Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam itibariyle Karadeniz'de Çaycuma-1 sahasında yürütülen sondaj faaliyetleri sırasında 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervi bulunduğunun müjdesini paylaşmıştı.
Böylelikle yeni değerlendirmelerle birlikte keşfedilen toplam miktar 710 milyar metreküpe ulaştı. Keşfedilen toplam miktarın uluslararası küresel piyasalardaki güncel karşılığı 1 trilyon doları buldu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yeni doğalgaz keşfinin detaylarına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.
Bakan Dönmez, toplam 710 milyar metreküp rezerve ulaşılmış olduğunu belirterek, amaçlananın "enerji bağımsızlığı" olduğunu aktardı ve eğer bir aksilik yaşanmazsa mart ayının sonuna doğru ilk gazın sisteme verilmiş olacağını da dile getirerek, "Bir aksilik çıkmadığı takdirde mart ayının sonuna doğru da ilk gazı sisteme vermiş olacağız." dedi
Sakarya Gaz Sahası'ndaki doğalgazı karaya çıkartma çalışmalarının deniz tabanında, sondaj kuyularında ve karada olmak üzere üç aşamada devam ettiğini belirten Bakan Dönmez, şu bilgileri verdi:
"Sahada yoğun çalışmalar devam ediyor. Deniz üzerinde 50'yi aşkın gemi çalışmalara eşlik ediyor. Gazı karaya taşıyacak üç hattan 170 kilometrelik ana hat tamamlandı. Glikol basan hattımız tamamlandı. Deniz tabanındaki ekipmanların yönetimini yapacak sinyal hattı da tamamlandı. Bir taraftan da karada bu gazı işleyecek kara işleme tesisini de yüzde 85 oranında tamamladık. Günlük 10 milyon metreküp işleyecek santral hazır. Doğalgaz keşfi Tuna1 ile başladı. 10 kuyuya kadar çıktı. Şimdi 2026'ya kadar 30'un üzerinde yeni kuyu açacağız. Sahada 8 bin kişi çalışıyor. 3 sondaj gemisi aralıksız çalışıyor. Sistem uzaktan kontrol edilecek. 'Zeki' ismi verdiğimiz yazılımla takip edilecek."
Bakan Dönmez, yeni keşifle ilgili olarak da 29 Ekim'de Fatih sondaj gemisinin aramalara başladığını ve iki ay aradan sonra da keşif yaptığını belirtti. Yeni keşfin 58 milyar metreküp üretilebilir rezerve sahip olduğunu aktaran Dönmez, Türkiye'nin yüzyılının enerjinin de yüzyılı olacağını dile getirdi.
Dönmez, enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğumuzu hatırlatarak, enerji kaynaklarında dışa bağımlılığı azaltmak ve enerji bağımsızlığını yakalamak için kendi kaynaklarımıza yöneldiğimizi belirtti.
Kara da da olumlu sonuçlar alındığını ileten Dönmez, devletin günlük 65 bin varil petrol ürettiğini, özel sektörün de 15 bin varil üretimde bulunduğunu ve bu konuda da hedefin günlük 100 bin varil olduğunu açıkladı.
Dönmez'in aktarımına göre ilk keşfin kapasitesi de açılan 13 kuyu ile modelleme yapılarak yeniden değerlendirildi. 540 milyar metreküp keşif 652 milyar metreküp olarak yeniden ölçümlendi.
Basının sorularını cevaplandırdı
Bakan Dönmez, basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Akdeniz'de yürütülen doğalgaz arama çalışmalarına değinen Dönmez, bu kapsamda Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'nin Yörükler-1 kuyusunda çalışmalarını tamamladığını ve Mersin'in Taşucu açıklarındaki 2. lokasyonda çalışmalarına devam ettiğini söyledi.
Dönmez, "Biz daha önce de söylediğimiz gibi kendi kıta sahanlığımızda, kendi yetki alanımızda arama ve sondaj faaliyetlerine devam edeceğimizi ifade etmiştik. Orada bir iş planı çerçevesinde bu süreç devam ediyor." dedi.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin tek taraflı ilan ettiği sözde Münhasır Ekonomik Bölge'nin 6 numaralı parselindeki gaz keşfine değinen Dönmez, Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) bu konuda gerekli açıklamaları yaptığını anımsattı.
Dönmez, "Kıbrıs adasında yaşayan herkesin o kaynaklardan istifade etme hakkı var. Bir tarafı yok sayarak yapılacak işlemlerin hakkaniyetli olmadığını değerlendiriyoruz. Bu kapsamda da Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan soydaşlarımızın hak ve menfaatlerinin korunması gerektiğini Dışişleri Bakanlığımız da yaptığı açıklamalarda ifade etti." diye konuştu.
Karadeniz gazının faturalara nasıl yansıyacağı sorusuna ilişkin soru üzerine Dönmez, gazın cari açığın kapanmasına olumlu yansıyacağını vurgulayarak, "Gazı biz sisteme verelim, bu değerlendirmeleri belki ondan sonra yapmakta fayda var." ifadesini kullandı.
ensonhaber