antalya'da Eğlendiler

Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Fırat Erkal ile bir araya gelen Korkutelili çocuklar, tarımın sadece bir meslek olmadığını, aynı zamanda bir yaşam biçimi olduğunu öğrendi.

Burdur'da tarım işçi servislerine denetim!
Yaşam

Burdur'da tarım işçi servislerine denetim!

Burdur'da emniyet trafik ekipleri tarafından tarım işçi servislerine denetim uygulaması yapıldı. 6 ve 7 Ağustos tarihlerinde Burdur'da yapılan uygulamalarda 58 araç ve sürücü kontrol edildi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Çiftçinin süper destek paketi, paralar hesapta
Yaşam

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Çiftçinin süper destek paketi, paralar hesapta

Çiftçinin süper destek paketi, paralar hesapta Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı açıklamada, çiftçilere müjdeli haber verdi. Çiftçinin süper destek paketinde, paralar hesaplara yatıyor.Çiftçinin süper destek paketi, paralar hesapta Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı açıklamada, çiftçilere müjdeli haber verdi. Çiftçinin süper destek paketinde, paralar hesaplara yatıyor.

Burdur Tefenni Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yakında Faaliyette
Yerel

Burdur Tefenni Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yakında Faaliyette

Tefenni Belediye Başkanı Ümit Alagöz, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin tamamlanma sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Korkuteli'nde 2 bin dekar arazi sulu tarıma açılıyor!
Yerel

Korkuteli'nde 2 bin dekar arazi sulu tarıma açılıyor!

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği proje ile Korkuteli'nin Beğiş Susuzu Mahallesi'nde ilk defa tarımsal sulamada arıtma suyu kullanıldı. Atık suyun arıtılmasıyla elde edilen 'A' sınıfı sulama suyu 16 kilometrelik boru hattıyla 2 bin dekar araziye taşındı.