Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kredi kullanımında düzenlemeye gideceklerini açıklayan Bakan Şimşek, yeni uygulamanın detaylarını paylaştı. İşte detaylar:
1. Konut Alımında Değişiklik Yok: İlk konut alımında herhangi bir değişiklik yapılmayacak. Ancak ikinci, üçüncü konut veya yazlık alımlarında kredi musluğu kapatılacak.
2. Kredi Kullanımı Kontrol Altında Tutulacak: Vatandaşların kredi borçlarının sürdürülebilirliği için zorunlu olmadıkça kredi kullanımı sınırlanacak.
3. Kredi Büyümesi Düşürülecek: Kredi büyümesini faiz artışlarıyla değil, aynı zamanda bankaların kredi verme isteğini azaltarak sınırlayacaklarını belirten Bakan Şimşek, bireysel kredi, taşıt kredisi ve ikinci konut kredisinde sıkılaştırmalara gidileceğini ifade etti.
4. Kredi Kartı Kullanımı İncelenecek: Kredi kartı üzerinden kullanılan kredi miktarının yüzde 140 civarında arttığını belirten Bakan Şimşek, bu durumun enflasyonu kontrol altına almayı zorlaştırdığını söyledi.
5. Risk Ağırlığı Artırılacak: Bankaların ikinci ve üçüncü konut kredilerine yönelik risk ağırlığının artırılacağını ve miktarsal sınırlamaların da gündemde olduğunu açıkladı.
6. Para Politikası Çok Boyutlu Olacak: Bakan Şimşek, para politikasının sadece faiz boyutunu değil, miktarsal sıkılaştırmayı da içereceğini vurguladı.
İşte haberin tamamı;
Bakan Şimşek, bu düzenlemelerin enflasyonu ve cari açığı düşürmeyi hedeflediğini ve sonuçların önümüzdeki yılın ikinci yarısında görüleceğini söyledi.
Kredi kullanımında sınırlamaya gideceklerini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kredi kartları, bireysel kredi, taşıt kredisi ve ikinci konut kredisinde sadece faizleri artırarak değil, kredi verme iştahını keserek de kredi büyümesini düşüreceğiz. Birinci konutu kredilendirmede bir değişikliğe gitmeyeceğiz, ikinci, üçüncü, tatil yerlerindeki yazlıklara ilişkin vatandaşın imkanı varsa alır ama krediyle desteklemeyeceğiz. Hem fiyatlama hem de miktar olarak sınırlayacağız." dedi.
Hazine Ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kredi kullanımında düzenlemeye gideceklerini belirten Bakan Şimşek yeni uygulamanın detaylarını anlattı. Buna göre ilk konut alımında herhangi bir değişiklik yapılmayacak ancak 2. ve 3. konut ya da yazlık alımında kredi musluğu kesilecek. Yeni dönemde zorunlu olmadıkça vatandaşın kredi borcunun altına girmesi engellenecek.
"KREDİ BÜYÜMESİNİ DÜŞÜRECEĞİZ"
Kredi büyümesini düşüreceklerini söyleyen Bakan Şimşek, "Birey olarak hayatım boyunca hep ayağımı yorganıma göre uzatmaya çalıştım. Kredi genişlemesinin makul olması OVP açısından çok önemli. Biz samimi bir şekilde enflasyonu 3 yılın sonunda tek haneye düşüreceksek onunla tutarlı tüketim ve iç talep büyümesini kurgulamamız gerekiyor. Kredi kartları, bireysel kredi, taşıt kredisi ve ikinci konut kredisinde sadece faizleri artırarak değil, bankalar üzerinden kredi verme iştahını keserek de kredi büyümesini düşüreceğiz." dedi.
"KREDİ KARTI ÜZERİNDEN KREDİ HACMİ YÜZDE 140 ARTTI"
Şimşek sözlerine şöyle devam etti: "En son baktığımda yıllık kredi kartı üzerinden kredi hacmi yüzde 140 civarında artmış. Enflasyonun 2 katından fazla. Bu kadar yüksek seyreden kredi hacmiyle siz enflasyonu kontrol altına alamazsınız. Biz para politikası dediğimiz zaman faiz boyutu var. Kademeli geçiş sürecindeyiz. KKM'de karşılık yoktu, karşılık getirdik yüzde 15. Taşıt kredilerinde çok net şekilde sınırlayıcı perspektife sahibiz.
"2. VE 3. KONUT ALIMLARINI KREDİYLE DESTEKLEMEYECEĞİZ"
Birinci konutu kredilendirmede bir değişikliğe gitmeyeceğiz, ikinci, üçüncü, tatil yerlerindeki yazlıklara ilişkin vatandaşın imkanı varsa alır ama krediyle desteklemeyeceğiz. Hem fiyatlama hem de miktar olarak sınırlayacağız. Bankalarda bu tür kredilerin risk ağırlığını artırdık, artırmaya devam edeceğiz, gerekirse miktarsal sınırlandırmaya gideceğiz. Sizin şu alanlarda kredi büyümeniz şu oranı aşarsa menkul kıymet senedi almanız gerekecek diyeceğiz. Enflasyonu ve cari açığı düşürmemiz lazım. Küresel şartları ben belirlemiyorum, varsayımlarımız var, onlarda yanılırsak sapmalar olabilir. Özellikle para politikasında tek boyutlu bakmamız lazım. Miktarsal sıkılaştırma seçici kredilerde sıkılaştırmayı çok önemsiyorum. Sonuçları önümüzdeki yılın ikinci yarısından itibaren göreceğiz."