Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt üretim maliyetlerini baskılamaya devam ediyor. TÜSEDAD, Eylül ayı çiğ süt üretim maliyetini 12,25 lira olarak hesap ederken, sanayicilerin başkanlığını yaptığı Ulusal Süt Konseyi, Eylül ayı çiğ süt üretim maliyetini 10,36 lira olarak açıkladı. USK’nın piyasa gerçekleri ile örtüşmeyen maliyet hesabı ile sanayiciye hizmet etmesi dikkat çekiyor.
Ulusal Süt Konseyi, Eylül ayı çiğ süt üretim maliyetini yayınladı. Buna göre çiğ süt üretim maliyeti bir önceki aya göre 3 kuruş artarak 10,36 lira oldu. Enflasyonist bir ortamda çiğ süt üretim maliyetinin bir ayda sadece 3 kuruş artması, yayınlanan maliyet hesabının sorgulanmasını gündeme getirdi.
Diğer yandan TÜSEDAD, Eylül ayı çiğ süt üretim maliyetini 12,25 lira hesap ederek, çiğ süt satış fiyatının da 14,7 TL’nin altında olmaması gerektiğini açıklamıştı. Süt hayvancılığında girdi maliyetlerinin aynı olmasına rağmen Ulusal Süt Konseyi’nin TÜSEDAD’da göre çiğ süt üretim maliyetini 1,89 lira daha düşük hesap etmesi, yapılan maliyet hesabının sorgulanmasını gündeme getirdi.
USK’nın maliyet hesabında kullandığı ürünlerden mısır silajı Eylül ayında bir önceki aya göre 13 kuruş artarak 2,19 liradan 2,32 liraya çıktı. Kuru yonca fiyatı ise 6 kuruş artarak 6,46 liradan 6,52 liraya, süt yemi fiyatı ise 1 kuruş artarak 8,38 liradan 8,39 liraya ve saman fiyatı da 2,18 liradan 2,19 liraya çıktı.
Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt üretim maliyet hesabını günlük 8 kg karma yem, 20 kg mısır silajı, 4 kg yonca ve 2 kg saman rasyonuna göre yapıyor.
NOT: Çiğ süt maliyet hesabında size göre hangi hesap doğru? Yorumlarınızla görüşlerinizi paylaşabilirsiniz...
Kaynak: Tarımdan haber