Taceddin Akbaş

KADİR GECE(M)NİZ MÜBÂREK HER GECE(N)MİZ KADİR OLSUN!

Taceddin Akbaş'ın 'KADİR GECE(M)NİZ MÜBÂREK HER GECE(N)MİZ KADİR OLSUN!' adlı köşe yazısı

Hemen her şeyin bir sonu olduğu gibi, içinde ‘kendisinin bulunmadığı’ bin aydan, yani 84 aydan daha hayırlı uğurlu ve bereketli bir geceyi barındıran ramazan ayının sonuna, dolayısıyla da Kadir Gecesine ulaştık elhamdülillah… O nedenle ben, daha yazımın başında bizleri bu ay, bugün ve gecelere sağ salim ve sağlıklı bir şekilde ulaştıran ve bizleri bu mübârek ayın gereklerini ‘elimizden geldiği kadar’ yerine getirmemize imkân veren Cenab-ı Allah’a şükrediyor ve bizleri daha nice nice mübârek ay, gün ve gecelerde buluşturmasını niyaz ediyorum… Şimdi de bu gece idrak edecek olduğumuz Kadir Gecesi hakkındaki sığ bilgilerimi, samimi dilek ve temennilerimi siz sevgili okurlarımla paylaşmak istiyorum:
HER GECEYİ KADİR, HER GELENİ HIZIR (a.s)BİLELİM! VE
BİR KADER GECESİ OLAN GECEYİ İYİ DEĞERLENDİRELİM
Her Müslüman’ın bildiği-bilmesi gerektiği gibi, Peygamber Efendimiz Ahmed-i Mahmud Muhammed Mustafâ (sav), “Kadir Gecesini ramazan ayının son on gününde arayın..!” buyururken, bazı âlim veya din büyüklerimiz de bu gecenin ramazan ayının son 3. gününe tevafuk ettiğini belirtirler... Ve birçok Müslüman bu gecenin bereketinden istifade edebilmek için on gün boyunca ibâdet ve taatlerini, namaz ve niyazlarını, hayır ve hasenatlarını artırırken; benim gibi biraz tembel, biraz da kolaycı Müslümanlar da bunları sâdece ramazan ayının son 3 gününde veya Kadir Gecesi’nde ararlar! (ve inşaAllah bulurlar…) Ve yine herkesin bildiği-bilmesi gerektiği gibi, bu yılki Kadir Gecesi Mîlâdî olarak 17 Nisan’ı 18 Nisan’a bağlayan Pazartesi gününe tevâfuk ettiği rivâyet olunur… O nedenle, ben müşrik değil ama mücrim, ‘biz kesin tarihini veya gününü-gecesini Peygamber Efendimizden başkasının bilmediği Kadir, dolayısıyla da ‘KADER GECESİ’ni gaflet içinde geçirmeyelim! Artı ‘her geleni ya da geçeni kadir, her geceyi veya günü Hızır bilelim, dolayısıyla da hal, hareket ve davranışlarımızı ona göre düzenleyelim..!’ derim.
Kadir Gecesi hakkında Peygamber Efendimiz (sav)’in birçok hadisi şerifleri var ve hadislerden ikisinde efendimiz, “Biz onu Kadir Gecesinde indirdik… Kadir Gecesi nedir, bilir misin sen?.. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır! Meleklerle ruh o gece Rablerinin izniyle her iş için inerde iner. Tam bir esenliktir o gece, tâââ tan yeri ağarıncaya kadar… Kadir Gecesi’ni, fâzîlet ve kutsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan (c.c) bekleyerek ibâdet ve taatle geçiren (kul hakları hâriç!) geçmiş günâhları bağışlanır…” buyuruyor.
Ve benim bildiğim kadarıyla başta Kadir Gecesi ve benzer mübârek gün ve geceler olmak üzere bu gün ve gecelere özel bir idâdet şekli yok… Onun için ben ‘bir Müslüman bu günün ‘en azından’ gündüz oruçlu olmalı, gecesinde de bir günlük kaza namazı kılmalı! Tesbih ve zikir çekmeli… Tövbe ve istiğfar da bulunmalı… Artı, dua olarak da ‘Âllahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fe’fü anni…’ yani “Allah’ım! (c.c) Sen affedicisin-Affetmeyi seversin! Ne olur beni (bizi) de affet…’’ şeklindeki dua ile Yaratan’a yalvarış ve yakarışta bulunmalı!’
Her neyse; bin aydan daha hayırlı (ki, bu yaklaşık 84 yıla tekâbül ediyor) bir geceyi değerlendirmeye benim ilmim, hilm’im ve bilgim yetmediği-yetmeyeceği gibi; gecenin hayâtî ehemmiyetini denizler mürekkep, ağaçlar da kalem olsa yazmaya yine yetmez herhalde… Ancak sevgili Peygamber’imizin bildirdiğine göre, Ülkemiz de ortalama bir insan ömrünü geçen bir sürelik bir sevabı bir gece de kazanmak isteyen bir Müslüman bu gecenin sunduğu ikramlardan yararlanmalı!’ diyor; herkesin Kadir Gecesi’ni ve önümüzdeki Cuma günü idrâk edecek olduğumuz mübârek Ramazan Bayramını şimdiden ve can-ı gönülden kutluyor, bu gece hakkında yazımı aşağıya derç edeceğim ayeyet-i kerîmelerle noktalamak istiyor, herkese saygılar sunuyorum:
BİZ ONU KUTLU, ŞEREFLİ VE BEREKETYÜKLÜ BİR GECE DE İNDİRDİK. ŞÜPHESİZ BİZ ONDAKİ ÎKAZ VE İBRET DOLU HABERLERLERLE İNSANLARI UYARIYORUZ… O GECE DE, BELLİ HİKMETLERE BİNAEN ALLAH (c.c) TARAFINDAN KARAR VERİLMİŞ HER BİR İŞ BELİRLENİR… TARAFIMIZDAN BUYRULACAK BİR EMİR OLARAK. ÇÜNKÜ BİZ İMTİHAN İÇİN YARATTIĞIMIZ İNSANI BAŞIBOŞ BIRAKMAZ, ONA DOĞRU YOLU GÖSTERECEK PEYGAMBERLER VE MESAJLAR GÖNDERİRİZ. RABBİNDEN BİR RAHMET OLARAK! ŞÜPHESİZ O, HERŞEYİ HAKKIYLA İŞİTEN, HER ŞEYİ HAKKIYLA BİLENDİR… BİZ KUR’AN-I KADİR GECESİ’NDE İNDİRDİK… O GECE DE MELEKLER VE RUH, RABLERİNİN İZNİYLE HER TÜRLÜ İŞ İÇİN YERYÜZÜNE İNER DE İNER… BÜTÜNÜYLE ESENLİKTİR O GECE, TAAA ŞEFAK ATINCAYA KADAR.
Ayet-i Kerîmeler…

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

İlgili Haberler

Ramazan Ayı Dolu Dolu Bucak İmam Hatip Ortaokulu'nda Yaşanıyor
Yerel

Ramazan Ayı Dolu Dolu Bucak İmam Hatip Ortaokulu'nda Yaşanıyor

Bucak İmam Hatip Ortaokulu, bu yıl Ramazan ayını dolu dolu yaşıyor. Öğrencilere eski Ramazanları tanıtan okul, gelenek ve göreneklerin öğrenilmesi ve milli ve dini değerlerin aktarılması için çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Burdur İl Müftüsü, Ramazan Ayı ve Kadir Gecesi için Mesaj Yayımladı
Yerel

Burdur İl Müftüsü, Ramazan Ayı ve Kadir Gecesi için Mesaj Yayımladı

Burdur İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, Ramazan ayına veda, Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. İşte Ali Hayri Çelik'in mesajı....

Anadolu İmam Hatip Lisesi İftar'da Bir Arada
Yerel

Anadolu İmam Hatip Lisesi İftar'da Bir Arada

Burdur'un Bucak ilçesinde Şehit Muhittin Talha Çalışkan Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri iftar programında bir araya geldiler.

Ramazan'da Mideniz Rahatlatan 10 Etkili Öneri
Yaşam

Ramazan'da Mideniz Rahatlatan 10 Etkili Öneri

İftar yemeklerinde besinleri hızlıca tüketiyor, ana yemeğin ardından genellikle şerbetli tatlılara yöneliyoruz.

Vali Öksüz Emniyet Personeli İle İftarda Buluştu
Yaşam

Vali Öksüz Emniyet Personeli İle İftarda Buluştu

Burdur Valisi Türker Öksüz, İl Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen iftar programına katıldı.

Bucak'ta AK Parti SKM'de bayramlaşma programı
Yerel

Bucak'ta AK Parti SKM'de bayramlaşma programı

Burdur’nın Bucak ilçesinde AK Parti ilçe binasında bayramlaşma programı düzenlendi.