Bakan Kirişci 2023 yılı su ürünleri ihracat hedefini açıkladı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “2023 yılında su ürünlerinde ihracat hedefimiz 2 milyar dolar” dedi.

Bakan Kirişci 2023 yılı su ürünleri ihracat hedefini açıkladı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Geçen yıl su ürünleri ihracatımız 1,4 milyar doların üzerinde gerçekleşti. 2022 yılı ihracatımızın 1,5 milyar doları aşmasını bekliyoruz. 2023 yılı ihracat hedefimiz 2 milyar dolar, emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 21 Kasım Dünya Balıkçılar Günü dolayısıyla yaptığı değerlendirmede bir yandan denizlerdeki varlıkları korurken, diğer yandan balıkçılık sektörünü de bütün güçleriyle desteklediklerini belirtti. Bu çerçevede son 20 yılda balıkçılara 10,2 milyar lira ÖTV indirimli yakıt desteği, 7,2 milyar lira yetiştiricilik desteği, 82,9 milyon lira küçük ölçekli balıkçılık desteği verdiklerine dikkati çeken Kirişci, bugünkü değerle balıkçılara toplam 18,2 milyar lira ödeme yapıldığını bildirdi.

“2023 yılında su ürünlerinde ihracat hedefimiz 2 milyar dolar”

Balıkçılık sektörünün ülke ihtiyacının üzerinde bir avcılık kapasitesine sahip bulunduğunun altını çizen Kirişci, şu ifadeleri kullandı:
Geçen yıl su ürünleri ihracatımız 1,4 milyar doların üzerinde gerçekleşti. 2022 yılı ihracatımızın 1,5 milyar doları aşmasını bekliyoruz. 2023 yılı ihracat hedefimiz 2 milyar dolar, emin adımlarla ilerliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde imzaladığımız balıkçılık anlaşmaları ile reislerimiz, Atlantik’ten Hint Okyanusu’na kadar uluslararası sularda avcılık yapmaktadır.
Türk balıkçıların, Türkiye sularında avlanan balık miktarının en az üç katını, yani 1 milyon ton balığı uluslararası sularda ve okyanuslarda avladığını dile getiren Kirişci, “Avladıkları balıkları da iş birliği yaptığımız ülkelerde kurdukları fabrikalarda işliyorlar. Böylece bulundukları ülke vatandaşlarına istihdam imkanı sağlarken, aynı zamanda ülkemize de yüz milyonlarca dolar kazandırıyorlar” açıklamasını yaptı.
Kirişci, su ürünleri politikalarının ana hedefinin denizlerdeki ve iç sulardaki su ürünleri kaynaklarını korumak ve sulardaki varlıkların sürdürülebilirliğini sağlamak olduğunu kaydetti.

“Dünyadaki oksijen üretiminin yüzde 50-80’i denizlerdeki planktonlar ve diğer bitkiler tarafından üretilmektedir”

Kirişci, şunları aktardı:
Artık şunu çok iyi biliyoruz: Doğal kaynaklar sonsuz değildir. Pek bilinmiyor ama dünyadaki oksijen üretiminin yüzde 50-80’i denizlerdeki planktonlar ve diğer bitkiler tarafından üretilmektedir. Dolayısıyla sadece balıkları değil, deniz çayırlarını, algler ve deniz ekosisteminin tamamını korumalıyız. Bu çerçevede kontrol ve denetim botlarımızla deniz ve iç sularımızı koruyor, araştırma gemilerimizle inceliyoruz.
Yeni hizmete aldıkları Su Ürünleri Gen Bankası ile genetik materyalleri muhafaza ettiklerini ifade eden Kirişci, su kaynaklarının korunması için Tarım ve Orman Bakanlığınca balık üretilmesine de ayrı bir önem verdiklerini anımsattı.

“Balıklandırma miktarını 2023’te 100 milyon adede çıkarmayı hedefliyoruz”

Kirişci, sözlerine şöyle devam etti:
Güneydoğu Anadolu’da şabut balığı, Akdeniz’de orfoz, lahoz ve mercan, Ege’de çipura ve levrek, Karadeniz’de kalkan, mersin ve doğal alabalık başta olmak üzere 15 ayrı türden balığı su kaynaklarına bıraktık. Bu kadar farklı türle balıklandırma yapan en mahir ülkelerden biriyiz. 2022 yılı sonunda her bir vatandaşımız için birer adet olmak üzere yaklaşık 84 milyon yavru balığı su kaynaklarına bırakmış olacağız. İnşallah, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına yani Türkiye Yüzyılı’na yakışır şekilde, balıklandırma miktarını 2023’te 100 milyon adede çıkarmayı hedefliyoruz. Bu vesileyle tüm balıkçılarımızın 21 Kasım Dünya Balıkçılar Günü’nü kutluyorum.”

İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Burdur'un Sevilen öncü  iş insanlarından Ali Gür vefat etti.
İş Dünyası

Burdur'un Sevilen öncü iş insanlarından Ali Gür vefat etti.

Burdur'un Sevilen öncü iş insanlarından Ali Gür vefat etti. Burdur'da faaliyet gösteren Gür Mermer sahibi, uzun yıllar BUTSO ve OSB yönetimlerinde görev alan Burdur'un sevilen iş insanlarından Ali Gür kalb rahatsızlığına yenik düştü vefat etti.

Kuyucak Köyü, lavanta tarlaları, ekrandan taşan o güzel kokular… 
İş Dünyası

Kuyucak Köyü, lavanta tarlaları, ekrandan taşan o güzel kokular… 

Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak Köyü, Türkiye'nin en önemli lavanta üretim merkezlerinden biri olarak biliniyor. Bu köy, Isparta şehir merkezine yaklaşık 50 kilometre, Süleyman Demirel Havalimanı'na ise 25 kilometre mesafede bulunuyor

Akdeniz Ziraat  Fakültesi Yeni Satış Yerı Hizmette
İş Dünyası

Akdeniz Ziraat Fakültesi Yeni Satış Yerı Hizmette

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi çiftliğinde ve seralarında üretilen ürünlerin satışının yapıldığı Yeni Satış Yeri Açılışı gerçekleştirildi.

Antalya Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Düğün Salonu’nunda  Doping
İş Dünyası

Antalya Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Düğün Salonu’nunda Doping

Antalya Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Düğün Salonu’nu tercih edin. 19 Bin TL, 29 Bin TL ve 39 Bin TL seçenekleriyle İhtiyacınıza ve bütçenize uygun Kampanyalı paketleri seçebilirsiniz.

Antalya, otomobil tutkunlarının yeni adresi olmaya hazırlanıyor. işte  Otokent Antalya projesi,
İş Dünyası

Antalya, otomobil tutkunlarının yeni adresi olmaya hazırlanıyor. işte Otokent Antalya projesi,

Antalya, otomobil tutkunlarının yeni adresi olmaya hazırlanıyor. Şehrin oto galericilik anlayışına çağ atlatması hedeflenen devasa proje "Otokent Antalya", sektörde önemli bir dönüm noktası olarak karşımıza çıkıyor.

Antalya Halk İndirim Kart ' ı  Geliyor
İş Dünyası

Antalya Halk İndirim Kart ' ı Geliyor

Köksal Selçuk, HALK İNDİRİM KARTI adındaki indirim kartının Halk’a iyi geleceğini ve anlaşmalı yerlerde yapılan alışverişlerde indirim kullanılacağını söyledi.