RTEÜ Rektörü Yılmaz’dan sağlıkta şiddete tepki: İte kopuğa ders verelim
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Tıp Profesörü Yusuf Yılmaz sağlık çalışanlarına yönelik yapılan saldırılara tepki göstererek “Vatandaşlar olarak sağlık çalışanlarımıza sahip çıkalım, ite kopuğa ders verelim” dedi.
HABER:ARZU ERBAŞ
Dün Gaziantep'te hasta yakınlarının saldırdığı acilde görevli doktor 36 yaşındaki Esadullah Beğoğlu’nun başından demir sopayla aldığı darbe sonucunda ağır yaralanması ve sağlık çalışanlarının darp edilmesine Tıp Profesörü olan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Yusuf Yılmaz tepki gösterdi. Prof. Dr. Yılmaz “Sağlık çalışanlarımızın fedakarlıkları anlatılmakla bitmez, keşke herkesin ailesinden en az biri sağlık çalışanı olsa, bizzat bu fedakarlığı gözlemleme imkanı olsa ancak o zaman sağlık çalışanlarının kıymeti bilinebilir. Vatandaşlar olarak sağlık çalışanlarımıza sahip çıkalım, ite kopuğa ders verelim” dedi.
‘UMUTLARINI YİTİRMEYEN SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZ ÖZ VERİYLE ÇALIŞMAYA DEVAM ETMEKTEDİR’
İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı olan ve Rektör olarak atanmadan önce hastanelerde görev alarak hasta ve hasta yakınları ile bir arada olan Prof. Dr. Yusuf Yılmaz “Doktorluk mesleği sadece bilgi, beceri ve tecrübe gerektiren bir meslek değil, büyük bir fedakarlık demektir. Sağlık çalışanlarımız gece gündüz demeden, hiç durmadan bizler için zor şartlar altında çalışıyorlar. Bu zorlukları tam olarak anlamak için bir doktorun günlük rutinini, hastalarla yaşadığı deneyimleri ve sürekli olarak karşılaştığı zorlukları gözlemlemek ve yaşamak gerekmektedir. Hele de ülkemizdeki uzun çalışma saatleri, hasta yoğunluğu, ağır nöbet şartları gibi çalışma koşulları sağlık çalışanlarımızı yıpratmaktadır ve tüm bu fedakarlığa rağmen hak ettikleri saygı ve emeklerinin karşılığını tam olarak alamamaktadırlar. Buna rağmen umutlarını yitirmeyen sağlık çalışanlarımız öz veriyle çalışmaya devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
‘ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİNE ERİŞİMLERİNİN KISITLANACAĞINI DUYURMAK GEREK’
Prof. Dr. Yusuf Yılmaz şiddet uygulayanların ücretsiz sağlık hizmetine erişimlerinin kısıtlanacağını duyurmak gerektiğini belirterek “Özveri ile çalışan bir sağlık çalışanı fiziksel bir şiddete maruz kaldığında büyük bir hayal kırıklığı yaşayacak, öfke, huzursuzluk, içe kapanma, meslekten soğuma gibi hissiyatlara kapılacaktır. Sağlık çalışanları devletin tüm paydaşlarıyla sağlıkta şiddete karşı samimi ve etkin bir mücadeleye girdiğine bizzat ikna olmadığı sürece sağlık sistemimiz kan kaybetmeye devam edecektir. Şiddet uygulayanların adalet önünde ağır hesap vereceğini, ücretsiz sağlık hizmetine erişimlerinin kısıtlanacağını duyurmak saldırganlık eğilimlerini kesinlikle azaltacaktır. Medya, birincil görevi olan kamu hizmeti yayıncılığına dönüş yaparak, reyting uğruna şiddeti özendirici içerikleri yayınlamaktan kaçınmalıdır. Sağlık Bakanlığı alınması gereken tüm etkin tedbirlerin hükümet tarafından alınmasına öncülük etmeli, yürütülen önlemlerin etkinliğini izlemeli ve değerlendirmeli, gerekliyse yine ek tedbirler almalıdır. Sağlık çalışanlarına kendilerini sahipsiz hissettirmemelidir. Sağlık çalışanlarımızın en büyük kahramanlar olduğunu unutmayalım. Onlar hayatlarımızı kurtarmak için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Bu zorlu dönemde onları yalnız bırakmayalım” şeklinde konuştu.