Antalya

Antalya Domates İhracatı'nda kayıp yaşıyor!

Antalya'da domates ihracatı Rusya-Ukrayna savaşı ve artan girdi maliyetleri nedeniyle yarıya düştü. İhracatçı Bülent Özdemir, Ukrayna'ya yapılan ihracatın yüzde 70 azaldığını ve Doğu Avrupa ülkeleriyle yeni pazarlar kurmaya çalıştıklarını açıkladı.

Antalya Domates İhracatı'nda kayıp yaşıyor!

Türkiye'nin en önemli domates üretim merkezi Antalya'yı ihracatta Rusya-Ukrayna savaşı etkiledi.

İhracatın yüzde 90'ını Ukrayna'ya yaptıklarını açıklayan ihracatçı Bülent Özdemir, kaybı Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalıştıklarını açıkladı.

Yaş meyve ve sebze sektörü içinde geçtiğimiz Ocak ayında en fazla ihracatın domates ürünü ile yapıldığı Antalya'da, Rusya-Ukrayna savaşının yansıması ihracatı düşürdü. İhracatçı Bülent Özdemir, ihracatın olumsuz etkilenmemesi için çözüm arayışına girdiklerini belirterek, "Ramazan Bayramı öncesine kadar özellikle yurt dışındaki çalıştığımız ülkelerde özellikle hava durumundan kaynaklı ciddi bir talep vardı. Şu an çalıştığımız ülkelerde havanın sıcaklığı arttığı için her ülkenin üretimi pazarlara girmeye başladı. Bu nedenle tabii ki ihracatımız düşmeye başladı. Doğu Avrupa ülkeleri ile beraber Ukrayna ağırlıklı ihracat yapıyoruz. Rusya-Ukrayna arasındaki kriz, pazardaki satış oranını yüzde 70 düşürdü. Biz de ihracatımızın yüzde 90'ını Ukrayna'ya yapıyorduk, günde 3-4 tır çıkış yapıyordu, şimdi günlük ihracat çıkışımız 1 tırı ancak buluyor. Savaşın etkisi bu" dedi.

Bülent Özdemir, üretimde de sorun yaşandığına değinerek çiftçiye destek verilmesini talep etti. Özdemir, "Üretim maliyetleri yüksek olunca, dışarıdaki pazarlarla rekabet etme gücümüz sınırlı oluyor, rekabet etmekte sorun yaşıyoruz. Girdi maliyetleri yüksek olunca çiftçimiz de mutlu olamıyor. Çiftçiyi destekleme konusunda bir çalışma yapılırsa çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Bütün dünyada yaşanan maddi sıkıntılar bizim ülkemizi de etkiliyor. Yurt dışından gelen ithal bitki koruma ürünleri, beraberinde petrol fiyatları, domatesin maliyetini yükseltiyor. Şu an ihracat fiyatları 20-22 TL bandında, piyasada 18 TL. Ürünün kalitesine göre fiyatlar artabiliyor ya da azalabiliyor. Tamamen kaliteye odaklı" ifadelerine yer verdi.

Tüm dünyada kriz var
Tüm dünya ülkelerinde ekonomik sıkıntılar yaşandığında dikkat çeken Bülent Özdemir, diğer ülkelerdeki krizlerin de ihracata zarar verdiğini açıkladı. Özdemir, şöyle devam etti:

"Yılbaşından beri dikkatimi çeken bir şey var, yurtdışında iş yaptığımız insanların alım gücünün biraz düştüğünü görüyorum. Geçtiğimiz yıllarda günlük 5 tır ihracatımız varken, şimdi 1 tıra düştü. Tahminimce yurt dışındaki müşterilerimizin satın alma gücü ile ilgili. Her gün farklı bir ülkede sıkıntı olduğunu duyuyoruz, siyasi ya da ekonomik sorunlar var. Bu sıkıntılar, insanın alım gücünü düşürüyor."

"Doğu Avrupa'ya ürün gönderiyoruz"
Ukrayna'nın yerine Doğu Avrupa ülkeleriyle çalışmaya başladıklarının altını çizen Bülent Özdemir, sınır kapısındaki yoğunluk çözülmeden ihracatı gerçekleştirmenin zor olduğunu söyledi. Özdemir, "Ukrayna'nın yerine Doğu Avrupa ülkelerini koyduk, onların da en büyük sıkıntısı ulaşım. Özellikle yılbaşı öncesi ve sonrası ülkemizden çıkan araçlar, sınır kapısındaki yoğunluk nedeniyle, üç gün önce çıkış yapamadı. Üç gün de Bulgaristan'da analize takılıyoruz. Avrupa Birliği girişinde, bitki koruma laboratuvarları kontrollerini yapıyor. Üç gün de oradan kaybımız oluyor. Aracımız 6 gün içinde Bulgaristan'a giriş yapabiliyor. İhracat yaptığımız ülkeye ulaşması 10-12 günü buluyor. 10 gün sonra bizim gönderdiğimiz mal, 3 günde Avrupa'nın kendi ürettiği pazarlardan gelen mallarla rekabet edecek. Ürünlerin belli bir raf ömrü var, bu ömrü biz yılbaşından önce yollarda tükettik. Başka pazarları hedef aldık ama diğer pazarlardan mutlu olan bir ihracatçı göremedim" diye konuştu.

Kapıkule Sınır Kapısı'ndan ayrı bir güzergah oluşturulmalı
Bülent Özdemir, üretici maliyetlerinden önce ihracatçının en büyük sorununun, ulaşım problemi olduğunun altını çizerek, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı:

"En büyük sorun, bizim maliyetlerimizden önce yollarda kaybettiğimiz süre. Bir ürünün yüzde 1 fireyle yetişmesinden ziyade yüzde 50 çürüklerle karşılaştık. Tüm ihracatçılar aynı şeyden şikayetçi. Sınır kapılarındaki yoğunluğu biraz azaltabilirsek, 3-4 gün beklediğimiz süreyi bir güne indirebilirsek, kapılar açıldığında da mallarımızı temin edecek olan ülkeye 5-6 gün içinde ulaşabilirsek, tüm sıkıntıları aşarız. Kapıkule Sınır Kapısı'nda sağlam bir iyileştirme yapılması lazım, soğutucu cihazlı araçlara, yaş meyve sebze ve gıda taşıyan araçlara ayrı bir güzergah oluşturulması gerekiyor."

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Türkiye’nin ilk ve tek Domates İhtisas Fuarı Kumluca’da büyük ilgi gördü
Yerel

Türkiye’nin ilk ve tek Domates İhtisas Fuarı Kumluca’da büyük ilgi gördü

Başkan Köleoğlu, Katılımcılara Plaket Sunumu Gerçekleştirdi Türkiye’nin ilk ve tek Domates İhtisas Fuarının Kumluca’da gerçekleşmesine büyük katkı sağlayan Başkan Köleoğlu, Kumluca EXPO Sağlıklı Gıdanın Başkenti Kumluca 

Emine Bederle Domates Temalı  Yemek Yarışması  yoğun ilgi
Yerel

Emine Bederle Domates Temalı Yemek Yarışması yoğun ilgi

Kumluca Expo Sağlıklı Gıdanın Başkenti Kumluca Domates İhtisas Fuarının ikinci gününde, Kumluca Toptancı Halinde gerçekleşen deneyimli aşçı Emine Beder, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğretmeni Birgül Çitil Şimşek ve Başkan Köleoğlu’nun eşi Nurgül Köleoğlu’nun jüri üyeli

Antalya'da Domates İhtisas Fuarı açıldı
Yaşam

Antalya'da Domates İhtisas Fuarı açıldı

Antalya'nın Kumluca ilçesinde bu yıl 9.'su düzenlenen Domates İhtisas Fuarı törenle açıldı.

Moving Proje Kapsamında  Macaristan Başkenti  Budapeşte yapılan geziye katılan Elmalı İlçe Tarım ve Orman  Müdürü Dilek Boğatimur "Elmalı domatesleri tadım etkinliğinde en çok beğenilen ürünlerdi
Yaşam

Moving Proje Kapsamında Macaristan Başkenti Budapeşte yapılan geziye katılan Elmalı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Dilek Boğatimur "Elmalı domatesleri tadım etkinliğinde en çok beğenilen ürünlerdi

17 ülkeden 120 den fazla değerli akademisyenler, aktivistler, tarımın paydaşları, lider çiftçiler Budapeşte de Bir araya geldiler .

Antalya 'da domatesleri söken üretici, serasını mango bahçesine dönüştürüp 300 yıllık yatırım yaptı
Yaşam

Antalya 'da domatesleri söken üretici, serasını mango bahçesine dönüştürüp 300 yıllık yatırım yaptı

Antalya’nın Kumluca ilçesinde serasındaki domatesleri söküp mango bahçesine dönüştüren üretici, 4 dönümlük alana 300 mango meyvesi dikti. Devamı haberimizde...

Milletvekili Mustafa Oğuz, Söğüt Domates ve Kültür Festivali'ne katıldı
Yerel

Milletvekili Mustafa Oğuz, Söğüt Domates ve Kültür Festivali'ne katıldı

AK Parti Burdur Milletvekili Mustafa Oğuz, Söğüt Beldesi'nde düzenlenen 18. Söğüt Domates ve Kültür Festivali'ne katıldı. Festivalde, Söğüt Belediye Başkanı Ayhan Yurdasiper'e ve Söğütlü hemşehrilerine misafirperverlikleri için teşekkür etti.