Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar 2023-2027 yılları arasında gerçekleştirmeyi planladıkları projeleri açıkladı.
Rektör Dalgar Lavanta Tepesi Otel’de düzenlenen Politika Belgesi Sunumunu hem akademik ve idari personel ile hem de basın mensupları ile paylaştı.
Yoğun katılımla gerçekleşen Politika Sunum konuşmasında Rektör Dalgar, üniversitenin gelişime açık alanlarını ve stratejik önceliklerini belirlediklerini vurgulayarak şunları söyledi;
“Evrensel Bilgiden Toplumsal Katkıya söylemimizin içini dolduracak önceliklerimizi içeren ve 4 senelik Rektörlük dönemi boyunca izleyeceğimiz politika belgemizi paylaşmaktan büyük bir heyecan duyuyorum.” diyen Rektör Dalgar projelerini şu başlıklar altında paylaştı.
Hayvancılık alanında yürüttüğümüz çalışmalar hız kesmeden genişleyerek devam edecek. Ama biz sadece hayvancılık alanına odaklanmış bir üniversite değiliz. Tüm birimlerimizle 1100 akademisyenimiz ve 50’nin üzerinde akademik birimimizle topyekûn toplumsal katkı üretmek istiyoruz.
Bugüne kadar hayvancılık alanının tüm kategorilerinde; hayvan beslemeden çiftlik yönetimine, ıslahtan hayvancılık teknolojilerine kadar geniş bir yelpazede onlarca proje ürettik, uyguladık ve uygulamaya devam edeceğiz.
Bu dönemde 3S yaklaşımı ile artık projelerimizi Sistematik uygulama süreçlerine dönüştüreceğiz, Sürdürülebilirliklerini güvence altına alacağız ve Sonuç almaya odaklanacağız.
Uluslararası üniversite kimliğimizi güçlendirmek bu dönemin en önemli stratejik önceliklerinden olacak. Daha nitelikli üniversiteler ile işbirliği yapmanın, Erasmus programlarını genişletmenin ve uluslararası öğrenci sayımızı artırmanın yolu daha fazla yabancı dilde program ve ders açmaktan geçiyor. Bu havuzu her yıl genişleterek uluslararası işbirliğimizi ve öğrenci sayımızı çok daha yukarı noktalara taşıyacağımıza inanıyoruz.
Akademik çalışmaları ile üniversitemizin performansına katkı sağlayan akademisyenlerimizi ödüllendirme ve teşvik sistemlerimizle destekleyeceğiz. Performans temelli ayrıcalık yaklaşımımız ile uluslararası başarı elde eden ve üretken akademisyenlerimize özel önem vereceğiz. Ranking kuruluşlarının ölçütlerini de esas alarak hedefe odaklı düzenlemeler ve destek sistemleri oluşturacağız.
Türkiye’de uygulamalı eğitim modellerinde özgün ve öncü değişimlere imza attık. Uygulamalı eğitim modelleri yanında uygulamayı ve beceri edindirmeyi teşvik eden ölçme ve değerlendirme modelleri üreteceğiz. Sektör bizden deneyimli mezun bekliyor. Bunu başardığımız takdirde mezunlarımızın istihdam edilebilirliği açısından önemli bir avantaj elde etmiş olacağız. Özgün bir kariyer okulu projesi ile bireye özgü, beceri geliştirme ve görev odaklı; aynı zamanda uygulamaya dayalı yeni bir tasarımı bu dönemde hayata geçiriyoruz. Özgün bir kariyer okulu modeli ile öğrencilerimize, öğrenme çıktıları kadar deneyim çıktıları da kazandırmak istiyoruz.
Tüm süreçleri dijital dünyaya taşımakta kararlıyız. Birbiri ile konuşan, büyük bir bilgi yönetim sistemi kurarak bilişim alt yapımızı bu dönemde olması gerektiği yere getirmek istiyoruz. Bu alandaki çalışmalarımızı koordine etmesi ve bizlere rehberlik etmesi için Dijital Dönüşüm Koordinatörlüğü kurduk.
Öğrencilerimizin aldıkları akademik eğitimin yanı sıra, onların sosyal gelişimini de destekleyerek, çok yönlü gelişmelerini ve farklı pencerelerden bakmalarını sağlayacak, sosyal organizasyonlarda aktif rol almalarını istiyoruz. Tüm bu hedeflediğimiz faaliyetlerimiz koordine etmek amacıyla Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Koordinatörlüğü adından bir kurumsal yapı oluşturduk.
Üniversitemiz ülkemizin en önemli spor alt yapısına sahip merkezlerinden biri haline gelmiştir. Sahip olduğumuz akademik ve fiziki olanaklar sayesinde spor bilimleri alanında yeni teknik ve uygulamaların geliştirilmesi noktasında öncü olmak istiyoruz.
Üniversitemizin spor alanındaki politikalarını ortak bir akıl çerçevesinde koordine etmek üzere Spor Bilimleri ve Sporcu Yetiştirme Uygulama Araştırma Merkezimizin misyonunu yeniden tanımladık.
Üniversitemizin tanıtımında proaktif bir yaklaşım izleyeceğiz. Kurumsal tanıtımda; çok yönlü, dinamik, süreklilik arz eden bir stratejimiz olacak. Akademik birimlerimizin ve akademisyenlerimizin başarılarının hak ettiği şekilde ulusal ve uluslararası mecralarda tanıtılmasına öncelik vereceğiz. Öğrenci ve akademisyenlerimizin, aktif olarak görev alacağı, akademik içerikler üreteceği ve böylece akademinin bilgi ve uzmanlığını toplumun yararına sunabileceği bir sosyal medya stratejisi uygulayacağız. Tüm bu içerikleri çok daha kaliteli bir şekilde üretmemize olanak sağlayacak bir stüdyo kuruyoruz. Bu stüdyoda akademisyenlerimizle nitelikli programlar üreterek bilgiyi toplumla paylaşacağız.
Bahsettiğimiz bu anlayış çerçevesinde üniversitemizin Kurumsal İletişim politikalarını hayata geçirmek üzere Kurumsal İletişim Uygulama ve Araştırma Merkezimizi yeniden yapılandırıyoruz.
Bu politikalarda başarılı olmak; her akademik birimin kendi etki alanında aynı yaklaşımlara inanması ile mümkün. Bu yaklaşımlar doğrultusunda fikir ve aksiyon üretmesi ile mümkün. Bugüne kadar deneyimledim ki ikna edilmişlerle değil, inanmışlarla; Devletine ve milletine kendini borçlu hisseden dertli insanlarla başarılı olabiliriz.
Ben kendi hesabıma bir borç ödüyorum, bir nöbet tutuyorum ve hayatımın anlamlı bir kısmını adadığım üniversitemi, çalışma barışı içerisinde, bilimsel başarılarıyla anılan, topluma yüksek seviyede katkı üreten bir kurum haline getirmeyi hayal ediyorum. Kendime güvenim, sizlere güvenimdendir.” diyerek sözlerini tamamlayan Rektör Dalgar’ı toplantıya katılan akademisyenler ve idari personel ayakta alkışladı.