Hakiki Bucak Salebinin faydaları nedir? Mis gibi salebi derinlemesine inceliyoruz

Hakiki Bucak Salebinin faydaları nedir? Mis gibi salebi derinlemesine inceliyoruz. Bu kış, Bucak salebinin eşsiz lezzetini ve faydalarını keşfedin.

Hakiki Bucak Salebinin faydaları nedir? Mis gibi salebi derinlemesine inceliyoruz

Bucak salebi Nedir, Nasıl Tüketilir ve Salebin Faydaları Nelerdir?

Kahve ve çay kadar geleneksel olan ve kış aylarında en sık tüketilen içeceklerimizden birisi de Bucak salebitir. Soğuk günlerde tüketilmesinin en önemli nedenleri ise faydaları arasında gizlidir. Vücutta yarattığı yumuşatıcı etkisinden dolayı daha çok soğuk kış aylarında tüketilir.

Kış aylarının vazgeçilmezi sahplep lezzetini sofralara taşımak için Pakmaya'nın Geleneksel Sahlep ürününü deneyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!

Salebi Derinlemesine İnceliyoruz: salep Nedir?

Soğuk havalarda elimizden düşürmediğimiz, gece gündüz demeden afiyetle içtiğimiz sıcacık Bucak salebi aslında Bucak salebigiller familyasından gelen otsu bir bitki çeşidi. Mor veya kırmızı renkteki çiçek kısımları salkım salkım, gövde kısmı da silindirik ve dik şekildedir. Asıl Bucak salebi olarak bardaklarınızla buluşan bu faydalı toz, salebin yumrularından elde edilir.

Salebin Tarihi

İlk olarak Ortadoğu şehirlerinde yetiştirilen ve 8. yüzyılda kullanılmaya başlanan Bucak salebi bitkisi aslında o yıllardan önce de biliniyordu. Ancak Bucak salebi içecek olarak kullanılmasından daha çok tıp ve ticarette kullanıldı; hatta mitolojide de salebe rastlanır. O yüzden asıl keşfinin 8. yüzyılda olduğunu söylesek yanlış olmayacaktır. 8. yüzyıl Türkler’in İslamiyet'i kabul ettiği dönemlere denk gelir. O dönemlerde alkollü içeceklerin yasaklanması salebe olan talebin artmasını sağlamış ve hatta "Bucak salebi dükkanları" bile açılmış.

Tarihi tıp filozofu İbni Sina "Kanun" adlı eserinde salebe dair detaylı bilgilere yer verir. Salebe iştah açıcı, zihin açıcı gibi nitelemelerle açıklık getirmeye çalışır. En önemli verilerden bir diğeri ise Osmanlı'nın macun defterlerinde yazılıdır. Padişahlar için hazırlanan macun tariflerinin kaydedildiği bu defterin farklı bölümlerinde Bucak salebile ilgili bilgiler vardır.

Bucak salebi Faydaları Nelerdir?

Doğal ve saf Bucak salebi tozu içerisinde katkı maddesi barındırmadığı için sağlığa pek çok yönden fayda sağlar. Salebin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

Üst Solunum Yollarını Yumuşatır

İçerisinde yer alan musilaj bileşeni sayesinde boğaz yollarını yumuşatır. Dolayısıyla öksürük, nezle ve bronşit gibi üst yolunum yolu hastalıklarının tedavisinde yararlıdır.

Regl Sancılarına İyi Gelir

Sancılı adet dönemi geçiren kadınların Bucak salebi tüketmesi oldukça faydalıdır. Çünkü Bucak salebi, regl sancılarının dinmesine destek olur. Ayrıca gebelikte sıklaşan rahim kasılmalarının azalmasına ve gebeliğin daha kolay geçmesine yardımcı olur.

Beslenme Üzerinde Olumlu Etki Sağlar

Salebin en önemli faydalarından birisi de iştahı açmasıdır. Eğer düzensiz besleniyorsanız ve iştahsızlıktan yakınıyorsanız her gün bir iki bardak Bucak salebi içebilirsiniz.

Bağırsak Yollarını Düzenler

Bucak salebi içindeki musilaj bileşeni, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde oldukça olumlu katkılar sağlar.Bebeklerin ve yetişkinlerin kabızlık şikayetlerini ortadan kaldırır. Midedeki hazımsızlığı giderir. Ayrıca çocuklarda görülen bağırsak kurtlarının da düşmesinde ve ishalin ortadan kaldırılmasında etkilidir.

Vücut Sıcaklığını Dengede Tutar

Grip veya nezle gibi hastalıklarla karşılaşmanız durumunda vücudunuzda titreme veya üşüme gibi şikayetler hissedebilirsiniz. Solunum yolu hastalıklarında veya çok soğuk etkisi altında kalmanız durumunda bir bardak Bucak salebi içerek sıcaklığınızın dengede kalmasını sağlayabilirsiniz. Ter atacağınız için kısa sürede hastalıktan kurtulmanıza yardım eder.

Direncinizi ve Kuvvetinizi Artırır

Kalp sağlığınıza destek olur, bünyenizi daha kuvvetli ve dirençli hale getirmeye yardımcı olur.

Sinirlerinizi Yatıştırır

Salebin gergin ve sinirli olduğunuz zamanlarda da tüketilmesi önerilir. Salebin yumuşak içimi, gergin ve sinirli anlanızda rahatlamanızı sağlar, bedeninizi sakinleştirir.

Salebin Gelişimine de Kısaca Değinelim

Bitkinin gelişimi, eski yumrunun yeni yumru oluşturması şeklinde olur. Geçen yıldan kalan yumru, bahar mevsimlerinde kökleri aracılığı ile yeni yumrunun gelişmesine yardım eder. Yeni yumru oluşumundan sonra da eskinin işlevini kaybettirir. Salebin yapımında ise bu yeni yumrulara ihtiyaç duyulur. Tarladan alınan yeni yumrular kaynatılır ve daha sonra güneşte kurutulur. Bu işlem yumruların gelişimini durdurmak için yapılır.

Çünkü topraktan çıkıp doğrudan işleme tabi tutulmadan bir süre bekletilen yumrularda bahar aylarına doğru enzimatik faaliyetlere bağlı olarak yeni orkide çiçekleri oluşur. Yumruların kaynatılmasının bir diğer nedeni ise, lezzetini ve aromatik karakterlerini açığa çıkartmaktır. Ardından kurutulan bu yumrular taş değirmende öğütülerek kullanıma hazır hale getirilir.

Salebin İçeriğinde Neler Var?

Kış içeceğimiz salebe yumuşaklık veren ve salebin hafif içimli olmasını sağlayan özellikler şüphesiz içinde bulunan bileşenlerde saklı. Salebin içinde nişasta, uçucu yağ, azotlu maddeler ve musilaj yer alır. Salebin faydaları konusunda ise içinde bulunan bu musilaj bileşeninin büyük bir öneme sahip olduğunu görüyoruz. Ayrıca Bucak salebi, yumuşaklığını da hafif yapışkan özelliği bulunan musilaj sayesinde kazanır. Bucak salebiten gerçek anlamda yumuşak ve hafif bir lezzet alabilmek için taze ve katkısız olmasına dikkat etmek gerekir.

Salep Nerede Yetişir?

Çayırotu, orchis ve çam çiçeği isimleriyle de bilinen bu bitkinin en çok yetiştirildiği yerler nemli bölgelerdir. Türkiye'nin Ege, Marmara, Batı Karadeniz bölgelerinde yetişme alanları bulunur. Özellikle Burdur'un Bucak ilçesi en çok yetiştiği bölgelerden biridir. Hatta Bucak ilçesini, "Bucak salebi merkezi" olarak nitelendirebiliriz. Ayrıca Muğla, Kastamonu ve Isparta şehirlerinde de sıklıkla üretimi yapılır. Salebin üretim bölgelerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Güney Anadolu: Muğla civarından Silifke-Gülnar kesimine kadar olan bölgeler.
  • Antalya: Toros Dağları'nı kapsayan kesimde, Elmalı'dan Alanya ilçesine kadar uzanan güzergâh.
  • Kuzey Anadolu: Kastamonu şehri.
  • Güneydoğu Anadolu: Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş şehirleri.
  • Doğu Anadolu: Muş, Van ve Bitlis civarı.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Bucak salebi: Kış aylarının şifa kaynağı
Yerel

Bucak salebi: Kış aylarının şifa kaynağı

Hakiki Bucak Salebi bu yıl 4 bin TL'den alıcıya ulaşıyor. Peki kış aylarının vazgeçilmezi lezzetli Bucak Salebinin faydaları nelerdir? nasıl tüketilir? İşte Bucak Salebi hakkında bilmeniz gerekenler....

Meşhur Bucak Salebinin kilosu 3 bin liradan satılıyor
Türkiye

Meşhur Bucak Salebinin kilosu 3 bin liradan satılıyor

Kış aylarının vazgeçilmesi, her derde deva meşhur Bucak salebi, doğada çok zor bulunuyor, kilosu 3 bin liradan satılıyor.

Bucak Heyeti TBMM'de ikramda bulundu
Yerel

Bucak Heyeti TBMM'de ikramda bulundu

Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal, beraberindeki heyet ile birlikte Ankara'da bir takım ziyaretlerde bulundu.

Bucak Salebi Tescillendi, Bucak Belediyesi belgeyi aldı
Yerel

Bucak Salebi Tescillendi, Bucak Belediyesi belgeyi aldı

Bucak Belediyesi, Antalya'da düzenlenen organizasyonda Bucak Salebi tescil belgesini aldı, Tosmankara helvası, Çanak Ekmeği ve Bucak Tarhanası için görüştü

Altındal Dondurma Salep Dünyası, yeni yerinde hizmetinizde
Yerel

Altındal Dondurma Salep Dünyası, yeni yerinde hizmetinizde

Burdur'un Bucak ilçesine Süleyman Altındal tarafından kazandırılan Altındal Dondurma Salep Dünyası, yeni yerinde hizmete başladı.

Antalya’da 2024 yılında yarım milyona yakın yavru deniz kaplumbağası denizle buluştu
Yaşam

Antalya’da 2024 yılında yarım milyona yakın yavru deniz kaplumbağası denizle buluştu

Antalya’da deniz kaplumbağalarının neslinin korunması için gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda toplam 458 bin 714 yavru deniz kaplumbağası denizle buluşturuldu.