İstanbul

Kovid-19’a bağlı ölümlerin 3’te 1’i kalp hastalarında görülmekte

Uzmanlar, kalp hastalığının Kovid-19 gibi bulaşıcı bir hastalıkla birleştiğinde daha ölümcül hale gelebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Kovid-19’a bağlı ölümlerin 3’te 1’i kalp hastalarında görülmekte

Uzmanlar, kalp hastalığının Kovid-19 gibi bulaşıcı bir hastalıkla birleştiğinde daha ölümcül hale gelebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümünden Doçent Doktor Mehmet Emirhan Işık, Kovid-19’a bağlı ölümlerin yaklaşık 3’te 1’inin kalp hastalıkları sonucu görüldüğünü ve aynı zamanda kalp hastalığı olan kişilerde Kovid-19’un daha ağır seyrettiğini aktardı.
Özellikle yaşlı bireylerle, hipertansiyon, akciğer, şeker ve kalp hastalığı olan kişilerin bu virüsten daha fazla etkilendiğine ve hastalığın bu kişilerde daha ağır seyrettiğinin bilindiğine işaret eden Doç. Dr. Işık, hastalığın aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını artırarak, kalp krizi, kalp kası iltihabı, ritim bozuklukları, pıhtılaşma ve emboli gibi birçok kalp damar sistemine ait komplikasyonlara neden olduğunu söyledi.

Kovid-19’a bağlı ölümlerin 3’te 1’i kalp hastalarında görülmekte”
Doç. Dr. Mehmet Emirhan Işık, "Kovid-19’un koronavirüsün kalp hastalıklarıyla ilişkisi kanıtlanmış durumda, tabii diğer bulaşıcı hastalıklar da yine kalp hastalıklarına neden olabilmektedir. Kovid-19’a bağlı ölümlerin yaklaşık 3’te 1’i kalp hastalıkları sonucu görülmekte ve aynı zamanda kalp hastalığı olan kişilerde Kovid-19 daha ağır görünmekte ve kalp hastalıklarını ağırlaştırılmaktadır. Bunun yanında Kovid-19 geçirilmesi sırasında ve sonrasında da yine aritmi gibi hipertansiyon gibi kalp krizi ve ritim bozuklukları da artmaktadır" dedi.

"Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en iyi yolu hijyen ve temizlik"
Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en önemli yolunun el hijyeni ve temizlik olduğunu belirten Işık, "Kişisel hijyene önem verilmesi bunu sağlayabilmektedir. Aynı zamanda eğer kendimizde bir bulaşıcı hastalık riski varsa veyahut kendimizde bir bulaşıcı hastalık olabileceğini düşünüyorsak mutlaka kendimiz de maske kullanmalıyız. Yoğun yerlerden, toplu yerlerden kaçınmalıyız. Bunun yanı sıra gıdaları taze tüketmeli, bol meyve ve sebze yemeliyiz. Gıdalarımızı yıkamalıyız çünkü özellikle gıdalardan bulaşabilecek hastalıklar için gıdaları iyi yıkamak çok önemli. Bunun yanı sıra aşıyla korunabilecek hastalıklarımız var. Aşılarımızı mutlaka zamanında olmalıyız. Çocukluk aşılarını eğer çocuklarımıza zamanında yaptırırsak, ileride de gerektiği hallerde yine aşı yapılabilmektedir" diye konuştu.

"Kalp hastalıklarında hareket etmek önemli"
Bulaşıcı hastalığa yakalananların, özellikle kalp sağlığını koruması için hareketsiz kalmaması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Mehmet Emirhan Işık, "Mutlaka spor yapmalılar. Beslenmelerine çok dikkat etmeliler. Hareketsizlik, gelecekte şişmanlığa, şişmanlık da kalp hastalıklarına neden olmakta. Özellikle Kovid-19 döneminde yaşadığımız hareketsiz kalma, eve kapanma nedeniyle giderek şişmanlık arttı. Obezite arttı. Buna bağlı olarak da insanlardaki kalp krizi, kalp hastalıkları riski artmış durumdadır. Özellikle viral hastalıklarda antibiyotik kullanımından kaçınılması, doktorların tavsiyesi dışında ilaç kullanılmaması gerekmektedir. Kalp hastalarının özellikle farklı ilaçlar kullanması, diğer ilaçları veya etkileşebileceği için mutlaka ve mutlaka doktor tavsiyesiyle alınması gerekmektedir. Antibiyotik direncinde gelecekte önemli bir sorun olması nedeniyle antibiyotik kullanımından kaçınmamız da toplumsal sağlık açısından önemlidir" şeklinde konuştu.

İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

 Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “yenidoğan çetesi”ne yönelik eleştiri ve iddialara, cevap verdi
Sağlık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “yenidoğan çetesi”ne yönelik eleştiri ve iddialara, cevap verdi

Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Yenidoğan çetesi tamamen çökertildi, bebeklerimizin sağlığı için mücadeleye devam ediyoruz" dedi.

Pasif içicilik akciğer kanserine yol açıyor
Sağlık

Pasif içicilik akciğer kanserine yol açıyor

Denizli Özel Egekent Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Nail. Özhan, “Pasif içicilik, hava kirliliği, zararlı kimyasallar ve genetik faktörler de hastalığın gelişiminde rol oynuyor." dedi.

Antalya'da Konuşan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu Öncelikli hedefimiz  koruyucu hekimlik
Yerel

Antalya'da Konuşan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu Öncelikli hedefimiz koruyucu hekimlik

Antalya’ya gelen Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Antalya Valiliği'ni ziyaret etti. Valilikte gerçekleşen ziyarete Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse, Tuğba Vural Çokal, Kemal Çelik, İbrahim Ethem Taş ve Ak Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin eşlik etti.

2024'te Sağlık Teknolojilerinde Devrim Yaratan Gelişmeler
Sağlık

2024'te Sağlık Teknolojilerinde Devrim Yaratan Gelişmeler

2024 yılında sağlık teknolojilerinde yaşanan son gelişmeler, tıp dünyasında çığır açıyor. Yapay zeka destekli teşhis sistemlerinden giyilebilir sağlık cihazlarına kadar en son yenilikler için makalemizi okuyun.

Yılmaz Tunç, “yenidoğan çetesi” davasıyla ilgili açıklama yaptı: 22 kişi tutuklandı
Türkiye

Yılmaz Tunç, “yenidoğan çetesi” davasıyla ilgili açıklama yaptı: 22 kişi tutuklandı

Yılmaz Tunç, “yenidoğan çetesi” davasıyla ilgili açıklama yaptı: 22 kişi tutuklandı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "yenidoğan çetesi" olarak bilinen suç şebekesiyle ilgili önemli gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı.

Sağlık çalışanlarının hak talepleri masada!
İş Dünyası

Sağlık çalışanlarının hak talepleri masada!

Türk Sağlık-Sen 48. Başkanlar Kurulu toplantısında, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının mali hakları, yönetim problemleri ve Türkiye gündemindeki sorunlar ele alındı.