İstanbul

Euronun eksi olması Türk ihracatçıları olumsuz etkiliyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, " Parite zararı yaşanmasaydı ihracatta 262 milyar doları konuşacaktık " dedi.

Euronun eksi olması Türk ihracatçıları olumsuz etkiliyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ’’Paritenin 9 aylık ihracat etkisi eksi 10 milyar dolar. Parite zararı yaşanmasaydı ihracatta 262 milyar doları konuşacaktık’’ dedi.

Çapraz kurda euronun eksiye düşmesi en büyük pazarı Avrupa olan Türk ihracatçıları olumsuz etkiliyor. Girdileri euro ile alan ihracatçı dolar ile fiyat verip, işlemleri ABD para birimi üzerinden yapan Türk ihracatçılar, paritenin euroda eksiye düşmesi ile maliyet artışı yaşıyor. Bu da verdikleri dolar fiyatına göre zarar etmelerine sebep oluyor.
İhlas Medya Grubu, son seçimlerde TİM Başkanı seçilen Mustafa Gültepe’ye ‘hayırlı olsun’ ziyaretinde bulundu. Ziyarette TİM Başkanı Mustafa Gültepe, paritenin ihracata etkisine ve Avrupa’da yaşanan resesyondan dolayı ihracatçının yeni pazar arayışlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

TİM Başkanı Gültepe, "Avrupa’daki resesyon krizi Türk ihracatçısını farklı pazar arayışlarına soktu. İhracatı önümüzdeki dönemlerde arttırmak için olmadığımız pazarlarda, pay almadığımız pazarlarda (uzak ülkeler pazarı) bakanlık ile beraber Türkiye’yi tanıtmak istiyoruz" dedi.

Öte yandan Gültepe, Avrupa’daki resesyonda gıda tüketiminde sorun olmadığını ancak giyim konusunda Avrupa’da vatandaşların alışveriş yapmadığını, yeni kıyafet almayıp eski kıyafetleri kullanmaya devam ettiğini vurguladı.

"Avrupa Birliği’nde mevcut pazarları arttırmak için çalışmalar yapıyoruz"

TİM Başkanı Mustafa Gültepe şöyle konuştu: ’’Parite Türkiye’nin aleyhine, paritenin 9 aylık ihracat etkisi eksi 10 milyar dolar. Bu parite olmazsa 262 milyar doları konuşacaktık. Avrupa Birliği’nde mevcut pazarları artırmak için çalışmalar yapıyoruz. İhracatı önümüzdeki dönemlerde arttırmak için olmadığımız pazarlarda, pay almadığımız pazarlarda (uzak ülkeler pazarı) bakanlık ile beraber Türkiye’yi tanıtmak istiyoruz.’

Turquality Destek Programı’na değinen TİM Başkanı Gültepe, ’’Şartlar ve koşullar elverdiği sürece herkes bu programa katılabilir. Program hazır giyim için başlatıldı. Daha sonra bütün sektörler dahil oldu. Programa dahil olmak isteyenler gelebilir, konuşuruz’’ açıklamasında bulundu.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe’ye ‘hayırlı olsun’ ziyaretinde; İhlas Medya Reklam Grup Başkanı Tuba Gençay, İhlas Haber Ajansı Genel Yayın Koordinatörü İrfan Altıkardeş, Türkiye Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Yücel Koç, TGRT Haber Ekonomi Müdürü Celal Toprak ve İhlas Medya Dijital Mecralar Reklam Koordinatörü Volkan Ormanlar yer aldı.

İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Antalya Domates İhracatı'nda kayıp yaşıyor!
Yerel

Antalya Domates İhracatı'nda kayıp yaşıyor!

Antalya'da domates ihracatı Rusya-Ukrayna savaşı ve artan girdi maliyetleri nedeniyle yarıya düştü. İhracatçı Bülent Özdemir, Ukrayna'ya yapılan ihracatın yüzde 70 azaldığını ve Doğu Avrupa ülkeleriyle yeni pazarlar kurmaya çalıştıklarını açıkladı.

Antalya OSB Yönetimi, Bulgaristan’ın önde gelen iş inşalarından oluşan alım heyetini konuk etti
İş Dünyası

Antalya OSB Yönetimi, Bulgaristan’ın önde gelen iş inşalarından oluşan alım heyetini konuk etti

Bulgar heyet ile nokta atışı eşleştirilen Bölge firmalarının temsilcileri yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdi. 32 Bölge firmasının katıldığı B2B görüşmelerinde, olası iş birlikleri ve yeni ihracat bağlantıları değerlendirildi.

Burdur'da 2023 Yılında 251 Milyon Dolarlık İhracat
İş Dünyası

Burdur'da 2023 Yılında 251 Milyon Dolarlık İhracat

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, yaptığı basın toplantısında 2023 yılında Burdur'da 251 milyon 134 bin 672 dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Ayrıca, odanın 2023 yılı faaliyet raporu da basın mensuplarıyla paylaşıldı.

Jewellery Antalya 65 ülkeden 612 firmadan bin 350 alıcı ile rekor kırdı
Yerel

Jewellery Antalya 65 ülkeden 612 firmadan bin 350 alıcı ile rekor kırdı

Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen Jewellery Antalya, mücevher ihracatının 2024 performansı için umut verdi

Mirza Çavuşoğlu:  "Yaş sebze meyve başı çekiyor"
Yerel

Mirza Çavuşoğlu: "Yaş sebze meyve başı çekiyor"

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, 2023 yılında bölge ihracatının geçen yıla oranla yüzde 4,4’lük artışla 2 milyar 674 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı.

 2023 Yılında 230 Bin Ton İhracat Gerçekleştirildi
Yaşam

2023 Yılında 230 Bin Ton İhracat Gerçekleştirildi

Alaşehir'den 2023 yılında 155 farklı kalemde toplam 230 bin ton tarımsal ürün ihracatı gerçekleştirildi. En fazla yaş üzüm ihraç edilen ilçeden yapılan ihracatın detayları ve önemli pazarlar açıklanıyor.