İran

İran iddiaları yalanladı, müzakereye hazır

İran, Rusya’ya silahlı insansız hava araçları (SİHA) dahil olmak üzere silah gönderildiğine ilişkin iddiaları yalanladı

İran iddiaları yalanladı, müzakereye hazır

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Ukrayna'daki savaşta kullanılmak üzere İran'dan Rusya’ya silahlı insansız hava araçları (SİHA) dahil olmak üzere silah gönderildiğine ilişkin iddiaları yalanlayarak, “İran, Ukrayna ile görüşmeye ve müzakere etmeye hazır” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarında İran yapımı silahlı insansız hava araçları (SİHA) kullandığı yönünde çıkan haberler İran tarafından yalanlanmaya devam ediliyor. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki savaşta kullanılmak üzere İran'dan Rusya’ya SİHA dahil olmak üzere silah gönderildiğine ilişkin iddiaların taraflı ve temelsiz olduğunu belirterek, “İran bu suçlamaları gidermek için Ukrayna ile görüşmeye ve müzakere etmeye hazır” ifadelerini kullandı. Kenani, “Bu iddialar bazı ülkelerin medya kuruluşlarının İran’ın aleyhine siyasi amaçlı bir atmosfer oluşturma çabasının bir örneğidir” dedi.

İran’ın savaştaki tutumunun tamamen tarafsız olduğunu belirten Kenani, “İran, savaşa en başından bu yana karşıydı ve tüm sorunların barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini her zaman vurguladı ve bu doğrultuda da Dışişleri Bakanımız, Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarıyla çok sayıda görüşmeler gerçekleştirdi” ifadelerini kullandı. İran'ın uluslararası hukuka göre tüm ülkelerin toprak bütünlüğünü savunduğunu söyleyen Kenani, “İran her zaman Ukrayna dahil olmak üzere tüm ülkelerin egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğü gibi temel ilkelerin gözetilmesinin gerekliliğini vurgulamış ve savaşa karşı olduğunu söylemiştir” dedi.

ABD, Rusya’nın İran yapımı SİHA kullandığını açıklamıştı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel, dün gerçekleştirdiği basın toplantısında, İran yapımı SİHA’ların Rusya tarafından Ukrayna’daki savaşta kullanılmasına yönelik gelen soruya, “Rusya'nın bunları hem askeri hem de sivil hedeflere karşı kullandığına dair kapsamlı kanıtlar var. Hepiniz, bahsettiğiniz gibi İran yapımına benzeyen insansız hava araçlarının Kiev şehir merkezini vurduğuna dair raporları gördünüz” ifadelerini kullanmıştı.

İran, dün yaptığı açıklamada iddiaları reddetmişti

Kanaani dün düzenlediği haftalık basın toplantısında, İran'ın Rusya'ya İHA/SİHA gönderdiğini bir kez daha reddetmiş, "İran'ın, Rusya'ya SİHA gönderdiğine ilişkin çıkan haberlerin siyasi hedefleri var bunlar Batılı kaynaklar tarafından yayılıyor. Biz savaşın tarafı olan ülkelere silah tedarik etmiyoruz" demişti.

İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Termal enerji tesisine, Rus füzesinin isabet etmesi sonrası yangın çıktı
Dünya

Termal enerji tesisine, Rus füzesinin isabet etmesi sonrası yangın çıktı

Rusya tarafından düzenlenen füze saldırısı sonrasındaUkrayna’nın İvano-Frankivsk bölgesinde bulunan Burshtyn termal enerji tesisinde yangın çıktı.

Bakan Baerbock'tan Çin ile ekonomik ilişki çağrısı
Dünya

Bakan Baerbock'tan Çin ile ekonomik ilişki çağrısı

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Çin ile ekonomik ilişkilerde dikkatli olunması çağrısında bulundu.

Kan donduran görüntü: Askerden kaçmak için bacağını kırdı
Dünya

Kan donduran görüntü: Askerden kaçmak için bacağını kırdı

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, Putin'in kısmi seferberlik kararı Rus erkekleri arasında panik yarattı. Sosyal medyada paylaşılan kan donduran bir görüntü ise uluslararası kamuoyunda şaşkınlık yarattı.

Doğalgaz hattını Putin mi patlattı?
Dünya

Doğalgaz hattını Putin mi patlattı?

Baltık Denizi'ndeki Rus doğalgaz hatlarındaki sızıntının Rusya'nın saldırısı sonucu meydana geldiğinden kuşku duyulmaya başlandı.

Karsan'dan Avrupa'da bir ilk !
Dünya

Karsan'dan Avrupa'da bir ilk !

Karsan'dan Avrupa'da bir ilk ! Karsan'ın Avrupa’da ilk kez şehir içinde otonom (sürücüsüz) şekilde biletli yolcu taşıma hizmeti sunan araç unvanını alan Otonom e-ATAK modeli

Peş peşe patlama! İran'da anma programında ortalık karıştı
Dünya

Peş peşe patlama! İran'da anma programında ortalık karıştı

İran'ın başkenti Tahran'da Kasım Süleymani'nin anma töreninde meydana gelen patlamalarda en az 20 kişi yaşamını yitirdi. Detaylar için tıklayın