Afyonkarahisar

Yukarıtandır köyünün geçimini patates üretimi sağlıyor

Türkiye’de patates üretimi önemli bir yere sahip Afyonkarahisar’da kışlık patates hasadı devam ediyor.

Yukarıtandır köyünün geçimini patates üretimi sağlıyor

Türkiye’de patates üretimi önemli bir yere sahip Afyonkarahisar’da kışlık patates hasadı devam ediyor. İhsaniye ilçesine bağlı 800 nüfuslu Yukarıtandır köyünde yıllık 10 bin ton üretim yapılırken köy nüfusunun yüzde 80’ni de geçimini patates üretiminden sağlıyor.
İhsaniye ilçesine bağlı Yukarıtandır Köyü’nde kışlık patatesin hasadı devam ediyor. Hasat edilen patatesiler tarım işçileri tarafından toplanarak çuvallara yerleştiriliyor. 800 nüfuslu Yukarıtandır Köyü’nde yaklaşık 10 bin ton patates üretiliyor. Köy halkının yüzde 80’ni geçini patates üretiminden sağlarken, hasat edilen patateslerde İstanbul, İzmir başta olmak üzere birçok kente gönderiliyor. Kilogram fiyatı ortalama 13 liradan alıcı bulan patates hasadından üreticiler fiyatlarından da rekolteden de memnun.


"İhsaniye’de en çok patatesi biz üretiyoruz"


Patates üretimiyle ilgili açıklamalarda bulunan Köy Muhtarı Ahmet Özçelik, köyde kışlık patates hasadının devam ettiğini söyledi. Köylerinin nüfusunun 800 olduğunun altını çizen Muhtar Özçelik, kışlık patateste rekoltenin 8-10 bin ton arasında olduğuna dikkat çekti. Toprak ve su kalitelerinin oldukça yüksek olduğunu bu yüzden de üretilen patatesleri lezzetinin beğenildiğini ifade eden Özçelik konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İhsaniye bölgesi olarak en çok patates üretimi yapan Yukarıtandır köyüdür. Köyümüzün geçim kaynağı patatestir. Yaklaşık 5 yıldır köyümüzde patates ekimi çok hızlandı. Daha önce arpa, buğday ve şeker pancarı üretilirken şimdi onların yerini patates aldı. Hasadı yapılan patatesi ise İstanbul, Kütahya ve İzmir’e gönderiyoruz. Patates üretimi yapan çiftçilerimiz hasattan memnun. Tatbikî de bunun bir maliyeti var. Tohum, ilaç ve mazot pahalı olduğu için çiftçinin ekonomisi zorluyor. Fiyatlara baktığımızda ise 2. kalite patatesin kilogramı 8-15 TL 1. sınıf patatesin ise 13-15 TL arasında satışı gerçekleştiriliyor. Bu fiyatlara göre arpaya, buğdaya bakılırsa patatesi gelirinin daha fazla olduğunu görüyoruz. Onun için çiftçimiz bu sene ki rekolteden ve fiyatlardan oldukça memnun olduğunu söyleyebiliriz.”

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Afyonkarahisar'a Toprak analiz cihazı
Yerel

Afyonkarahisar'a Toprak analiz cihazı

Patates üretiminde Türkiye’de önemli bir yere sahip olan Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde toprak analiz cihazı alınması ise istişare toplantısı gerçekleştirildi.

Tefennili öğrencilerin hasat mesaisi
Yerel

Tefennili öğrencilerin hasat mesaisi

Burdur’un en köklü okullarından Tefenni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eğitim öğretim gören öğrenciler üretikleri ürünler ile hem öğreniyor, hem okul pansiyonunun tenceresini kaynatıyor, hem de gelir elde ediyorlar.

Sandıklı'da mahalle fırınlarında üretilen ve coğrafi işarete sahip patatesli köy ekmeği fırınları Denetlendi
Yaşam

Sandıklı'da mahalle fırınlarında üretilen ve coğrafi işarete sahip patatesli köy ekmeği fırınları Denetlendi

Sandıklı, yöresel lezzetleriyle ünlü bir ilçedir. İlçenin simgesi haline gelen coğrafi işaret belgesi alan doğal patatesli köy ekmeği üreten birçok fırın

Afyon’da patatesli ekmeğe zam geldi: İşte yeni fiyatı...
Yaşam

Afyon’da patatesli ekmeğe zam geldi: İşte yeni fiyatı...

Afyonkarahisar’ın coğrafi işaret tescilli patatesli ve ekşi mayalı ekmeğine zam geldi.

Afyon, Patates üretiminde Türkiye’de üçüncü sırada
Yerel

Afyon, Patates üretiminde Türkiye’de üçüncü sırada

Kentin patates üretiminde Türkiye’de üçüncü sırada geldiğini kaydeden Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, “Patates üretiminde Türkiye’de üçüncü sıradayız” dedi.

Artvin Valisi Ergün: "  Türkiye’nin en yüksek ikinci barajıDeriner Barajı’ndan yılda 1.4 milyar liralık su ürünleri üretimi bekliyoruz” Türkiye’nin en yüksek ikinci barajında
Yerel

Artvin Valisi Ergün: " Türkiye’nin en yüksek ikinci barajıDeriner Barajı’ndan yılda 1.4 milyar liralık su ürünleri üretimi bekliyoruz” Türkiye’nin en yüksek ikinci barajında

Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen ve temelden 249 metre gövde yüksekliğiyle Yusufeli Barajı’ndan sonra Türkiye’nin en yüksek ikinci barajı olan Deriner Barajı’nda ilk su ürünleri hasadı yapıldı.