Ruhittin Sönmez

SİYASİ AHLAK YASASI VE ŞENGEN VİZESİ

Ruhittin Sönmez'in 'SİYASİ AHLAK YASASI VE ŞENGEN VİZESİ' adlı köşe yazısı

SİYASİ AHLAK YASASI VE ŞENGEN VİZESİ

"Siyasi Ahlak Yasası ile Şengen (Schengen) vizesi arasında ne alaka var?" diyebilirsiniz. Alakası olduğunu biraz sonra anlatacağım.

AB ülkelerine gitmek isteyen vatandaşlarımız haftalarca vize randevusu bekliyor. Randevu alabilenlerden yarısının vize talebi reddediliyor. Milletimizin aşağılandığı ve onurumuzun rencide edildiği bir süreçteyiz.

Öğrencisinden sanatçısına, iş adamından, esnafına her kesimden vatandaşımızın vize çilesini Türkiye'nin Siyasi Ahlak Yasası olmaması sebebiyle çektiğini biliyor muydunuz?

Hatta "Siyasi Ahlak Yasası" ile sığınmacılar sorunu, özgürlüklerimizin kısıtlanması ve devlet içine nüfuz etmiş çetelerin ihale, imar, rüşvet ve diğer yolsuzlukları arasında da doğrudan bir bağlantı olduğunu yetkili bir ağızdan dinledik.

Bu yetkili kişi Eski Başbakan ve halen Gelecek Partisi Genel Başkanı olan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu.

****

Ahmet Davutoğlu, Fatih Altaylı'ya verdiği röportaj videoda, Başbakan olduğu döneme dair bakın neler anlattı:

"Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne kabul edilmesi için tamamlanması gereken (şu anda da bitmemiş) altı madde kalmıştı. Bunlardan en önemlisi Siyasi Ahlak Yasası idi. Diğerleri çok kolay yapılacak teknik iş birliği çalışmalarıydı. Terörle mücadele kapsamındaki bazı maddeleri de zamana yaymaya karar vermiştik.

Avrupa Birliği bize 'siyasi ahlak yasası isteriz' dedi. Çünkü bu Avrupa'daki şeffaflığın ana dokusu. Şeffaf olmayan bir sistemin Avrupa içine girmesi mümkün değil. Mesela Yunanistan'ın 2009 ekonomik krizinde yaşadığı problem istatistiklerinin şeffaf olmaması sebebiyle idi. Yani diyorlar ki, 'siz bizim aramıza girecekseniz, verileriniz doğru olacak, bilgileriniz doğru olacak, süreçler belli olacak, yolsuzluk olmayacak.'

Ve aslında bunlar bizim değerlerimiz. Yani Batılılar bize bir değer empoze ediyor değil. Ya bu benim değerim.

Yerleşmiş, yolsuzluklarla artık bir network (ağ) oluşturmuş ekonomi- politik bir yapı vardı. Siyasetçiler ihalelere bulaşmış, herkes iç içe geçmiş. Ben bunu bir neşterle kırmak istedim. Bu neşterin adı 'siyasi ahlak yasası' idi. Ve bu aynı zamanda AB -Türkiye müzakerelerinin ana şartlarından biri idi.

'Uygulamaya girmeden biz size serbest vize veremeyiz' dediler. Dünyaya uyguladıkları da bu. Benim için de bu bir dayatma değil, benim istediğim de bir şeyi söylüyorsa "batı dayatıyor" diyemeyiz.

22 Nisan'da (2016) Siyasi Ahlak Yasasını Meclis'e gönderdik. Lütfü Elvan Başbakan yardımcısı olarak bunlardan sorumlu idi. 'Cumhurbaşkanımıza da bilgi verelim' dedim, ben de bilgi verdim. Fakat o andan itibaren ipler koptu.

Çünkü, 'Siyasi Ahlak Yasası' paketinin içinde İmar Yasası ve İhale Yasasının revize edilmesi, Siyasetin Finansmanı Yasası, hediye yasağı da gelecekti. Bütün bunlarla ilgili paket geçtiğinde bir anda siyaseti çıkar için yapanların yolları kapanmış oluyordu."

*******************************

SİYASİ AHLAK YASASI NASIL ENGELLENDİ?

Ahmet Davutoğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine, bu yasa çıkarsa "ilçe başkanı bile bulamazsın Ahmet Bey"dediğini de söyledi.

Devamında Başbakanlıktan ve AKP Genel Başkanlığından ayrılmasına sebep olanları şöyle açıkladı:

"Avrupa Birliği karşıtlarının düşmanlıklarının birisi özgürlükler diğeri siyasi ahlak. Kulvarın ikisi birden bana karşı geldiler.

29 Nisan yani (Siyasi Ahlak Yasası'nın Meclis'e gelmesinden) bir hafta sonra bana karşı imza toplandı, tesadüf müydü bu? Ben de zannediyordum ki bunları herkes savunuyor. Bir gün yurtdışından geldim baktım 50 MKYK üyesinin 47'si aleyhime imza atmış.

Çok net söylüyorum... Eğer engellenmeseydim, 30 Haziran (2016) günü Schengen Vize serbestisi bütün T.C. vatandaşlarına uygulanacaktı. Siyasi Ahlak Yasası devreye girecekti ve bugün karşı karşıya kaldığımız o rencide edici muamele de olmayacaktı Avrupa tarafında. Bugünkü çürümüş siyasi ahlak da olmayacaktı. Onların önünde ben bir engeldim."

Ahmet Davutoğlu AKP Genel Başkanı ve Başbakan iken kendisini engel gören iki çete olduğunu söyledi.

Davutoğlu'na göre bunlardan ilki, serbest vize hakkını almış, Avrupa Birliği'nin içine girmiş bir Türkiye'de darbe olamayacağını düşünen "FETÖ çetesi."

"Diğeri ise Pelikan Çetesi. Pelikan çetesini organize edenler de Ak Parti'nin içinde yolsuzluklara bulanmış... Bu iki çete Türkiye'nin kaderini etkiledi."

"Parti içinde darbe yapıldı, hem siyasi ahlak yasası engellendi, yolsuzlukların önü açıldı."

*******************************

AHMET DAVUTOĞLU'NUN AKP'DEN TASFİYE SÜRECİ

1 Kasım 2015 seçimine, Ak Parti Ahmet Davutoğlu'nun Genel Başkanlığında girdi. Bu seçimde AKP en büyük oy sayısı ve %49,5 ile en büyük oy oranına sahip olarak TBMM'de tek başına çoğunluğu aldı ve Davutoğlu Başbakan oldu.

29 Nisan 2016 tarihinde yapılan AK Parti MKYK'sında, Erdoğan'a yakın üyeler tarafından alınan kararla, genel başkanın "il ve ilçe başkanı atama yetkisi" MKYK'ya verildi.

1 Mayıs 2016'da "Pelikan dosyası" adlı internet sitesinde Davutoğlu'nun Erdoğan'a ihanet ettiği ve istifa etmesi gerektiği savunuldu. 4 Mayıs'ta Erdoğan ile Davutoğlu görüştü.

Davutoğlu, Başbakanlığının daha 6 ayı yeni dolduğunda, 5 Mayıs 2016 günü "4 yıllık sürenin daha kısa sürmesi benim tercihim değildir, zarurettir" şeklinde bir açıklama yaptı. 22 Mayıs 2016 tarihinde Başbakanlık görevinden resmen istifa etti. Ak Parti'yi yeni genel başkan seçimi yapması için Olağanüstü Büyük Kongre'ye çağırdı.

Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlık ve AKP Genel Başkanlığından ayrılması, askerî darbe, gensoru ve seçim mağlubiyeti gibi bir sebep olmadan gerçekleşmiş olduğundan, siyasi tarihimizde benzeri görülmemiş bir olaydır.

Davutoğlu'nun dünya görüşü ve izlediği politikalara birçok eleştirim vardır. Fakat Siyasi Ahlak Yasası paketini çıkarma için gösterdiği çabaya saygı duyuyorum.

"Saray Darbesi" veya "Pelikan Darbesi" gibi isimlerle anılan olayın arka planında "Siyasi Ahlak Yasası" paketinin çıkmaması amacı varsa bu başarıya ulaşmıştır.

Siyasi Ahlak Yasası paketi kapsamındaki İmar Yasası ve İhale Yasasının revize edilmesi, Siyasetin Finansmanı Yasası, hediye yasağı gibi düzenlemelerin yapılamamış olması Türkiye'ye çok pahalıya mal oldu.

 

Ruhittin Sönmez

21 Ağustos 2023

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

Ruhittin Sönmez Diğer Yazıları

İlgili Haberler

AB ile vize sorunu en kısa sürede çözülecek
Türkiye

AB ile vize sorunu en kısa sürede çözülecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB ile yaşanan vize sorununu en kısa sürede çözeceklerini söyledi.

En çok başvuran Rusya, en çok ret yiyen Türkiye
Türkiye

En çok başvuran Rusya, en çok ret yiyen Türkiye

Pandemiden bu yana yurt dışı talebi en yoğun dönemini yaşıyor. Özellikle Avrupa'ya gitmek isteyen vatandaşlar, almak istedikleri Schengen vizesini alamıyor. İşte detaylar...

Antalya Hasyurt Tarım Fuarı  8- 10  Mayısta Açılacak
Yerel

Antalya Hasyurt Tarım Fuarı 8- 10 Mayısta Açılacak

Türkiye'nin ilk tarım fuarı olma özelliğini taşıyan "Hasyurt Tarım Fuarı", Antalya Büyükşehir Belediyesi himayesinde bu yıl 8-10 Mayıs tarihlerinde 27'nci kez gerçekleştirilecek. 

Kocaeli'de akıllara zarar olay  Fabrikada gurup Seks
Türkiye

Kocaeli'de akıllara zarar olay Fabrikada gurup Seks

ABD merkezli bir firmanın Kocaeli'de bulunan fabrikası, grup seks skandalıyla çalkalandı.

Fatih Selimoğlu'ndan Seçim Sonrası Sosyal Medyada Yapılan Paylaşımlara Yanıt
Yerel

Fatih Selimoğlu'ndan Seçim Sonrası Sosyal Medyada Yapılan Paylaşımlara Yanıt

Karamanlı Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu, sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar ve tartışmalara cevap verdi. Başkan Selimoğlu'nun açıklamaları ve ifadeleri hakkında detaylı bilgi haberimizde...

Çilek Satıcısına Silahlı Saldırı: Antalya'da Bir Kişi Hayatını Kaybetti
Yerel

Çilek Satıcısına Silahlı Saldırı: Antalya'da Bir Kişi Hayatını Kaybetti

Antalya’da bir kişi, daha önceden aralarında husumet bulunduğu ileri sürülen çilek satıcısını müşterilerine satış yaptığı sırada tabancayla kurşun yağdırdı.