Antalya / Gazipaşa

Antalya'da 6 milyon TL'lik dev yatırım projesi köylülerin hizmetine sunuldu

Mahallelerimle toplanıp su sorununa nasıl çözüm üretebiliriz diye düşünürken bir kuyu çıkarıp bu su sistemini kuralım diye yaklaşık 3 yıl önce bir projesini yaptık. Detaylar haberimizde...

Antalya'da 6 milyon TL'lik dev yatırım projesi köylülerin hizmetine sunuldu

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde 2 yıl önce imece usulü yapılarak başlatılan ve köylünün desteğiyle 6 milyon TL’lik dev yatırımla tamamlanan sulama projesi, köylülerinin hizmetine sunularak faaliyete geçti.
Güneyköy Mahalle Muhtarı Yahya Küçükballı öncülüğünde 2 yıl önce projesi tasarlanan sulama suyu projesi faaliyete geçti. Muhtar Küçükballı ve 471 mahalle sakininin desteği ile imece usulüyle Güneyköy Nohut Yeri mevkiine yapılan dev su projesi, çiftçilerin umudu oldu.

"2 yıl içinde projemizi aktif hâle getirdik"

3 yıl önce mahalle sakinleri ile bir araya gelip su projesini tasarladıklarını belirten Muhtar Küçükballı, tarımla uğraştıklarını belirterek, "Muz, çilek, avokado gibi meyveler üretiyoruz. Bu ürünler su isteyen ve katma değeri çok yüksek ürünler. Ama bu ürünleri sulayabilecek mahallemizde su yok. Bölgemizde çektiğimiz en büyük sorunlardan biri su sıkıntısı. Mahallelerimle toplanıp su sorununa nasıl çözüm üretebiliriz diye düşünürken bir kuyu çıkarıp bu su sistemini kuralım diye yaklaşık 3 yıl önce bir projesini yaptık. 471 çiftçinin bir araya gelip sondaj kuyusu açmasıyla beraber su sistemimizi 2 yılda aktif hâle getirdik. Bu bölgede ciddi anlamda su sıkıntımız var. Kısacası suyumuz yok. Çaresizlikten ne yapacağız derken aklımıza böyle bir su sistemi kurmak geldi. 2 yılın sonunda da sistemi çiftçilerimizin hizmetine sunduk. Muz, avokado ve tropikal meyveler suyla kendini buluyor. 471 kişiye ayrı ve herkese eşit akacak şekilde köyümüzün en yüksek yerine havuz yaparak soruna çözüm bulduk. Yaklaşık 3 kilometre aşağıdan demir borularla suyu bu havuza getirdik ve 471 çitçimize umut olduk" dedi.

 

"10 kilometre uzağa giden suyumuz var"

Su projesinin faaliyete geçmesi ile birlikte çiftçilerin ürünlerine umut olduklarını ve istedikleri yere suyu götürebildiklerini belirten Küçükballı, "Mahallelilerimiz kendi bölümüne hortumlarını takarak kendilerine götürdü. Yaklaşık 10 kilometre uzağa giden suyumuz var. Hem Güney Mahallemize hem de Zeytinada Mahallemize suyu veriyoruz. Sistemi yaklaşık 6 milyon TL’ye kurduk ve bu da tamamen mahallelilerimizin katkılarıyla oldu yani imece usulü yaptık. Hem mahallelilerimiz susuzluktan kurtuldu, hem de ürünlerimiz susuz kalmaktan kurtuldu. Böyle bir sistemi kurmak çiftçimize tamamen bir can suyu oldu. Köyümüzün su sorunu bir nebze de olsa azaldı. Şimdi herkesin bahçesine su akıyor" diyerek projenin çiftçiye katkısını dile getirdi.

 

"Herkese eşit su gidiyor"

Küçükballı, 471 kişiye aynı oranda suyun gittiğini belirterek, "471 kişinin de ayrı bölmeleri var, her bölüme eşit su gidiyor ve yaşanabilecek haksızlıkların da önüne geçmiş oluyoruz. Örneğin kardeşlerin su bölümleri yan yana olduğunda birleştirmek isteyenlerin sularını birleştiriyoruz. Aralarında olası anlaşmazlık sonucunda tekrar eski haline gelecek şekilde bölümlerini ayırabiliyoruz" ifadelerini kullandı.

 

"Su hayattır"

Yaptıkları su projesi ile suyun önemini vurgulayan Küçükballı, "Yaptığımız havuzdan getirdiğimiz suyu bahçemizde kullanmaya başladık. Bu da üretimi daha çok artıracak diye umuyoruz. Yeni sene bu suyla beraber yatırımlarımız daha da artacak. Su hayattır. Katma değeri yüksek olan muzlarımız, hem getirdiğimiz suyla susuzluktan kurtuldu, hem köylümüze destek oldu. Üretimimiz rahatladı" şeklinde konuştu.

Köylüye teşekkür
Katkılarından dolayı mahalle sakinlerine şükranlarını sunan muhtar, "Emeği ve katkısı geçen bütün köylülerime teşekkür ediyorum. Birlik beraberliğin en büyük örneğini sergilediler" dedi.

Antalya'da 6 milyon TL'lik dev yatırım projesi köylülerin hizmetine sunuldu

İHA

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

İsmail Asan müjdelerini duyurdu
Yerel

İsmail Asan müjdelerini duyurdu

İsmail Asan, sözleri peş peşe verdi! Kemer'e yatırım yağacak - AK Parti Kemer Belediye Başkan Adayı İsmail Asan, Kemer'e dair önemli müjdeler verdi.

Büyükşehir Belediyesinden, Alanya Demirtaş’a alt yapı yatırımı bakın kaç milyon TL
Yerel

Büyükşehir Belediyesinden, Alanya Demirtaş’a alt yapı yatırımı bakın kaç milyon TL

Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, Alanya’da yapılaşma yoğunluğunun hızla arttığı Demirtaş Mahallesi’nde kanalizasyon çalışması başlattı.

Kumluca Atatürk Stadyumu'nun kaba inşaatı tamamlanıyor
Yerel

Kumluca Atatürk Stadyumu'nun kaba inşaatı tamamlanıyor

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in, Kumluca'ya yeni ve modern bir stadyum kazandırılması amacıyla başlattığı Atatürk Stadyumu’nun kaba inşaatı yüzde 85 oranında tamamlandı.

 2023 yılında Afyonkarahisar’da 590 kamu yatırımı tamamlandı
Yerel

2023 yılında Afyonkarahisar’da 590 kamu yatırımı tamamlandı

Afyonkarahisar’da 2023 yılı kamu yatırım programında yer alan 916 adet projeden 590’nının tamamlandığı, 176’sının devam ettiği ve 130 projenin ise ihale aşamasında olduğu kaydedildi.

Burdur'daki Okul Yatırımlarına yakından takip
Yerel

Burdur'daki Okul Yatırımlarına yakından takip

Burdur Valisi Türker Öksüz, il genelinde yapımı devam eden, güçlendirme çalışmaları süren ve planlama aşamasında olan okul yatırımlarını yakından takip ediyor.

Eğitime dev yatırım! Başkan Selimoğlu müjdeledi
Yerel

Eğitime dev yatırım! Başkan Selimoğlu müjdeledi

Karamanlı Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu, ilçeye 8 derslikli okul, 16 derslikli okul ve 6 derslikli anaokulu kazandırmak için kolları sıvadı. Selimoğlu, okulların temellerinin atıldığını ve kısa sürede tamamlanacağını duyurdu.