Antalya

Dev Tohumculuk Kongresi Antalya'da Düzenlenmesi için İşbirliği Protokolü

Türk tohumculuk sektörünün uluslararası alanda tanıtılmasında son derece önemli olan 2026 yılı Asya Pasifik Tohumcular Birliği (APSA) Tohumculuk Kongresi’nin Antalya’da yapılması için ATB, TÜRKTOB ve TÜRKTED arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Dev Tohumculuk Kongresi Antalya'da Düzenlenmesi için  İşbirliği Protokolü

DEV TOHUMCULUK KONGRESİ İÇİN İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ
Türk tohumculuk sektörünün uluslararası alanda tanıtılmasında son derece önemli olan 2026 yılı Asya Pasifik Tohumcular Birliği (APSA) Tohumculuk Kongresi’nin Antalya’da yapılması için ATB, TÜRKTOB ve TÜRKTED arasında işbirliği protokolü imzalandı.
Türk Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan ve Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği (TÜRKTED) Yönetim Kurulu Başkanı Burak Gönen, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır ile Borsa’da bir araya geldi. Ziyarette, 2026 Asya Pasifik Tohumcular Birliği Tohumculuk Kongresi'nin Antalya’da düzenlenmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi için işbirliği protokolü imzaladı.
ATB Başkanı Ali Çandır imza töreninde, ithal edilen tohumların yurt içinde dağıtımıyla başlayan tohumculuk sektörünün zaman içerisinde yerli tohum üretimine yöneldiğini ve dünyaya açıldığını belirtti. Tohumculuk sektöründe son 15 yılda ıslah çalışmalarında büyük ilerleme kaydettiğini söyleyen Çandır, özellikle değişen iklim koşulları göz önüne alınarak farklı stres koşullarına dayanıklı, yüksek verimli ve kaliteli çeşitlerin ıslahında büyük başarı elde edildiğini vurguladı.
ANTALYA TOHUMCULUKTA LİDER
Ali Çandır, sebze tohumunda yerli üretimin payının yüzde 55'e ulaştığını, sebze tohumu üretimi yapan firmaların yüzde 35'inin Antalya'da faaliyet gösterdiğini bildirirken, yıllık yaklaşık 25 milyon dolar değerinde sebze tohumluğunun ihraç edildiğine dikkat çekti. Çandır, tohumculuk sektörünün önünün açık olduğunu söylerken, “Türk tohumculuk sektörünün uluslararası alanda tanıtılması için son derece önemli bir girişim olan 2026 yılı Asya Pasifik Tohumcular Birliği (APSA) Tohumculuk Kongresi'nin ülkemizde, Antalya’da düzenlenmesi için girişimde bulunulması önemli bir adımdır. Biz, bu adımı destekliyoruz” diye konuştu.
APSA 2026 ANTALYA İÇİN ARTIK DAHA GÜÇLÜYÜZ
TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, TÜRKTOB’un Asya Pasifik Tohumcular Birliğinin üyesi olduğunu belirtirken, “Türk tohumculuk sektörü ve TÜRKTOB olarak APSA Tohumculuk Kongresi’nin 2026 yılında Türkiye’nin tarım ve turizm merkezi Antalya’da düzenlenmesini çok önemsiyoruz” dedi. Akcan, Türk tohumculuk sektörünün dünyada daha iyi tanınması ve tohumluk ihracatın daha da artması için iş birliği içinde Türkiye’ye ve tohumculuk sektörüne yakışan bir organizasyon yapma hedefinde olduklarını anlattı. Akcan, “Türk tohumculuk sektörü her yıl üretim miktarını, kalitesini ve dolayısıyla ihracatını artırıyor. Asya – Pasifik ülkeleri ile hem bilgi ve tecrübe paylaşımı hem de ticari kapasitenin geliştirilmesi tarımsal üretimin ve tohumculuğun küresel öneminin arttığı bu dönemde çok daha önemlidir. Antalya Ticaret Borsasına ve değerli Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ali Çandır’a bu çabalarımıza büyük destek verdiği için çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
TOHUM ENDÜSTRİSİNİ ASYA’YA YAKLAŞTIRACAK
Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği Başkanı Burak Gönen, son yıllarda Türkiye’nin önemli bir tohum merkezi haline geldiğini söyledi. Özellikle sebze tohumculuğunda daha önce batı pazarı ile alışveriş yapıldığını, Asya pazarının uzak pazar olarak görüldüğünü kaydeden Gönen, “APSA Tohumculuk Kongresi’nin Antalya’da yapılması tohumculuk sektörünün gelişimi için çok önemli. Antalya zaten tarımın başkenti. Türkiye’de faaliyet gösteren tohum firmalarının merkezi Antalya’da. Dolayısıyla kongrenin Antalya’da olması bu açıdan önemli. Kongre, hem Asya Pasifik tohum firmalarını Türkiye’ye yaklaştıracak hem de Türkiye’deki tohum endüstrisini Asya firmalarına yaklaştıracak” diye konuştu.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Antalya Domates İhracatı'nda kayıp yaşıyor!
Yerel

Antalya Domates İhracatı'nda kayıp yaşıyor!

Antalya'da domates ihracatı Rusya-Ukrayna savaşı ve artan girdi maliyetleri nedeniyle yarıya düştü. İhracatçı Bülent Özdemir, Ukrayna'ya yapılan ihracatın yüzde 70 azaldığını ve Doğu Avrupa ülkeleriyle yeni pazarlar kurmaya çalıştıklarını açıkladı.

Antalya OSB Yönetimi, Bulgaristan’ın önde gelen iş inşalarından oluşan alım heyetini konuk etti
İş Dünyası

Antalya OSB Yönetimi, Bulgaristan’ın önde gelen iş inşalarından oluşan alım heyetini konuk etti

Bulgar heyet ile nokta atışı eşleştirilen Bölge firmalarının temsilcileri yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdi. 32 Bölge firmasının katıldığı B2B görüşmelerinde, olası iş birlikleri ve yeni ihracat bağlantıları değerlendirildi.

Burdur'da 2023 Yılında 251 Milyon Dolarlık İhracat
İş Dünyası

Burdur'da 2023 Yılında 251 Milyon Dolarlık İhracat

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, yaptığı basın toplantısında 2023 yılında Burdur'da 251 milyon 134 bin 672 dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Ayrıca, odanın 2023 yılı faaliyet raporu da basın mensuplarıyla paylaşıldı.

Jewellery Antalya 65 ülkeden 612 firmadan bin 350 alıcı ile rekor kırdı
Yerel

Jewellery Antalya 65 ülkeden 612 firmadan bin 350 alıcı ile rekor kırdı

Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen Jewellery Antalya, mücevher ihracatının 2024 performansı için umut verdi

Mirza Çavuşoğlu:  "Yaş sebze meyve başı çekiyor"
Yerel

Mirza Çavuşoğlu: "Yaş sebze meyve başı çekiyor"

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, 2023 yılında bölge ihracatının geçen yıla oranla yüzde 4,4’lük artışla 2 milyar 674 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı.

 2023 Yılında 230 Bin Ton İhracat Gerçekleştirildi
Yaşam

2023 Yılında 230 Bin Ton İhracat Gerçekleştirildi

Alaşehir'den 2023 yılında 155 farklı kalemde toplam 230 bin ton tarımsal ürün ihracatı gerçekleştirildi. En fazla yaş üzüm ihraç edilen ilçeden yapılan ihracatın detayları ve önemli pazarlar açıklanıyor.